Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής Γερμανίας. Αρνήθηκε την έκδοση των ευρωομολόγων που ζητούν βασικά οι περισσότεροι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου απειλή του κορωναϊου, που ξεκίνησε από την Κίνα και σαρώνει όλο τον κόσμο.
Ο ιός αυτός απειλεί να τινάξει στον αέρα και την παγκόσμια οικονομία, για τον απλούστατο λόγο ότι εξανάγκασε τις χώρες να κατεβάσουν τα ρολά τους και να σταματήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Είναι εδώ που σταματά η λογική και δίνεται η ευκαιρία στους δεξιούς, αλλά και τους «αριστερούς» ψεκασμένους να βλέπουν παντού συνωμοσίες.
Η Ιταλία δοκιμάζεται φρικτά. Πρόκειται για χώρα μέλος των G7! Από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Υποτίθεται… Πολλοί Ιταλοί πολίτες έχουν χάσει τις ζωές τους και χιλιάδες άλλοι ταλαιπωρούνται από την τρομακτική ασθένεια, είτε βρίσκονται ετοιμοθάνατοι στα νοσοκομεία είτε στα σπίτια τους περιμένοντας ότι προκύψει.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρούμε στη Γαλλία και την Ισπανία. Αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα, ανάμεσα σε αυτές και η ίδια η Γερμανία. Η Ελλάδα και η Κύπρος προς το παρόν αντέχουν ελπίζοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους θα αποδώσουν. Το ευχόμαστε όλοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να βοηθήσει και να σπάσει το αδιέξοδο που προκάλεσε η Γερμανία. Αναφέρθηκε σε μία κρίση «επικών διαστάσεων».
Φέρεται να είπε ότι απαιτείται η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν, μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο. Η θέση της επικεφαλής της ΕΚΤ είναι θέση ενός υπεύθυνου αξιωματούχου της Ε.Ε. Και της αξίζουν συγχαρητήρια.
Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κ. Μέρκελ δεν έκρυψε τα λόγια της. Και η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήγε για πάντα(;) περίπατο. Η θέση της απογοήτευσε τους άλλους ηγέτες, οι οποίοι προσπάθησαν να της αλλάξουν γνώμη χωρίς επιτυχία.
Ποια λύση προσφέρει στις χώρες που υποφέρουν η κ. Μέρκελ; Μα τα δανεικά. Το είπε με το δικό της …μοναδικό τρόπο, διαψεύδοντας όσους νόμιζαν ότι ο κακός της προηγούμενης κρίσης χρέους ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε. Τη γραμμή την δίνει η ίδια:
«Πιστεύω», είπε, «ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας».
Και δήλωσε τα παραπάνω αφού στο μεταξύ είχε παραδεχθεί ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωναϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008. Εάν η σημερινή κρίση αντιμετωπιστεί όπως η προηγούμενη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τύχη, είναι η προειδοποίηση που απευθύνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.
Η Ιταλία αποκλείεται να αντέξει χωρίς βοήθεια, και θα δοκιμαστούν όλες οι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον κινεζικό ιό. Μερικές εξ αυτών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν θύματα και των Μνημονίων, που επέβαλαν οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της …αλληλεγγύης. Πόσο έχει δεινοπαθήσει αυτή η λέξη από την κ. Μέρκελ και τους όμοιους της…
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έστειλε το θέμα της νέας κρίσης στους υπουργούς Οικονομικών, ενώ τη λύση θα έπρεπε να δώσουν οι ηγέτες. Εάν δεν βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια του Βερολίνου, κάποιες χώρες θα βρεθούν κάτω από Μνημόνια. Οι χώρες της Ευρώπης χρειάζονται βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όχι δανεικά, όπως φαίνεται να προκρίνει η κ. Μέρκελ.
Στις δηλώσεις της έδειξε και την …ευαισθησία της έναντι των Ευρωπαίων πολιτών. Δήλωσε ότι η Γερμανία ανέλαβε τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία. Δεν είπε τον αριθμό. Αλλά αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για καμιά …εικοσαριά ανθρώπους! Σε ποιο άλλο …επίτευγμα αναφέρθηκε; Ότι οι χώρες της Ε.Ε. διευκολύνουν στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.
Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ενωμένη Ευρώπη. Δυστυχώς έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι όσα δεν πέτυχε με τον πόλεμο, το 1940, τα κατάφερε τώρα και μάλιστα με τη συναίνεση των ευρωπαϊκών λαών, που τότε υπόταξε με τη δύναμη των όπλων.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου