GuidePedia

0

 Ο Ερντογάν θέλει την ταπείνωση των ΗΠΑ και θα ζητήσει επανεκλογή με βοήθεια Μπάιντεν"
"Η λίστα του Ερντογάν - Τί θα προτείνει στον Μπάιντεν"

Bασίλης Καπούλας

Σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης θα προσπαθήσει να εισέλθει ο Ερντογάν στην συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Τούρκος αναλυτής με βαθιά γνώση του παρασκηνίου και των εσωτερικών συσχετισμών στην Τουρκία αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει πως ο Μπάιντεν μπλοφάρει και θα του δώσει “σανίδα σωτηρίας”.
Ο Murat Yetkin αναφέρει πως ο Ερντογάν έχει λίστα με αιτήματα “έκπληξη”. Θα ζητήσει από τον Μπάιντεν κάτι χειροπιαστό ώστε να τον βοηθήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να νικήσει την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Αυτό είναι το τουρκικό αφήγημα όπως θα παρουσιαστεί στον Μπάιντεν. Ουσιαστικά οι Τούρκοι θέλουν ο Μπάιντεν να βοηθήσει στην επανεκλογή Ερντογάν κάτι που ισοδυναμεί με ταπείνωση…

Αυτό που δεν λένε όμως είναι τι θα συμβεί μόλις επανεκλεγεί ο Ερντογάν και τι θα σημάνει αυτό για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Aς δούμε τι αναφέρει.

“Ορόσημο για περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις”

Πρώτον, η συνάντηση αυτή δεν είναι σημαντική μόνο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ ή για την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας ή την οικονομία της χώρας. Είναι πολύ σημαντική για τις περιφερειακές και ειδικά τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε το ευρωπαϊκό ταξίδι του από την Βρετανία και θα τελειώσει στις 16 Ιουνίου με την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν στην Ελβετία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η συνάντηση αυτή πρόκειται να είναι η τρίτη πιο σημαντική Σύνοδος μετά τις συναντήσεις Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ στην Γιάλτα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945 ή την Σύνοδο Reagan-Gorbachev στο Reykjavik το 1987.

Δεύτερον, ο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει την Σύνοδο των G7 στο Cornwall της Αγγλίας στις 11 Ιουνίου πριν την συνάντηση με τον Β. Πούτιν. Ο ανασχηματισμός του κόσμου μετά την πανδημία του covid-19 θα συζητηθεί στην Σύνοδο που φέρει τον τίτλο “Build Back Better”.

Στις 14 Ιουνίου θα παρακολουθήσει την Σύνοδο του ΝΑΤΟ με το πιο σημαντικό πλάνο να είναι το σχέδιο του ΝΑΤΟ με την ονομασία “2030” για τον ανασχεδιασμό του μέλλοντος.

Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η συνάντηση με τον Ερντογάν. Την επόμενη ημέρα είναι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ και μετά ακολουθεί ο Πούτιν.

Με άλλα λόγια, η συνάντηση με τον Ερντογάν περιλαμβάνεται στα στάδια προετοιμασίας της Συνόδου Μπάιντεν-Πούτιν.

Τρίτον, ο Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν εδώ και πέντε μήνες παρά μόνο για να του πει για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τη 1η Ιούνη ο Ερντογάν εξέφρασε την δυσφορία του γιατί δεν έχει την ίδια επικοινωνία με τον Μπάιντεν όπως και με τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ. Η πρώτη συνάντηση τους θα γίνει έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν θέλει να επιστρέψει στην Τουρκία με ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Τέταρτον, ο Μπάιντεν από την άλλη πλευρά, θα εισέλθει στην συνάντηση εξηγώντας με ξεκάθαρο τρόπο στον Ερντογάν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν θα είναι όπως πριν ειδικά επί εποχής Τραμπ.

Φυσικά η συνάντηση είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις ΗΠΑ. ΗΠΑ και Ευρώπη νοιώθουν άβολα με την προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν καθώς δημιουργούν άσχημο προηγούμενο για άλλες χώρες με την υποβάθμιση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου.

Αλλά επίσης δεν θέλουν να μετακινηθεί από τον άξονα του ΝΑΤΟ στον άξονα Ρωσίας-Κίνας υπό την επήρεια φυγοκεντρικών δυνάμεων. Ο Ερντογάν το γνωρίζει και αυτό, και πιστεύει πως η χρήση αυτής της “κάρτας ατού” θα έχει αποτελέσματα.

Η περίληψη όλων αυτών έχει ως εξής: Είναι πιο ρεαλιστικό να περιμένουμε αποτελέσματα που δίνουν έμφαση στη συνέχεια παρά τις διαφορετικές απόψεις και στα πολύ έντονα αποτελέσματα.

Τί θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν

Πρώτον, το πιο σημαντικό θέμα για τις ΗΠΑ είναι οι πύραυλοι S-400 που η Τουρκία αγόρασε από την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, το πιο σημαντικό θέμα για την Τουρκία είναι η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους PYD, YPG το παρακλάδι του PKK. H πιο πιθανή λύση που θα προτείνει εδώ ο Ερντογάν είναι να διακόψει την αγορά νέων συστοιχιών S-400, να μην χρησιμοποιήσει τις συστοιχίες που ήδη έχει αγοράσει εκτός περίπτωσης επίθεσης και ο Μπάιντεν να σταματήσει τις νέες κυρώσεις που ζητά το Κογκρέσο.

Παράλληλα, η Τουρκία να εισέλθει στο πρόγραμμα του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T.

Ο Μπάιντεν να προσέλθει στο Κογκρέσο αναφέροντας πως η Τουρκία “δεν θα απειλήσει την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο”.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ απομακρύνονται- μαζί με τους Κούρδους PKK/YPG- μακριά από τα τουρκικά σύνορα πίσω στις περιοχές του ISIS/ Αλ Κάιντα, βάζουν την Τουρκία στην διαδικασία ελέγχου και αυξάνουν την συνεργασία εναντίον του PKK στο Ιράκ.

Επιπλέον μπορεί να υπάρξει συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας στην Δυτική Συρία για την εξισορρόπηση της Ρωσίας θα ισχυριστεί ο Ερντογάν.

Τρίτον, ο Μπάιντεν θέλει η Τουρκία να παραμείνει στο Αφγανιστάν και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Μια πτυχή αυτής της εξέλιξης είναι η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Από την άλλη πλευρά, η προστασία και η λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ παρέχει τον επίσημο “σύνδεσμο” του Αφγανιστάν με τον έξω κόσμο. Ο Μπάιντεν μπορεί να το παρουσιάσει αυτό στη δική του κοινή γνώμη ως «η ανάγκη για την Τουρκία».

Τέταρτον, θα υπάρξουν ορισμένες διαφορές στις δηλώσεις και των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση.

Για παράδειγμα, η πλευρά των ΗΠΑ θα αναφέρει τα ζητήματα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να υπερισχύσει των στρατιωτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με στελέχη αμερικανικών εταιρειών είναι ένα παράδειγμα.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, μπορεί να ενεργοποιηθούν θετικές εξελίξεις και να δοθούν ορισμένα κίνητρα / παραχωρήσεις σε αμερικανικές εταιρείες, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία και η ιατρική.

Πέμπτον, το μεγαλύτερο κέρδος του Ερντογάν από τη συνάντηση του Μπάιντεν δεν θα είναι η αποτροπή ενός νέου νομισματικού σοκ και μια ανάσα στην οικονομία που πάει άσχημα.

Ο Ερντογάν θέλει κάτι χειροπιαστό ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, αυτό θα είναι το πιο ευεργετικό για τον Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top