GuidePedia

0


Ο
πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ, πως αναστέλλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών.
To σημαντικό όμως πίσω από αυτή την αποπομπή είναι αλλού. Ο πρωθυπουργός είναι ισλαμιστής και φιλικά προσκείμενος στην Άγκυρα, ενώ είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο ίδιος παίζει ξεκάθαρα το παιγχνίδι της Άγκυρας στη περιοχή, κάτι που δεν αρέσει στις μεγάλες δυνάμεις.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη "διάλυση του Κοινοβουλίου".

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.
"Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το 'πάγωμα' των δραστηριοτήτων του", δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση "επαπειλούμενου κινδύνου".

Οχήματα του στρατού περικύκλωσαν το κοινοβούλιο

Οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μερικές ώρες μετά την αναγγελία του προέδρου της Τυνησίας, του Κάις Σαΐντ, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του για έναν μήνα, παύει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και αίρει την ασυλία των βουλευτών.

«Πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος»

Ο πρόεδρος του τυνησιακού Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι κατηγόρησε τον πρόεδρο Κάις Σαΐντ για "πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος" μετά τη δήλωση του Σαΐντ ότι ανέστειλε τις εργασίες του Κοινοβουλίου και απέπεμψε την κυβέρνηση.

"Θεωρούμε πως οι θεσμοί εξακολουθούν να ισχύουν και οι υποστηρικτές του Ennahda και ο τυνησιακός λαός θα υπερασπιστούν την επανάσταση", δήλωσε τηλεφωνικώς ο Γκανούσι, ο οποίος ηγείται του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ennahda.

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι, που είναι επίσης επικεφαλής του Ennahdha, και τον πρόεδρο Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψιες οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία αυτή.
Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha.

Έρχεται τουρκική εμπλοκή

Οι Τούρκοι ανησυχούν για τις εξελίξεις, καθώς βλέπουν να χάνουν έναν υποστηρικτή τους στην Τυνησία!

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Şentop, σε μήνυμά του που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter στα Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά, είπε: "Αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία είναι ανησυχητικό. Οι αποφάσεις που εμποδίζουν την εκλογή του εκλεγμένου κοινοβουλίου και των βουλευτών είναι πραξικόπημα κατά της συνταγματικής τάξης. Το στρατιωτικό / γραφειοκρατικό πραξικόπημα είναι παράνομο. Ο λαός της Τυνησίας θα υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη και το νόμο".

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ömer Çelik χαρακτήρισαν τα γεγονότα στην Τυνησία ως "πλήγμα στην πολιτική νομιμότητα" και είπε, "Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατία της Τυνησίας".

"Η αναστολή του εκλεγμένου κοινοβουλίου και η διάλυση της κυβέρνησης αποτελεί πλήγμα για την πολιτική νομιμότητα. Αυτή η παράνομη πρωτοβουλία του Προέδρου δεν έχει συνταγματική βάση. Η δημοκρατική επανάσταση που πραγματοποιήθηκε από τον λαό της Τυνησίας το 2011 είναι ένα πολύτιμο παράδειγμα για τον κόσμο και την περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε αυτά τα κέρδη βάσει της συνταγματικής νομιμότητας. Η αναστολή της συνταγματικής τάξης από τον Πρόεδρο στην Τυνησία δεν είναι νόμιμη. "

Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın αξιολόγησε τις εξελίξεις στην Τυνησία από τον λογαριασμό του στο Twitter.
"Απορρίπτουμε την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας στη φιλική και αδελφική Τυνησία. Καταδικάζουμε τις πρωτοβουλίες που στερούνται συνταγματικής νομιμότητας και δημόσιας στήριξης. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία της Τυνησίας θα αναδειχθεί ισχυρότερη από αυτήν τη διαδικασία."

Σε γραπτή δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στην Τυνησία αναφέρεται: ''Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή των δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, η οποία αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των διατάξεων του συντάγματος της Τυνησίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λαός της Τυνησίας, που έχει περάσει επιτυχώς πολλά στάδια στο δρόμο προς τη δημοκρατία, θα ξεπεράσει επίσης αυτό το τεστ.''

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top