GuidePedia

0


Σύμφωνα με τον Μουράτ Καραϊλάν (ΡΚΚ), η Τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το ΡΚΚ κατάπαυση του πυρός στο βόρειο Κουρδιστάν. Ως αντεπίθεση, το κουρδικό κίνημα προσφέρθηκε "ελεύθερο χέρι" σε άλλες περιοχές.

Ο αρχιστράτηγος του κεντρικού αρχηγείου της HPG, Μουράτ Καραϊλάν, σχολίασε τη συνεχιζόμενη εισβολή της Τουρκίας στο νότιο Κουρδιστάν σε ειδική εκπομπή στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Stêrk TV. Σύμφωνα με τον Καραϊλάν, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΡΚΚ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το Κουρδικό κίνημα κατάπαυση του πυρός στο βόρειο Κουρδιστάν μέσω επαφών. Σε αντάλλαγμα, το ΡΚΚ προσφέρθηκε "ελεύθερο χέρι" σε άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Παρακάτω δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της ελαφρώς συντομευμένης συνέντευξης στη γερμανική μετάφραση.

Το περιστατικό της 5ης Ιουνίου στη Μετίνα βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο της κουρδικής ατζέντας. Μια φάλαγγα δυνάμεων του PDK είχε προσπαθήσει να εισέλθει στην περιοχή των ανταρτών εκείνη την ημέρα. Εν τω μεταξύ, έγινε μια έκρηξη. Η HPG αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, ωστόσο το PDK εξακολουθεί να κατηγορεί τους αντάρτες του ΡΚΚ για την επίθεση αυτή. Τι είναι πίσω από αυτό το περιστατικό;

" φάση που βιώνουμε επί του παρόντος αποτελεί σημαντικό στάδιο του αγώνα του κουρδικού λαού. Ενάντια σε αυτή τη μάχη, ο εχθρός κάνει ύπουλα σχέδια. Είναι γνωστό ότι ο Rêber Apo (Αμπντουλάχ Οτσαλάν) διόρισε κατάπαυση του πυρός στο βόρειο Κουρδιστάν το 2013 [κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του ΡΚΚ]. Αυτή η κατάπαυση του πυρός διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος αναγνώρισε ότι αυτό έκανε το Χέρι των Κούρδων ισχυρότερο στη Μέση Ανατολή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ανατρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε κάποιο επίπεδο. Αμέσως μετά, συμμάχησε με ανθρώπους όπως ο Devlet Bahçeli και ο Doğu Perinçek, οι οποίοι ήταν ανοιχτά εχθρικοί προς τους Κούρδους, και εξαπέλυσε μια περιεκτική επίθεση κατά του κινήματός μας. Στόχος ήταν πρώτα να συντρίψει το ΡΚΚ και στη συνέχεια να καταστρέψει τα επιτεύγματα ολόκληρου του Κουρδικού λαού. Αυτή είναι η πρόθεση αυτής της νέας έννοιας: να καταστρέψει τις επιτυχίες των Κούρδων σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας εκτεταμένος πόλεμος μαίνεται εναντίον μας εδώ και έξι χρόνια.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η ένταση του πολέμου αυξήθηκε σημαντικά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι τα βασανιστήρια του Rêber Apo στο Imrali συνεχίζονται. Εδώ και αρκετό καιρό, κάθε επικοινωνία μαζί του έχει αποτραπεί. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό κράτος βασίζεται σε ψυχολογικό πόλεμο κατά του κινήματός μας. Δεκάδες χιλιάδες φίλοι μας φυλακίζονται στο καθεστώς και βασανίζονται. Κάθε μέρα διεξάγονται επιχειρήσεις σύλληψης εναντίον του λαού μας, ενώ διεξάγονται επίσης στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέρη του βόρειου Κουρδιστάν. Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις σε Garzan, Wan, Mêrdîn και Botan, οι οποίες συνεχίζονται από την άνοιξη και έχουν οδηγήσει σε απώλειες στις τάξεις μας. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να παρακολουθούνται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης. Το σχέδιο κατοχής του τουρκικού κράτους στο νότιο Κουρδιστάν εξελίσσεται επίσης βήμα προς βήμα εδώ και τρία χρόνια.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτό είναι να καταλάβουμε πρώτα ορισμένες περιοχές και στη συνέχεια να εγκατασταθούμε μόνιμα στο Νότιο Κουρδιστάν. Η εισβολή στη Μεδίνα, το Ζαπ και το Αβασίν ξεκίνησε μετά την κατάληψη ορισμένων περιοχών στο Heftanîn και το Xakurke. Από σήμερα, αυτή η επίθεση κατοχής συνεχίζεται εδώ και 48 ημέρες. Μιλάω για μια μεγάλη επίθεση εναντίον μας. Οι περιοχές του νότιου Κουρδιστάν στις οποίο κυριαρχούν οι φίλοι μας, για παράδειγμα, υπερβάλλονται από περίπου 30 αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για 24 ώρες. Οι αεροπορικές επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποιούνται συνεχώς. Μερικές φορές χτυπά το Mexmûr και μερικές φορές άλλες περιοχές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή είναι μια συνεχής επίθεση εναντίον μας. Σε μια κατάσταση όπως αυτή, στη μέση μιας μάχης υψηλής έντασης, γιατί να ανοίξουμε ένα νέο πολεμικό μέτωπο επιτιθέμενοι στην Πεσμέργκα; Θα ήταν συνετό αυτό; σε καμία θέση.

Ο Πεσμέργκα δεν δέχτηκε επίθεση από αντάρτες

Ειδικά σε μια περιοχή όπως η Μετίνα, αυτό θα ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτο. Θα ήταν ακόμη πέρα από το σημείο και τη λογική να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο ενάντια στο Peshmerga εκεί, ενώ στο βορρά ο πόλεμος είναι στο αποκορύφωμά του. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι επιτεθήκαμε στη φάλαγγα. Εξάλλου, ο αντάρτης δεν εγκαταλείπεται από όλα τα καλά πνεύματα. Πίσω από το περιστατικό βρίσκεται η πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ πεσμεργκά και ανταρτών. Δεν υπήρχαν οδηγίες από την πλευρά μας να επιτεθούμε στις δυνάμεις της Πεσμέργκα. Δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις, ούτε έχει υπάρξει καμία δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας ενδοκουρδικός πόλεμος είναι καταστροφή για εμάς. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο δυνατό λάθος που δεν θέλουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση. Αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει μια παγίδα εδώ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένας πόλεμος μεταξύ των Κούρδων σε μια ευαίσθητη στιγμή όπως αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο σκοτάδι. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των κουρδικών κινημάτων ούτε του κουρδικού λαού. Από την άποψη αυτή, το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Μετέντα θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να εισέλθουμε σε αυτή την περιοχή στις τέσσερις το πρωί με δύο στρατιωτικές στήλες σε θέση επίθεσης. Είναι μια στρατιωτική περιοχή στην οποία κυριαρχούν οι αντάρτες, η οποία δεν έχει εισέλθει από την Πεσμέργκα εδώ και 25 χρόνια. Κάποιος θα μπορούσε να είχε εισέλθει σε διάλογο [με τους αντάρτες] εκ των προτέρων. Λέγεται ότι η Peshmerga απλώς ήθελε να εκτελέσει τα συνήθη καθήκοντά της. Αναρωτιόμαστε φυσικά γιατί δεν ενημερωθήκαμε.

Τι μπορεί να έχει να κάνει με την οδήγηση εκατό οχημάτων στη Μετίνα χωρίς προειδοποίηση; [Peshmerga] λένε τώρα, φυσικά, ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη και δεν χρειάζεται να ζητήσουν από κανέναν την άδεια για την ανακατανομή των στρατευμάτων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά πέντε χιλιόμετρα μακριά διεξάγεται ένας έντονος πόλεμος. Πρέπει να τοποθετηθείς αλλού. Γιατί βοηθάς το τουρκικό κράτος; Εντάξει, είσαι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, αλλά ο πόλεμος δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες. Ενώ τα πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζει τα πάντα σε ερείπια, συγκεντρώνεις τα στρατεύματά σου πίσω από το μέτωπο μας. Είναι συμβατό με την ανθρωπότητα, με κουρδική στάση; Μπορεί να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά; Υποστηρίζεται ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν σε μια περαστική φάλαγγα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι έχουμε φίλους που είναι διαθέσιμοι ως μεσολαβητές. Ζούμε στον 21ο αιώνα, το σύνθημά μας είναι ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα ξεκαθαρίζει τις συγκρούσεις της μέσω του διαλόγου. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο διάλογο μεταξύ μας και να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα; Για ποιους λόγους βασίζονται τα στρατιωτικά μέσα και οι επιθέσεις από το πουθενά, παρά η λέξη; Ποιος και τι εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια;

Γιατί υπήρχαν στρατιωτικές δραστηριότητες όταν οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί;

Αυτό αναρωτιόμαστε. Στις βόρειες περιοχές της Μεδίνας, στην κορυφή Zendûra, στο Çemço, στο Qela Bêdewê στην περιοχή Zap και στο Girê Mervanis στο Avaşîn, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το κύμα των επιθέσεων έχει σπάσει, οι κατακτητές δεν μπορούν να προχωρήσουν. Ο κουρδικός λαός δεν μπορεί παρά να είναι υπερήφανος για την αντίσταση που προσφέρουν αυτοί οι νέοι άνδρες και γυναίκες εκεί με νέες μεθόδους κατά των πολεμικών αεροσκαφών, των αρμάτων μάχης, των χειροβομβίδων και των χημικών όπλων. Αυτή η κατάσταση είναι νέα στην ιστορία της κουρδικής αντίστασης και ουσιαστικά προάγγελος νέων επιτευγμάτων για τον λαό μας.

Στη Ζεντούρα, ο τούρκος εχθρός προσπαθεί επί του παρόντος να εισβάλει στις σήραγγες των ανταρτών. Γι' αυτό βασίζεται στον κουρδικό χάρτη. Οι συνεργάτες χρησιμοποιούνται εντός του συλλόγου προστασίας του χωριού στο Sêgirkê. Οι προσπάθειες διείσδυσης των σηράγγων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά, οι Κούρδοι εκδιώκονται για τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στην ιστορία των Κούρδων. Τα σκυλιά που είναι εξοπλισμένα με κάμερες χρησιμοποιούνται επίσης για να διεισδύσουν στα συστήματα σηράγγων των ανταρτών. Ωστόσο, η αντίσταση είναι και παραμένει αδιάσπαστη, το τουρκικό κράτος έχει κολλήσει. Εάν εξετάσουμε τώρα όλα αυτά τα σημεία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες του PDK στρέφονται κατά της αντίστασης των ανταρτών στη ζεντούρα. Το PDK μπορεί να διαφωνεί με αυτό, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγει σε αυτό.

Προσωπικά, απογοητεύτηκα που οι κουρδικές δυνάμεις μας μαχαιρώνουν πισώω κατά τη διάρκεια του αγώνα μας κατά μιας τουρκικής εισβολής. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι για το PDK θα συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα. Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να εκφράσει ηθική στάση. Είναι αντίθετο με τις παραδόσεις του κουρδικού λαού. Εξάλλου, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας ενάντια στον πόλεμο. Αν δεν σταθείς δίπλα μας, τουλάχιστον δεν πρέπει να ανοίξεις ένα νέο μέτωπο εναντίον μας.

Ο Χουλουσί Ακάρ καλεί για εμπλοκή της Πεσμέργκα στον πόλεμο

Επιτρέψτε μου να στραφώ σε ένα άλλο θέμα: έχουμε πληροφορίες ότι [ο Τούρκος υπουργός Άμυνας] Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την ηγεσία του PDK να εμπλέξει την Πεσμέργκα σε αυτόν τον πόλεμο. Στις 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγετών του PDK σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει αποφασιστεί. Αυτό δεν χρειάζεται να αναφερθεί εδώ ούτως ή άλλως. Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω σε κάθε περίπτωση – στην πραγματικότητα, θα προτιμούσα να το συζητήσω με τον Mesûd Barzanî ή άλλο στέλεχος του PDK – είναι ότι το τουρκικό κράτος, ή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε μαζί μας πριν από λίγους μήνες μέσω μιας φιλικής αντιπροσωπείας και ζήτησε να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός στο βόρειο Κουρδιστάν. Σε αντάλλαγμα, θα μας δοθεί το ελεύθερο στα άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Τι σημαίνει αυτό με συγκεκριμένους όρους; «Ανακοινώστε μας κατάπαυση του πυρός και καταπολέμηση του PDK, με το οποίο έχετε ούτως ή άλλως προβλήματα». Ο εχθρός παίζει τα παιχνίδια του, στα οποία πρέπει να αφιερώσουμε την πλήρη προσοχή μας. Το τουρκικό κράτος ανέκαθεν έπαιζε τους Κούρδους μεταξύ τους για να προκαλέσει ενδοκουρδικές συγκρούσεις. Έτσι προέκυψε αυτή η κατάσταση και πώς μπορεί να διατηρηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Η κουρδική ιστορία είναι γεμάτη με άδικη πίστη με υποσχέσεις που δόθηκαν σε εμάς τους Κούρδους – είτε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί εκ νέου με την ευκαιρία αυτή. Δεν χρειάζεται να κοιτάξεις πολύ πίσω στο χρόνο. Το 1999, για παράδειγμα, ο Rêber Apo συνελήφθη ως αποτέλεσμα διεθνούς πλοκής και εκδόθηκε στην Τουρκία. Εκείνη την εποχή, το τουρκικό κράτος ήταν ικανοποιημένο που το ΡΚΚ ολοκληρώθηκε. Όταν σταματήσαμε τον πόλεμο, η κόκκινη γραμμή τραβήχτηκε στην ηγεσία του Νότιου Κουρδιστάν. Γιατί? Για να μην κρατήσει χώρο για σχέσεις. Πότε εξαφανίστηκε πάλι αυτή η γραμμή; Όταν [το τουρκικό κράτος] υπέστη ήττα στην περιοχή Ζαπ το 2008. Το κράτος συνειδητοποίησε ότι δεν θα επιτύχει στο νότιο Κουρδιστάν από μόνο του.

Στη δεκαετία του 1990, ήταν η Χεζμπολάχ (μια βίαιη ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση που ιδρύθηκε στο Amed, για να μην συγχέεται με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ANF)που προήχθη στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο κατά του κινήματός μας. Αλλά αφού ο πρόεδρός μας αιχμαλωτίστηκε, εξάλειψαν τον ιδρυτή της Χεζμπολάχ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι η παράδοση του τουρκικού κράτους. εδραιώνουν την κυριαρχία τους εξαπατώντας τους Κούρδους και αντιπαραβάλλοντάς τους μεταξύ τους. Αυτό είναι και το τρέχον σχέδιο. Ελπίζω ότι η κοινωνία μας θα παρακολουθεί αυτές τις προσπάθειες με μεγάλη προσπάθεια. Στο δρόμο του, το τουρκικό κράτος προσπαθεί να οικοδομήσει μια κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη και να επιτύχει τη στρατηγική του να υποβαθμίσει τον έναν Κούρδο εναντίον του άλλου. Αναμένουμε ότι αυτές οι συνδέσεις θα γίνουν κατανοητές από όλα τα κουρδικά κόμματα και το κοινό και θα ενεργήσουν αναλόγως.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top