GuidePedia

0

Από το “ανάθεμα” της Μυτιλήνης στην αποθέωση του Έβρου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες το μυαλό των 300 της Βουλής “πάει” μόνο όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, χρησιμοποιούνται πάντα και παντού, πολλές φορές επειδή πράγματι χρειάζονται και άλλες λόγω πανικού και ανετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσταγμα απόψεων στρατιωτικών για τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων κατά τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις πρωταγωνίστησαν σε γεγονότα πολύ σημαντικά για τη χώρα.

Ας ξεκινήσουμε από τα κυβερνητικά λάθη στην υπόθεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου ,όπου οι κάτοικοι αντιδρούν για τη δημιουργία κλειστών δομών.

α. Κακώς ενέπλεξε τον Στρατό με τις εργασίες κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά. Στη Λέσβο και στη Χίο σημειώθηκαν περιστατικά επιθέσεων πολιτών σε μηχανήματα και προσωπικό του Στρατού με αποκορύφωμα την προσπάθεια εισόδου πολιτών στο Στρατόπεδο ΚΥΡΙΑΖΗ στην Λέσβο. Υπόψη ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο είχαν βρει καταφύγιο διμοιρίες των ΜΑΤ μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν άνδρες των ΜΑΤ στα ξενοδοχεία, όπου είχαν καταλύσει.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ρήγμα στις σχέσεις Στρατού-τοπικής κοινωνίας στα 2 αυτά νησιά, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα επουλωθεί γρήγορα.

β. Όσον αφορά την μαζική απόπειρα εισβολής στον Έβρο αλλά και στα νησιά επισημαίνονται τα εξής:

(1) Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά την λήξη του ΚΥΣΕΑ, η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή και παρά το γεγονός ότι μετακινήθηκαν Μονάδες των ΕΔ προς τα σύνορα άμεσα (από το απόγευμα – βράδυ της Παρασκευής) δυνάμεις των ΕΔ, δεν ενεργοποιήθηκε το επιχειρησιακό Στρατηγείο του ΓΕΕΘΑ στο ΕΘΚΕΠΙΧ ούτε κηρύχθηκε κάποια περιοχή από τις άμεσα πληττόμενες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αποτέλεσμα αυτών των λαθών είναι η δυσκολία χειρισμών που επικρατεί σε νευραλγικές διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, που δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ποιος αποφασίζει για τι, ποιοι είναι οι Κανόνες Εμπλοκής και άλλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κήρυξη μιας περιοχής σε έκτακτη ανάγκη θα βοηθούσε στον περιορισμό των κινήσεων στις ευαίσθητες περιοχές κοντά στα σύνορα σε διάφορα άτομα που δεν ανήκουν στις ΕΔ και την ΕΛ.ΑΣ., καθώς και την ελεύθερη κίνηση δημοσιογράφων, οι οποίοι μεταδίδουν ότι και όπως θέλουν.

(2) Αποδεσμεύτηκαν βίντεο που έχουν σκοπό να καταδείξουν την άμεση εμπλοκή των ΕΔ στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων. Τα βίντεο αυτά συμβάλλουν στην κλιμάκωση της κατάστασης από την ελληνική πλευρά, μιας και η Τουρκία δεν έχει εμπλέξει τις δικές της ΕΔ, παρά μόνο δυνάμεις της Αστυνομίας και της Στρατοχωροφυλακής που υπάγονται στο Υπουργείο των Εσωτερικών.

Ακόμα και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ ανήρτησε tweet προβάλλοντας επιχειρήσεις αποτροπής στα σύνορα, άρα την πλήρη εμπλοκή των ΕΔ.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και στην εσωτερική αλληλογραφία των ΕΔ αναφέρεται η λέξη συνδρομή των ΕΔ στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι πλήρη εμπλοκή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είναι μπροστάρης στην προπαγάνδα αναρτώντας tweet με τα οποία ανεβάζει κάθε ημέρα τον αριθμό των ατόμων που πέρασαν τα σύνορα, με την τελευταία του ανάρτηση να μιλά για 135.000.

Δηλαδή ανώτατος αξιωματούχος της Τουρκίας διασπείρει ψευδείς ειδήσεις υποδαυλίζοντας την επιθυμία των προσφύγων-μεταναστών να διαβούν τα σύνορα.

Επιπλέον ο ίδιος Υπουργός και ο Ερντογάν ενορχηστρώνουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης περί νεκρών και τραυματιών από ελληνικά πυρά.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αφωνία του τουρκικού ΥΠΑΜ που δεν έχει καμία ανάρτηση ή δήλωση σχετικά με το θέμα.

(3) Στο τελευταίο βίντεο του AHaber όπου παρουσιάζει δήθεν πρόσφυγα με ματωμένα ρούχα ως αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας προσφύγων-μεταναστών από ελληνικά πυρά, ο υπόψη “πρόσφυγας” λέει ότι δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ δηλαδή από οπλισμό που δεν διαθέτει ο ΕΣ ούτε η ΕΛ.ΑΣ. Εδώ βλέπουμε ότι χτίζεται το αφήγημα ότι τα πυρά είναι από όπλο που χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ομάδες.

(4) Καταγράφεται απουσία από το κάδρο 2 σημαντικών Υπουργών : Του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Εσωτερικών, οι οποίοι σε περίοδο ειρήνης (τέτοια έχουμε εφόσον επίσημα δεν είμαστε σε κρίση), θα ΄πρεπε να ΄χουν τον πρώτο λόγο.

(5) Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι δεν έχουν επανδρωθεί οι θέσεις Διοικητών σε Μείζονες Διοικήσεις των ΕΔ με αποτέλεσμα αφενός να έχουμε κενά Διοικήσεως και αφετέρου το σύνολο των εμπλεκομένων ανωτάτων Αξιωματικών στην κρίση να φοβάται να αποφασίσει φοβούμενο μήπως οι αποφάσεις του οδηγήσουν στην αποστρατεία.

Το μόνο που σώζει την παρτίδα είναι το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός και η αυτοσυγκράτηση των στελεχών των ΣΑ και των ΕΔ. Οι στρατιωτικοί που κατέθεσαν τις απόψεις τους γι΄αυτό το κείμενο είναι βέβαιοι ότι η τουρκική πλευρά δεν περίμενε τέτοια αντίδραση και έχει ξαφνιαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να επιτύχει τους σκοπούς της και να στρέψει την ματιά της τουρκικής κοινής γνώμης σε αυτό το μέτωπο αποκρύπτοντας τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις αποτυχίες των τουρκικών ΕΔ και των αντιπροσώπων (μισθοφόρους κ.α.) που χρησιμοποιούν σε Συρία και Λιβύη .

Άραγε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια αποβίβαση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών σε βραχονησίδα ή μικρόνησο που αμφισβητείται η κυριαρχία της από την Τουρκία;

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένες αναταραχές στα ΚΥΤ και συντονισμένες κινήσεις ομάδων μεταναστών που από το εσωτερικό της χώρας θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους που βρίσκονται στα σύνορα;

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top