GuidePedia

0

   Ειδική ανάλυση των Ρώσων για την οργισμένη αντίδραση Ερντογάν

Βασίλης Καπούλας
Η Μόσχα επιβεβαιώνει πως υφίσταται θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα το οποίο ανέδειξε αποκλειστικά στην Ελλάδα το WarNews247 με την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν προς Τούρκους δημοσιογράφους.

Οι Ρώσοι αφιέρωσαν ολόκληρη ανάλυση πάνω σε αυτή την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν. Ας δούμε τι αναφέρει ο Ρώσος γεωπολιτικός επιστήμονας και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημόνων, Konstantin Sokolov.

Θα θέσει βέτο ο Ερντογάν

“Η Κύπρος στο κοντινό μέλλον δεν θα γίνει τμήμα της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία συνδέεται με την Τουρκία” ανέφερε ο Ερντογάν. .

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν είπε πως η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι η Άγκυρα να δώσει την συγκατάθεση της σε αυτό το αίτημα. Η τωρινή κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει να αποσυρθεί το δικαίωμα βέτο που έχει όπως όταν η Ελλάδα έγινε δεκτή στην Συμμαχία.

Ο Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους σχετικά με τις πιθανότητες απόκτησης προενταξιακού στάτους της Κύπρου και εν τέλει την ένταξης της στο ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τις εδαφικές της επιδιώξεις πάνω στην Κύπρο.

Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει φυσικά το δικαίωμα να απαιτεί το “Κυπριακό πρόβλημα” να μην επιλυθεί χωρίς την συμμετοχή της. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτές τις δυνατότητες που έχει ως μέσο πίεσης.

Φυσικά, ναι, χρησιμοποιεί όλα τα επιχειρήματα για να πετύχει μια ενδιαφέρουσα πολιτική λύση. Δείχνει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, ακόμη και αν το εδαφικό ζήτημα επιλυθεί στο κοντινό μέλλον, η Κύπρος δεν θα αποφύγει τις δυσκολίες ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Βραχυπρόθεσμα δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Κύπρος

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην στρατηγική θέση που κατέχει η Κύπρος στην Μεσόγειο, είναι σχεδόν ένα ουδέτερο έδαφος, και για οικονομικούς δεσμούς και ως σημείο αναφοράς στον τουρισμό και σε πολλά άλλα.
Βραχυπρόθεσμα δεν βλέπω την Κύπρο στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο λόγος γι αυτό δεν είναι κατά κύριο λόγο η μορφή του κράτους αλλά η θέση του νησιού ως ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό κέντρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κύπρος επηρεάζει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πάντα αντίκτυπο στις κυβερνήσεις διαφορετικών χωρών, οπότε μου φαίνεται ότι θα υπάρξουν πολλοί ισχυροί αντίπαλοι.

“Μακροπρόθεσμα το ΝΑΤΟ θα επεκταθεί λόγω Τουρκίας”

Υπάρχουν και ασυμβίβαστες διαφορές HΠΑ-Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στο σύνολό τους αναζητούν τρόπους επέκτασης του στρατιωτικού-πολιτικού μπλοκ.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί η σταθερή θέση του Ερντογάν είναι απέναντι από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι πολύ δύσκολες.
Χάρτης-σοκ παρουσιάστηκε στον Ερντογάν

Και οι επιπλοκές ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν βγήκε ο λεγόμενος χάρτης της Νέας Μέσης Ανατολής από τον Αμερικανό αξιωματικό των Μυστικών Υπηρεσιών συνταγματάρχη Ralph Peters.

Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, η Τουρκία χάνει ένα σημαντικό μέρος των εδαφών της, το οποίο πηγαίνει στους Κούρδους. Όταν η Κοντολίζα Ράις (εκείνη την εποχή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) επιβεβαίωσε επίσημα αυτήν την αμερικανική στρατηγική, προέκυψαν πολύ σοβαρές αντιφάσεις μεταξύ των χωρών.
Ο τουρκικός στρατός, που εκπαιδευόταν στο ιταλικό στρατιωτικό κολέγιο, αιφνιδιάστηκε όταν είδαν αυτόν τον χάρτη ως προοπτική και οδηγό εξελίξεων. Φυσικά, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας έστειλε αίτημα στον τότε Αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ και δεν έλαβε απάντηση.

“Δεν άλλαξε η στρατηγική των ΗΠΑ”

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: τι είδους στρατιωτικό μπλοκ είναι αυτό που δεν προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα των μελών του; Και η λύση σε αυτό το ζήτημα εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

Επομένως, μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικά δύσκολες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, οι οποίες δεν σχετίζονται με διαφορές απόψεων ή προσωπικές αντιφάσεις μεταξύ πολιτικών, αλλά με μια σοβαρή στρατηγική πτυχή στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να αναθέσει στην Τουρκία τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η Άγκυρα κινδυνεύει όχι μόνο να μετατραπεί από έναν φίλο του Αφγανιστάν σε κατακτητή, αλλά και να κάνει τους Ταλιμπάν σε εχθρούς” καταλήγει ο Ρώσος γεωπολιτικός αναλυτής.

Εκτίμηση

Από όσα λέει ο Ρώσος αναλυτής φαίνεται πως θεωρεί δεδομένη την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Στην πραγματικότητα την θεωρεί δεδομένη και ας μην το αναφέρει. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις:
Να αρχίσει να υλοποιείται ο χάρτης που παρουσιάστηκε στην Τουρκία
Η Τουρκία να εξέλθει του ΝΑΤΟ ώστε να μην υπάρχει βέτο
Μετά θα ακολουθήσει ένταξη της Κύπρου
Οι Ρώσοι φαίνεται πως περιμένουν ακριβώς αυτό: Την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Ακόμη και το Αφγανιστάν ο Ρώσος αναλυτής πιστεύει πως πρόκειται για μεγάλη παγίδα για την Τουρκία

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top