Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι με πρωτοβουλία της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου μια ακόμα διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη (προηγούμενη διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2020 και πάλι στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας).
Και σε αυτή τη διάσκεψη η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, σε απάντηση δε των διαμαρτυριών της Ελλάδας, ακούσαμε αστείες δικαιολογίες ότι στη διάσκεψη κλήθηκαν μόνο οι χώρες που έχουν στρατιωτική παρουσία στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν η Γερμανία, με τη συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας, παραβλέπει τις παρανομίες της Τουρκίας και προωθεί τις εντελώς αστήρικτες και πέραν κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου θέσεις της για δήθεν συμφέροντα και δικαιώματα στη Μεσόγειο.
Αξίζει λοιπόν να δούμε πως και για ποιους λόγους η Τουρκία ενεπλάκη στη Λιβύη με την ανοχή όλων.
Τον Νοέμβριο του 2018 ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ πραγματοποίησε ταξίδι στη Λιβύη και συναντήθηκε με την φιλότουρκη Κυβέρνηση Σάρατζ . Έχοντας στο πλευρό του τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε: «Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ θα ορθωθεί «τουρκική ασπίδα» απέναντι στη γραμμή «κατοχής» που εκτείνεται από τη «νότια Κύπρο» μέχρι την Ελλάδα».
Επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη (Νοέμβριος 2018)
Πιστός μάλιστα στην τουρκική πρακτική παρουσίασης χαρτών, παρουσίασε χάρτη με τον οποίο το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που το περικλείει και οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν τέμνονται μεταξύ τους, ενώ για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ισχυρίστηκε ότι η Λιβύη θα επωφεληθεί αφού θα προστεθούν στην ΑΟΖ της περίπου 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία τα επιβουλεύεται η Ελλάδα.
Οι χάρτες που παρουσίασε η τουρκική πλευρά
Το 2019 η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τις ήττες των δυνάμεων της Κυβέρνησης Σάρατζ λόγω της προέλασης των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ, αύξησε την πίεση στον φιλότουρκο επικεφαλής της Κυβέρνησης GNA και κατόρθωσε 1 χρόνο μετά να υπογράψει το μνημόνιο για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (τουρκο-λιβυκό μνημόνιο) και μνημόνιο παροχής στρατιωτικής συνεργασίας, τα οποία εγκρίθηκαν από την φιλότουρκη Κυβέρνηση Σάρατζ και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος αφενός για την κατάθεση του κατάπτυστου μνημονίου στον ΟΗΕ (όλως τυχαίως πρωτοκολλήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Προεδρίας της ΓΣ του ΟΗΕ από Τούρκο διπλωμάτη) και αφετέρου για την εμπλοκή των τουρκικών ΕΔ στον εμφύλιο της Λιβύης με σκοπό την υποστήριξη του Σάρατζ.
Πρωτοκόλληση παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου από τον ΟΗΕ
Η εμπλοκή των ΕΔ της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης περιλαμβάνει την χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού (UAV, Πυροβόλα, συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου κ.α.) καθώς και εκπαίδευση προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ακτοφυλακής. Παράλληλα, 2-4 φρεγάτες του τουρκικού ΠΝ βρίσκονται συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή Βόρεια της Τρίπολης παρέχοντας αντιαεροπορική προστασία και διασφαλίζοντας ασφαλή διάδρομο στα μισθωμένα εμπορικά πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία προς τη Λιβύη.
Ομπρέλα αντιαεροπορικής προστασίας των τουρκικών ΕΔ στην περιοχή της Τρίπολης
Η εκτεταμένη εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης αποδεικνύεται και από την τελική έκθεση της Επιτροπής των Ειδικών (Panel of Experts) του ΟΗΕ (S/2021/229), η οποία ελέγχει την τήρηση του εμπάργκο όπλων και την αποφυγή εμπλοκής ξένων δυνάμεων, σύμφωνα με το ψήφισμα 1970/2011 (S/RES/1970), το οποίο κρίνοντας από το αποτέλεσμα, έχει γίνει κουρελόχαρτο.
Στην υπόψη τελική της έκθεση, που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2021, η επιτροπή των Ειδικών του OHE καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις πολυεπίπεδες παρανομίες της Τουρκίας, όπως παρακάτω:
Την περιλαμβάνει μεταξύ των χωρών που παραβιάζουν συστηματικά το εμπάργκο όπλων που έχει αποφασιστεί με ψήφισμα του ΟΗΕ.
Καταγράφει μεγάλο αριθμό εμπορικών πλοίων τα οποία μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία προς το λιμάνι της Τρίπολης. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά σε περιστατικά όπου τουρκικά πολεμικά πλοία παρείχαν συνοδεία και απαγόρευσαν ή έθεσαν εμπόδια στην διενέργεια ελέγχων σε αυτά.
Ενδεικτικά δρομολόγια πλοίων και φωτογραφίες εξοπλισμού εντός αυτών
Καταγράφει μεγάλο αριθμό πτήσεων εμπορικών Α/Φ αλλά και μεταφορικών Α/Φ της τουρκικής ΠΑ τα οποία μετέφεραν μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό προς τη Λιβύη. Επιπλέον σημειώνει ότι τα τουρκικά Α/Φ χρησιμοποιούσαν ειδικά δρομολόγια, προκειμένου να αποφεύγουν τον έλεγχο.
Εκφόρτωση εξοπλισμού από τουρκικό Α-400 και δρομολόγια πτήσεων
– Καταγράφει δράση τουρκικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως η γνωστή SADAT, η οποία υπό το μανδύα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ασφαλείας, προέβη στην εκπαίδευση 5.000 περίπου μισθοφόρων προερχομένων από τη Συρία όπου στρατολογούνται σε ειδικά κέντρα εκπαίδευσης ελεγχόμενα από τις τουρκικές ΕΔ.
Πέραν των παραπάνω η έκθεση της Επιτροπής αποδεικνύει και την οικονομική πτυχή της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής ποσών περίπου 410 εκατομμυρίων Ευρώ σε εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρακάτω επιστολές αφορούν μόνο σε 3 περιπτώσεις.
Επιστολές της Κυβέρνησης Σάρατζ για την πληρωμή τουρκικών εταιρειών
Επιπρόσθετα η Επιτροπή καταγράφει με αποδεικτικά στοιχεία την χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού που χορηγήθηκε από την Τουρκία, στον εμφύλιο της Λιβύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αναφορές της επιτροπής στη χρήση, μεταξύ άλλων, των «περιφερόμενων πυρομαχικών (LM)-καμικάζι drone» ΗΑRPY (ισραηλινής κατασκευής) τα οποία ανήκουν στο τουρκικό οπλοστάσιο, καθώς και του νέου επιθετικού drone KARGU-2.
LOITERING MUNITION (LM) HARPY και KARGU-2
Tα στοιχεία λοιπόν που αποδεικνύουν την παράνομη και επικίνδυνη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ΕΔΩ και είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ (Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο).
Παρόλα αυτά τόσο η Γερμανία, όσο και ο ΟΗΕ και οι λοιποί διεθνείς δρώντες κάνουν πως δεν τα βλέπουν και επιβραβεύουν αυτή την τουρκική στάση δίνοντας βήμα και λόγο σε μια χώρα που ευθύνεται για την κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο γενικότερα.
Η Ελλάδα της οποίας τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα γιατί σιωπά ;
Δημοσίευση σχολίου