GuidePedia

0


Της Κύρας Αδάμ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέρχεται στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, με τη θέση ότι συζητά μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό, κρατικό, ελληνικό χάρτη, με χωρικά ύδατα 6νμ,από τις εκβολές του Έβρου μέχρι και τη Χίο και Ψαρά( 38:30Ν παράλληλος) η Τουρκία δικαιούται ΑΟΖ στο Αιγαίο μέχρι 3%, λόγω της ύπαρξης της βραχονησίδας Τζουράφα και των νήσων Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου Ψαρών και Αντίψαρων και Αη Στράτη.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο κρατικό χάρτη, με 6νμ ελληνικά χωρικά ύδατα, από τον 38:30Ν παράλληλο και νότια, μέχρι και τη Ρόδο (28ος μεσημβρινός) δεν τίθεται θέμα τουρκικής ΑΟΖ, ( ούτε 1 τοις χιλίοις), διότι η περιοχή είναι «μπετόν αρμέ» ελληνική αποκλειστική κυριαρχία, λόγω της ύπαρξης των νήσων και κυρίως των βραχονησίδων.

Για οποιαδήποτε αμφιβολία για το «κενό» ανάμεσα σε Χίο και Σάμο- που θα επέτρεπε μεγαλύτερη τουρκική ΑΟΖ- επισημαίνεται η ύπαρξη της βραχονησίδας Καλόγεροι, που κρατάει γερή «κόντρα» στην επέκταση τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σε συνδυασμό με τα 6νμ Χίου-Σάμου.

Όπως φαίνεται στον ίδιο αποκαλυπτικό χάρτη, ειδικά από τη Χίο-Ψαρά και νότια μέχρι τη Ρόδο, οι βραχονησίδες αποτελούν τη φυσική θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Ένα «μπετόν αρμέ» που δεν επιτρέπει καμμιά τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή αυτή.

Κι τούτο διότι οι βραχονησίδες, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχουν ΑΟΖ. Έχουν όμως εθνική κυριαρχία στα 6νμ χωρικών υδάτων. Επομένως οποιοσδήποτε σχεδιασμός τουρκικής ΑΟΖ «χτυπάει» πάνω σε ελληνική κυριαρχία των 6νμ χωρικών υδάτων των βραχονησίδων, με αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να καθίστε ανύπαρκτη. Ολοσχερώς.

Σύμφωνα με αυτά τα επίσημα δεδομένα, οποιαδήποτε θέση της κυβέρνησης για προσφυγή στο ΔΔ Χάγης θα αποτελέσει καταστροφή ελληνικής αποκλειστικής κυριαρχίας, αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί νομικά, η ελληνικότητα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων και βραχονησίδων στο Αν. Αιγαίο μέσα στο FIR Αθηνών.

Με τη θέση ότι προσέρχεται στις συνομιλίες για την ΑΟΖ ,η κυβέρνηση δείχνει να δέχεται εκ προοιμίου ότι τα ελληνικά νησιά έχουν περιορισμένη επήρεια επι της ΑΟΖ. Όπως ακριβώς έχει δεσμευθεί, έχει συμφωνήσει, έχει πράξει και έχει καταστήσει νόμο του κράτους την περιορισμένη επήρεια των ελληνικών νήσων στο Ιόνιο ( Ελληνο-ιταλικη συμφωνία για την ΑΟΖ) αλλά και στη Μεσόγειο , (ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ).

Επί μια εικοσαετία και πλέον οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις φλέρταραν με την ιδέα της «αυξομείωσης» των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή της ελληνικής κυριαρχίας ως «λύση» για τις τουρκικές απαιτήσεις επι της ΑΟΖ του Αιγαίου , η οποία δεν ξεπερνά το 3%. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραλαμβάνοντας αυτή την κακή κληρονομιά/δέσμευση του παρελθόντος, ετοιμάζεται «να παίξει» και με την περιορισμένη επήρεια της ΑΟΖ των νήσων του Αιγαίου.

Με βάση όμως τα επίσημα στοιχεία, αν η κυβέρνηση «αγγίξει» τα Δωδεκάνησα, τότε θα επιφέρει την καταστροφή της χώρας, δεδομένου ότι τα Δωδεκάνησα, νήσοι και βραχονησίδες αποτελούν το «μπετόν αρμέ» της ελληνικής αποκλειστικής κυριαρχίας .

Από την πλευρά του ο Ερντογάν μένει σταθερός στην προκλητική πρόταση του να μοιραστεί η ΑΟΖ του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (Καζάν- Καζάν), μισά- μισά. Η πλέον πρόσφατη εκδοχή της τουρκικής πρότασης είναι ότι η Τουρκία θα σεβαστεί ό,τι υπάρχει μέσα από τα 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων των νήσων, αλλά τα υπόλοιπα θα μοιραστούν μισά- μισά ανάμεσα στις δυο χώρες . Σημειώνεται ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στις βραχονησίδες και τα 6νμ χωρικών υδάτων τους, τα οποία η Τουρκία προσδοκά να εξαφανίσει από το χάρτη με «συναινετικές» διαδικασίες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top