GuidePedia

0

  Έρχονται νέες εξελίξεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν την συνεχή ανάπτυξη και ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, εκτιμάται πως μια πιθανότατη σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ του συριακού και του τουρκικού στρατού στην περιοχή θα μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες αιματοχυσίες στον μακροχρόνιο πόλεμο της Συρίας, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Καθώς ο συριακός στρατός έχει προωθηθεί σε στρατηγικές περιοχές της Ιντλίμπ και οι δυνάμεις των "Τίγρεων" αναλαμβάνουν επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου, οι Τούρκοι μετακινούν συνεχώς πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και προσωπικό στις επίμαχες περιοχές του αυτοκινητοδρόμου Μ4 και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά.

“Η πιθανότητα υπερβολών και η έναρξη μιας νέας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού είναι τόσο μεγάλη, που ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού μετέβη προσωπικά στη Συρία, έχοντας στο πλευρό του τον Ρώσο αρχηγό των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές ενόψει πιθανών άγριων συγκρούσεων.

Όλα αυτά παρά την καραντίνα και τον κίνδυνο να κολλήσει ο ίδιος την επικίνδυνη λοίμωξη του γνωστού ιού που θα μπορούσε να τον καταστήσει ανίκανο”, γράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος Sergey Marzhetsky.

Η Ρωσία βρίσκεται σε καραντίνα και όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις Τσάρτερ ακυρώνονται. Ωστόσο, ένα άτομο δεν μπορεί να ξεκουραστεί και αυτός είναι ο επικεφαλής του υπουργείου άμυνας, ο οποίος παρά τις απαγορεύσεις, μετέβη στη Δαμασκό εκτάκτως, ενδεικτικό της άκρως επικίνδυνης καταστάσεως ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους γύρω από την Ιντλίμπ.

“Γιατί χρειάστηκε ο Σεργκέι Σόιγκου να έχει μαζί του προσωπικά, τον επικεφαλής της GRU στη Συρία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;

Το γεγονός είναι πραγματικά εξαιρετικά επικίνδυνο. Επισήμως αναφέρθηκε ότι ο Σεργκέι Σόιγκου θα πραγματοποιήσει συνομιλίες για την "οικονομική αποκατάσταση της Συρίας" με τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασάντ.

Πρόκειται για μια μάλλον περίεργη εξήγηση, δεδομένου ότι αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση το προφίλ του υπουργείου άμυνας της ρωσικής ομοσπονδίας. Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος και αυτός είναι ότι η Μόσχα δεν θέλει μια νέα επιδείνωση στο Idlib”, δηλώνει ο Ρώσος δημοσιογράφος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι όμως που δείχνουν ότι θα συμβεί τελικά το αντίθετο με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

Πρώτον, οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το Idlib, αντίθετα, σκάβουν ορύγματα και δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις για την ενίσχυση του υφιστάμενου στρατιωτικού τμήματος που κατέχουν στο βόρειο τμήμα της συριακής επαρχίας.

Δεύτερον, η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να διώξει πάση θυσία τους Τούρκους έξω από το Idlib, μεταφέροντας σταθερά τις ενισχύσεις στη γραμμή οριοθέτησης.

Το Κρεμλίνο έχει μεγάλη επιρροή στις συριακές αρχές, αλλά αυτή δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί, διότι την τελευταία λέξη έχει ο Σύρος πρόεδρος Μ.Αλ Άσαντ.

Τρίτον, η περίεργη ανακωχή που έχει επιτευχθεί παραβιάζεται συνεχώς από τους Τζιχαντιστές.

Οι ίδιοι δεν επιτίθενται πλέον μόνο στους Σύρους στρατιώτες, αλλά και στις συνοδείες και τις περιπολίες του τουρκικού στρατού.

Η εκκαθάριση αυτών των ανεξέλεγκτων ισλαμικών ομάδων είναι ταυτόχρονα και καθήκον της Άγκυρας, βάσει των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα .

Αυτό σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ειδική επιχείρηση για να καθαρίσει τη ζώνη ευθύνης της από τους "άγριους μαχητές".

Οι Τούρκοι όμως δεν θα τα βάλλουν ποτέ με τους Τζιχαντιστές, ενώ δεν έχουν σκοπό να αποσυρθούν ποτέ από την Ιντλίμπ.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Σύροι σε αυτό, αλλά αυτό το βλέπουμε ήδη με την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή ενώ οι ίδιοι είναι έτοιμοι για όλα.

Η πιθανότητα στρατιωτική συγκρούσεως Τούρκων και Σύρων είναι εξαιρετικά μεγάλη και σχεδόν σίγουρη, σε όποια στιγμή και αν υλοποιηθεί, διότι πολύ απλά οι Τούρκοι έχουν σχέδια προσάρτησης των συριακών εδαφών, κάτι που κανένας Σύρος δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε τώρα ούτε ποτέ.

Οι Ρώσοι μπορεί να την καθυστερήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση να την αναβάλλουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top