GuidePedia

0

Με αναφορές στο Καστελόριζο και με ισχυρισμούς ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι... μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και των «Ελληνοκυπρίων» απάντησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην χθεσινή έντονη αντίδραση της Αθήνας με την οποία απέρριψε κατηγορηματικά το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προειδοποιώντας ότι η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων δεν παράγει νομικά αποτελέσματα ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι στην δήλωση του χαρακτηρίζει «άτυχη και παραπλανητική» την δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ επικρίνει την Ε.Ε. ότι υιοθετεί τις ελληνικές και κυπριακές «αξιώσεις» και προβάλει τον ισχυρισμό ότι είναι η Ελλάδα αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο (σ.σ. η Τουρκία δεν έχει καν υπογράψει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας).

Επικαλείται μάλιστα ως… «απόδειξη», την θέση της Ελλάδας για επήρεια του Καστελόριζου στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ο κ. Ακσόι όπως συστηματικά κάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι , στο τέλος της ανακοίνωσης του προβάλει την ετοιμότητα της Τουρκίας «να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους συνεργασίας και διπλωματίας» και προειδοποιεί συγχρόνως ότι η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα τόσο τα δικά της όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είναι ατυχής και παραπλανητική. Στο επίκεντρο του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας του δίδυμου Ελλήνων/ Ελληνοκυπρίων καθώς και η περιφρόνηση των Τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματά τους ως συνιδιοκτητών της νήσου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΕΕ. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης τέτοιων αξιώσεων μέσω της ΕΕ και των χαρτών που δημοσιεύονται στο εντός της ένωσης δεν έχουν καμία απολύτως νομική αξία.

Οι αξιώσεις σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες που προβάλλει η Ελλάδα σαν να ήταν ένα αρχιπελαγικό κράτος, παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης και ευθύδικης οριοθέτησης, που είναι ο πρωταρχικός κανόνας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αποτελούν πράγματι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η πιο εντυπωσιακή απόδειξη αυτού, όπως αναφέρεται στις προηγούμενες δηλώσεις μας, είναι το νησί Καστελόριζο/Μεγίστη.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους διπλωματίας και συνεργασίας, προστατεύοντας με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top