GuidePedia

0


Μάνος Χατζηγιάννης
Αναλυτής: Αν οι Ταλιμπάν εμφανίζονταν στα ρωσικά σύνορα, θα προέκυπτε το πρόβλημα του τρόπου περιορισμού τους, γνωρίζοντας την ικανότητά τους για ανταρτοπόλεμο, ο οποίος ξεκινά με την τοποθέτηση Καλάσνικοφ στα χέρια των 10χρονων

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας τις τελευταίες ημέρες στα βορειοδυτικά της Κίνας, με αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, μαρτυρούν την κοινή ανησυχία του Πεκίνου και της Μόσχας για το ντόμινο βίας, που μπορεί να προκύψει μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, εξτρεμιστικές ομάδες μπορούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στα σύνορα των δύο μεγάλων ασιατικών δυνάμεων και αυτό φαίνεται να φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, οι οποίες συχνά εμφανίζονται ως ανταγωνίστριες στην οικονομική σφαίρα της Κεντρικής Ασίας. Αν και κάποιοι φοβούνται ότι στην πραγματικότητα αυτή η ένταση θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ανταγωνισμό αργότερα.

Πάνω από 10 χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο χώρες έχουν αναπτυχθεί σήμερα στην αυτόνομη κινεζική περιοχή Ningxia, με μεγάλη ποσότητα πυροβολικού, αεροσκαφών και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί για να αντιμετωπίσουν πράξεις ανταρτοπόλεμου σε δύσκολα ελεγχόμενα εδάφη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει ότι σκοπός των ασκήσεων είναι "η επίδειξη της απόφασης και των δυνατοτήτων της Ρωσίας και της Κίνας στον αγώνα ενάντια σε τυχόν εχθρούς στο έδαφος". Παρόμοιες δράσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των Ρώσων και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Κινέζων, από την άλλη πλευρά, παραμένει στον οικονομικό τομέα, στον οποίο και οι δύο προσπαθούν να προσελκύσουν τις χώρες της περιοχής στην ζώνη επιρροής τους. Επί του παρόντος, και οι δύο πρέπει να ανησυχούν κυρίως για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, όπως υποστηρίζει ο Vasily Kašin του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών: «Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα πρέπει τώρα να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής και επίσης τη μετεγκατάσταση στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ». Κατά τη γνώμη του, εάν η κατάσταση επιδεινωνόταν, θα προέκυπτε πρόβλημα: «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε έναν ρωσο-κινεζικό στρατιωτικό συνασπισμό, κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση μόνος του». Ωστόσο, εάν μια σύγκρουση έθετε τα πάντα στο παιχνίδι, θα ήταν δύσκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα αυτής της καθαρά τακτικής συμμαχίας.

Η Ρωσία ανησυχεί επίσης ιδιαίτερα για την πιθανή επέκταση των Ταλιμπάν στα εδάφη της Ομοσπονδίας, στις γραμμές των πρώην σοβιετικών χωρών. Αυτό υπογραμμίζει ο γνωστός δημοσιογράφος Ντμίτρι Γκόρντον στο Ekho Moskvy: «Εάν οι Ταλιμπάν εμφανίζονταν στα ρωσικά σύνορα, θα προέκυπτε το πρόβλημα του τρόπου περιορισμού τους, γνωρίζοντας την ικανότητά τους σε τέτοια απρόσιτα εδάφη και την ακαταπόνητη ικανότητά τους για ανταρτοπόλεμο, ο οποίος ξεκινά με την τοποθέτηση Καλάσνικοφ στα χέρια των 10χρονων». Στη Ρωσία, θυμάται ο Γκόρντον, σχεδόν 30 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν σε εδάφη που προσαρτήθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες, και πολλοί από αυτούς μπορεί να προσελκύονται από τον φονταμενταλισμό των «μαθητών του Αλλάχ».

Οι ίδιες οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, με επικεφαλής τυπικά «κοσμικά» καθεστώτα, ανησυχούν πολύ για τον σχηματισμό του ισλαμικού εμιράτου. Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι δεν θέλουν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των χωρών, αλλά η δική τους ιδεολογία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση και δεν είναι καθόλου σαφές ποιες σχέσεις θα δημιουργηθούν τόσο σε διμερές όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λευκορωσία

Συναγερμός τέλος έχει σημάνει και στη Λευκορωσία, η οποία από τις εξαγωγές στο Αφγανιστάν τόνωσε ιδιαίτερα την οικονομία της αφού το....deal μόνο το 2020 ανήλθε σε 184 εκατομμύρια δολάρια και το 2021 είχε ήδη φτάσει τα 113 εκατομμύρια. Επιπλέον, η κατάσταση στο Αφγανιστάν συνέβη ακριβώς στην κρίσιμη στιγμή της πληρωμής του εξωτερικού χρέους της Λευκορωσίας, που θα γίνει σε δολάρια, και τα χαμένα έσοδα από το Αφγανιστάν θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επώδυνα, όπως σημειώνει η Λευκορώσος οικονομολόγος Κατερίνα Μπορνούκοβα στο Zerkalo.io: “Αυτή τη στιγμή η Λευκορωσία εξάγει κυρίως τρακτέρ και προϊόντα πετρελαίου , πίσω από τα οποία η διακίνηση όπλων συχνά συγκαλύπτεται ... δεν είναι γνωστό πόσο θα τους χρειαστούν οι Ταλιμπάν τώρα, αφού φαίνεται ότι δεν έχουν έλλειψη όπλων”.

Μετά τις κυρώσεις, η Λευκορωσία θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλους τρόπους για να αποκομίσει κέρδη από την παραγωγή της και ο κίνδυνος είναι ότι όλα θα αντιστραφούν για τον Ρώσο «μεγάλο αδελφό».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top