GuidePedia

0

του Κώστα Σαρικά
Οι καθημερινές προκλήσεις στον Έβρο και η μεταφορά από την Άγκυρα δυνάμεων και μέσων δείχνει ότι οι γείτονες θα επανέλθουν στην όξυνση ειδικά εάν δεν καταφέρουν να κερδίσουν με τη διπλωματία αυτά που επιθυμούν.
Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις συγκλονιστικές εξελίξεις με την εξάπλωση της φονικής πανδημίας οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα αλλά και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.
Η εμπρηστική αλλά και ανήθικη πλέον τακτική των γειτόνων να συντηρούν το κλίμα έντασης με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες σε μια χρονική στιγμή που ο Covid-19 φέρνει φόβο και αβεβαιότητα σε εκατομμύρια πολίτες δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό.



Και μπορεί τα τελευταία 24ωρα τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά η εικόνα να μην παρουσιάζει χαρακτηριστικά υψηλής όξυνσης ωστόσο κανένας στο Ελληνικό Επιτελείο αλλά και στην πρώτη γραμμή αποτροπής δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Άλλωστε για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρόνο Τούρκος αξιωματούχος φρόντισε να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα κάνοντας λόγο για ‘’πρακτικές Ναζί’’ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μεταναστών από τους Έλληνες. Το σύνθημα φρόντισε να στείλει νωρίτερα ο ίδιος ο Ερντογάν ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους και ξεχνώντας τη στάση της χώρας του απέναντι στο Ναζισμό.


Οι κακές καιρικές συνθήκες στον Έβρο και στα νησιά λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε υποκινούμενη από την Άγκυρα προσπάθεια να προκαλέσει ρήγματα στην Ελληνική ‘’ασπίδα’’. Ταυτόχρονα η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα επιχειρεί να ‘’χτίσει’’ ένα ψεύτικο προφίλ χώρας που σέβεται τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων ενόψει και της τηλεδιάσκεψης η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν. Εκεί όπου η Άγκυρα φυσικά θα ζητήσει ξανά χρήματα και θα προσπαθήσει να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας προς ίδιον όφελος. Μια συμφωνία την οποία ουδέποτε τήρησε.


Οι καθημερινές όμως προκλήσεις στον Έβρο και η μεταφορά από την Άγκυρα δυνάμεων και μέσων δείχνει ότι οι γείτονες θα επανέλθουν στην όξυνση ειδικά εάν δεν καταφέρουν να κερδίσουν με τη διπλωματία αυτά που επιθυμούν. Πέρα από τη μόνιμη παραμονή πάνω στα σύνορα των Τούρκων αστυνομικών της Οzel Harekat, στην περιοχή επιχειρούν πλέον καθημερινά και εναέρια μέσα. Ακόμα και το Σαββατοκύριακο όπου σπάνια η Τουρκική αεροπορία απογειώνει μαχητικά και μη επανδρωμένα UAV, εναέρια μέσα των γειτόνων πετούσαν κατά μήκος των συνόρων αναγκάζοντας τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να είναι εκεί και να τα επιτηρούν.


Ταυτόχρονα και στο έδαφος οι Τουρκικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν μεταφέρει εξοπλισμό ενώ στήνουν υποδομές για παρουσία μακράς διάρκειας. Ο Στρατός Ξηράς όμως και οι Έλληνες Επιτελείς ήδη λαμβάνουν μέτρα μόνιμης αποτροπής και προετοιμάζονται για ‘’μαραθώνιο’’ πάνω στη συνοριογραμμή.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Αιγαίο όπου η στρατιωτική ηγεσία κρατά σε πλήρη εγρήγορση τις ναυτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο. Και για τα πληρώματα των Πολεμικών πλοίων αλλά και των πλωτών του λιμενικού η πρόκληση είναι εξίσου μεγάλη αφού ο βαθμός δυσκολίας για αποτροπή στη θάλασσα εκτινάσσεται ενώ και η παρατεταμένη παραμονή στο Αρχιπέλαγος επιφέρει κούραση αλλά και κόστος.

Μέσα στα κόκπιτ αλλά και στον αέρα ακόμα και το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες αεροπόροι παραμένουν στην πρώτη γραμμή της αποτροπής. Και πλέον πέρα από το Αιγαίο έχουν ως υψηλή προτεραιότητα για την προστασία του Έβρου από τις Τουρκικές προκλήσεις.



Η έλευση και τρίτου Τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή και οι ‘’περίεργες’’ κινήσεις του ερευνητικού Oruc Reis με αποκορύφωμα την πρόκληση του περασμένου Ιανουαρίου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και επιβάλλουν τη συνεχή επιτήρηση σε κρίσιμες περιοχές Εθνικών συμφερόντων.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top