GuidePedia

0

Σύρπης Σ. Γεώργιος, Ψυχίατρος
Φίλες και φίλοι,Παίρνω το θάρρος να επικοινωνήσω πάλι μαζί σας, από καθήκον φιλίας, αφιερώνοντας την παρούσα επιστολή μου στη νεολαία και στα πέντε παιδιά μου, θεωρώντας ότι οι νέοι έχουν δικαίωμα στο μέλλον και ανοιχτό μυαλό για να ακούν όλες τις απόψεις και να μην συμβιβάζονται σε ό,τι κακό βλέπουν.

Κύρια αφορμή σύνταξης αυτής της επιστολής υπήρξε η απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης να απαγορεύσει την κυκλοφορία στην Παραλία της Θεσσαλονίκης (τής πόλης πού ζώ και εργάζομαι) από τις 31-3-2020 και για τις ώρες 14:00 έως 8:00 της επόμενης ημέρας, λόγω της μη τήρησης των στερητικών κρατικών μέτρων, παρόλο πού τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας και οι πεζοί είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά «εξόδου».

Μιά ακόμη αιτία για τη σύνταξη της παρούσας επιστολής υπήρξαν οι θέσεις πού διατύπωσαν ιατροί-συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων και πιό συγκεκριμένα οι κ. Φαίδων Βόβολης, καρδιολόγος και Ιωάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford. Το γεγονός πού συνέβη με τον κ. Βοβόλη (η λογοκρισία πού δέχθηκε στό... internet, το «κατέβασμα» της επιστημονικού χαρακτήρος ανάρτησής του καθώς και η κλήσή του για απολογία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών) αποτελεί για μένα, αλλά νομίζω και γιά... κάθε νοήμονα άνθρωπο, απόδειξη ότι ζούμε μιά ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στερούμενοι του δικαιώματός μας να εκφράσουμε τις επιστημονικές μας απόψεις και προσωπικές μας θέσεις, πού μπορεί να διακρίνονται από άλλες.

Δέν έχω σκοπό, ούτε μου αρέσει, να αντιπαρατεθώ με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πού προτείνει κανόνες υγιεινής για προστασία του σώματος από τον κορωνοϊό. Συμφωνώ ότι πρέπει να τους τηρούμε με ακρίβεια. Να μένουμε στο σπίτι και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Για την ψυχική υγεία όμως δεν ακούσθηκε λέξη. Ωσάν αυτή να μην υφίσταται!!! Αντ' αυτής δημιουργείται ένα κλίμα «τρομοκρατίας» και εκφοβισμού για φονική απειλή από τον κορωνοϊό, παρουσιάζοντάς τον ως έναν πανδημικό εξουσιαστή. Στερούματε όμως όλων των επιστημονικών στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να στηριχθεί η υποτιθέμενη αυτή πανδημική εξουσία, πού κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν με τη μέθοδο του πειθαναγκασμού.

Ως ψυχίατρος, θεωρώ απαράδεκτη αυτή την επιβολή φοβικών ιδεών από τα ΜΜΕ για κακουχίες, θανάτους, οικονομική αβεβαιότητα και φόβο επιβίωσης, και μάλιστα όταν αυτή η επιβολή φτάνει στα όρια της τρομοκρατίας .Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει, γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση των συμπολιτών μας, οι οποίο πέρα από το υπάρχον πρόβλημα επιβαρύνεται υπερτονικά από την ιοτρομοκρατία. Δυστυχώς τα σκληρά και αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας πού επέβαλαν στους πολίτες έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, αναζωπύρωση ψυχώσεων, αυτοκτονικοί ιδεασμοί... 

Δυστυχώς δεν περιέλαβαν μεταξύ των λόγων εξόδου των συμπολιτών μας, σκοπίμως όπως φαίνεται, ως μία εξαίρεση κυκλοφορίας, τη μετάβαση στην εκκλησία-χώρους λατρείας, όπου εκεί εννοείται ότι θα τηρούνταν οι αποστάσεις, όπως ακριβώς ισχύει για τη μετάβαση σε super markets, τράπεζες κ.λ.π.Επισημαίνω την μονοδρομία στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Έχω χρέος ως ψυχίατρος, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να εκφράσω την ανησυχία μου, ενημερώνοντας κάθε έλληνα πολίτη ότι η εν λόγω κορωνοϋστερία δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, γιατί δεν πρόκειται περί πανδημικού τέρατος, όπως, δηλαδή, το παρουσιάζει ο ειδησεογραφικός βομβαρδισμός (εκ μέρους κυβερνητικών και όχι μόνο στελεχών, ΜΜΕ Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων).

 Προφανώς πρόκειται για την έβδομη παραλλαγή του ιού της εποχικής γρίπης (COVID -19 ).Η σωστή αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, πού μας υποδεικνύουν οι ειδικοί γιατροί, και ταυτόχρονα το να -ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ- στις ψυχοφθόρες σκέψεις και εικόνες πού μπλοκάρουν το ηθικό μας. Διαφορετικά, μέσα στο περιρρέον κλίμα της τρομοκράτησης, αναπτύσσονται φοβίες πού μπορεί να μας οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες.

 Καλό, λοιπόν είναι να μην ενδίδουμε στην ιοφοβία πού καταβάλλει πνευματικά τον άνθρωπο.Κατ' εμέ, όσοι πραγματικά πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό, ας κάνουμε τον Σταυρό μας και την προσευχή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παράλληλα δεν θα τηρούμε και τους κανόνες υγιεινής πού μας υποδεικνύουν, αλλά ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι «πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πρξ. 5,29- δηλαδή πρέπει να βάζουμε τον Θεό πάνω από τους ανθρώπους και τις δυνάμεις τους). Έχουμε παραδείγματα ζωής να ακολουθήσουμε. 

Έτσι έζησαν και οι σύγχρονοι άγιοι της Εκκλησίας μας, Παΐσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο μακαριστός αγωνιστής μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.Θέλει αρετή και τόλμη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας το 1821. 

Εμείς σήμερα θα προσθέταμε και ΠΙΣΤΗ, μαζί με την αρετή και την τόλμη, γιατί προσπαθούν να μας την ξεριζώσουν, ενώ οι προγονοί μας την είχαν δεδομένη ως ελευθερώτρια. Φτάσαμε, πλέον, στο σημείο λαός, κλήρος και διοικούσα Εκκλησία «νά ολιγοπιστούμε» και να συμβιβαζόμαστε με αποφάσεις πού έρχονται σε αντίθεση με την Πίστη μας. Γιατί τί άλλο θα μπορούσε να είναι το «εν τώ μέσω της νυκτός» σφράγισμα των εκκλησιών και μάλιστα εντός της Μεγάλης Σαρακοστής καθώς και η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας;

Επέτρεψαν απλά,απλά να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, μετατρέποντάς τη σε,σέ τηλεοπτική αποκλειστικότητα καναλιών πού με αυτό τον τρόπο «επιδεικνύουν την κοινωνική τους ευαισθησία»!!! Απεμπολούμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα και την ελεύθερη πρόσβασή μας στον Εκκλησιασμό, τις Ακολουθίες και την Θεία Κοινωνία, πού αποτελούν τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο αιώνιας σωτηρίας και πνευματικής μας υγείας. Γιατί τί θα ωφελήσει τον άνθρωπο, όπως λέει ο Κύριός μας, εάν κερδίσει την επίγεια ζωή αλλά χάσει την ψυχή του;Αδελφοί μου, μη φοβάστε. Κρατήστε το ηθικό σας ακμαιότατο, παραμείνετε ενωμένοι και αγαπημένοι. Να είστε χαρούμενοι και να μην υποκύπτετε σε κάτι πού φαινομενικά είναι ισχυρό, γιατί «Ει ο Θεός μεθ' ημών ουδείς καθ' ημών» (άν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιός μπορεί να είναι εναντίον μας;).

Υ.Γ : Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συνεχείς Θείες Λειτουργίες και καθημερινές προσευχές των μοναχών του Αγίου Όρους για το θέμα του κορωνοϊού . Επίσης ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ Σεραφείμ , τον Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριο , τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ Νικόλαο , τον Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ Νεόφυτο , τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ Αθανάσιο , τον Μητροπολιτη Κυκκου και Τηλλυριας κκ.Νικηφορο τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη μονής Αγίου Αρσενίου στο χωριό Βατοπέδι Χαλκιδικής, τον Ιερέα π. Βασίλειο Βολουδάκη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων Αθηνών και τον Ιερέα τον οποίον συνέλαβαν στο χωριό Πούρνος του Νομού Ευβοίας και τον Πνευματικό μου, γιατί αγαπούν το ποίμνιο πού τους εμπιστεύθηκε ο Θεός έμπρακτα, και όχι στα , υπακούοντας στον Θεό και όχι σε " αλλότριες " φωνές και προστάγματα . Επίσης όσους Μητροπολίτες και Ιερείς αφανείς, πού δεν γνωρίζω, οι οποίοι πήραν ξεκάθαρες θέσεις αποδεικνύοντας ότι φέρονται σαν πραγματικοί ποιμένες πού θα έδιναν και τη ζωή τους για το ποίμνιο.Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όλους όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας με αυταπάρνηση παρά τα πενιχρά μέσα πού διαθέτουν και τις πολλές ελλείψεις πού παρουσιάζονται καθημερινά. Ευχαριστούμε επίσης όσα ΜΜΕ αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα - και είναι λιγοστά - τα οποία λειτουργούν ΗΘΙΚΑ και αντικειμενικά, παρουσιάζοντας ΟΛΕΣ τις απόψεις ΧΩΡΙΣ τρομοκρατία,τρομοκρατία .Η παρούσα επιστολή αισιοδοξίας, έχει σκοπό απλά, να ενημερώσει και να αναπτερώσει το ηθικό όλων των Ελλήνων πολιτών, πού βάλλεται ποικιλοτρόπως αυτόν τον καιρό.Εύχομαι και Προσεύχομαι ο Χριστός, ο «Ιατρός αυτός των ψυχών και των σωμάτων ημών», να χαρίζει σε όλους υγεία πνεύματος και σώματος και η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Χριστού να γιορταστεί στους ναούς όλης της επικράτειας. Να μη μας βρεί στα σπίτια μας η επιβαλλόμενη τηλεοπτική ΑΝΑΣΤΑΣΗ χωρίς τη συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top