GuidePedia

0

    Ναυαγούν τα τουρκικά σχέδια

Τελική προειδοποίηση εξέδωσαν οι Ταλιμπάν εναντίον της Τουρκίας απαιτώντας να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις “εδώ και τώρα” από το Αφγανιστάν.

Στο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν που υπογράφουν ως “Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν” αναφέρεται ότι πρόκειται για την τελευταία προειδοποίηση που απευθύνεται στην Τουρκία.
Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει “τζιχάντ” και στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον και των τουρκικών δυνάμεων!

Είναι αξιοσημείωτο πως η ανακοίνωση των Ταλιμπάν έρχεται μετά την συνάντηση τους με την ρωσική αντιπροσωπεία στην Μόσχα. Αναρωτιόμαστε αν η ίδια η Ρωσία έθεσε θέμα στους Ταλιμπάν περί μη παραμονής τουρκικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Πάντως μετά την συνάντηση οι Ταλιμπάν είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στους Ρώσους. Το αν θα διατηρηθούν είναι άλλο θέμα..

Όπως και να χει, υπάρχει πρόβλημα για την Άγκυρα και την εκδούλευση της προς τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

“Όλοι γνωρίζουν πως όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από την αγαπημένη μας πατρίδα βάση της συμφωνίας της Ντόχα

Η απόφαση είχε παρθεί σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Κοινότητα και είχε γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των χωρών συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος έδωσε το παρόν στην Τελετή υπογραφής.

Τώρα η ηγεσία της Τουρκίας έχει ανακοινώσει την διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της και την επέκταση κατοχής της χώρας μας βάση συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

“Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, όμως δεν έχει φύγει κανένας (στρατιωτικός). Αυτή είναι η τελευταία και τελική προειδοποίηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν “Ταλιμπάν” προς τις τουρκικές δυνάμεις, να μην παραμείνουν και να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, πριν αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους”. (Και η συνεννόησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη)

Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που θέλει να “πουλήσει” την παρουσία της στο Αφγανιστάν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας, εκτός των άλλων, “αντιπαροχή” το “κεφάλι” των Κούρδων, ολόκληρη την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Πρώτον, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν και ο Αφγανικός λαός έχει ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Μουσουλμανικό λαό της Τουρκίας. Η επέκταση της κατοχής θα δημιουργήσει αισθήματα έχθρας μέσα στην χώρα μας προς τους Τούρκους αξιωματούχους και θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Δεύτερον, η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και στρέφεται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων. Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή που θα δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των δύο Εθνών. Ζητάμε επειγόντος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναθεωρήσουν την απόφαση τους.

Τρίτον, ήμασταν σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους για κάποιο χρονικό διάστημα και συμμετείχαμε σε πολλαπλές συναντήσεις όπου μας είχαν διαβεβαιώσει πως δεν θα προχωρούσαν σε μια τέτοια μονομερή απόφαση χωρίς την έγκριση μας. Η τωρινή απόφαση που έλαβαν παραβιάζει την δέσμευση που έδωσαν.

Τέταρτον, καλούμε τους Τούρκους αξιωματούχους να ξανασκεφτούν την απόφαση τους αλλιώς η ευθύνη των συνεπειών τους θα πέσει στους δικούς τους ώμους…

Δείτε όλη την ανακοίνωση



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top