GuidePedia

0

Δύο Τούρκοι γιατροί πήραν πίσω δηλώσεις τους, οι οποίες είχαν μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, επειδή αμφισβητούσαν τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό. Η πρώτη γιατρός, Γκιουλέ Τσινάρ, του πανεπιστημίου της Άγκυρας, συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι διέδιδε ψευδή στοιχεία, μετά από ένα βίντεο που έγινε viral και στο οποίο έλεγε στους ασκούμενούς της ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία είναι χιλιάδες.

Η Τσινάρ είχε πει ότι η επιστροφή χιλιάδων από τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν καταστροφική στη μάχη που δίνει η Τουρκία για περιορισμό του ιού και τα κρούσματα θα είναι χιλιάδες. Την περίοδο εκείνη, το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει λιγότερα από 200 κρούσματα. Ωστόσο, η Τσινάρ σε γραπτή της επιστολή ζητεί συγγνώμη που προκάλεσε ανησυχία και ότι τα λόγια της παρερμηνεύτηκαν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε απότομα, καθώς διεξάγονται περισσότερα τεστ πλέον, ωστόσο ειδικοί και αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ξεπερνάει κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία. Την Κυριακή, άλλος ένας γιατρός, ο Γιουσούφ Σαβράν από τη Σμύρνη, ζήτησε επίσης δημοσίως συγνώμη μετά από βίντεο, στο οποίο προειδοποιούσε τους Τούρκους ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων θα ξεπεράσει την Ιταλία».

«Το υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια όργανα εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντά τους. Η δήλωσή μου και η σύγκριση που έκανα με την Ιταλία παρεξηγήθηκαν», ανέφερε ο Σαβράν, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε τη δουλειά μας με υπευθυνότητα. Αν οι δηλώσεις μου προκάλεσαν πανικό, ζητώ συγνώμη από τους ανωτέρους μου, το κράτος και την κοινή γνώμη».

Πολλοί ειδικοί πάντως στην Τουρκία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη διαφάνειας από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία συλλαμβάνει δημοσιογράφους που αναφέρουν στοιχεία για εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα, ενώ η ίδια δημοσιοποιεί μόνο βασικές πληροφορίες και στοιχεία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top