GuidePedia

0

Δρ. Α. Δρούγος
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ …ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΥΤΙΝ-ΓΚΕΡΑΣΙΜΩΦ ΚΑΙ ΚΟΛΕΣΝΙΚΩΦ……ΑΠΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΎΣ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΕΙΔΙΚΩΝ-ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ-ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΩΝ….Η ΚΡΙΜΑΙΑ, ΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ, ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ ….ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ…ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΛΕΣ ΠΟΤΕ….ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ , ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ….
  • 1. Η πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσωφ μάλλον δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Αντιθέτως θε πρέπει να μας προβληματίζει και να μας υποχρεώνει να κάνουμε και δεύτερες σκέψεις γύρω από το μεταναστευτικό πρόβλημα.
  • 2. Ολόκληρος ο Ελληνικός σχεδιασμός βασίζεται στο ότι το σύνολο του χερσαίου μετώπου αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και προσφύγων εκτείνεται από τις Καστανιές έως το Αινήσιο Δέλτα (εκβολές του Έβρου) και φυσικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, μέχρι το Καστελόριζο.
  • 3. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ειδικότερα δε για την περιοχή του Έβρου περιλαμβάνει στρατιωτικές αστυνομικές και δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι οποίες έχουν λάβει διάταξη κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων όπως προαναφέρθηκε.
  • 4. Σε ένα υβριδικό και παράλληλα ασύμμετρο πόλεμο νικάει αυτός που θα εφαρμόσει και απρόβλεπτες τεχνικές που δεν αναγράφονται ούτε υπαγορεύονται σε κάποιο εγχειρίδιο, αλλά βασίζονται στην ευστροφία και προνοητικότητα των ιθυνόντων εγκεφάλων που επιμελούνται τον όλο σχεδιασμό.
  • 5. Κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έναν υβριδικό – ασύμμετρο ελιγμό από πλευρά Τουρκίας; Αυτό δε το γνωρίζουμε. Αποτελεί όμως σημαντικό παράγοντα αλλά και την πεμπτουσία το να γνωρίζει κανείς άριστα όχι μόνο το γεωπολιτικό παρασκήνιο αλλά και την ιστορία της Βαλκανικής των τελευταίων 2 αιώνων. Και προπαντός να μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις και τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου στην “πολεμική” σκακιέρα που έχει στηθεί στον Έβρο, αλλά και να μπορεί να εξάγει σωστές εκτιμήσεις μέσα από την ανάλυση όλων των τρεχουσών πληροφοριών σε συνδυασμό με το ευρύτερο πολιτικό και διπλωματικό γίγνεσθαι στην περιοχή.
  • 6. Ας εξετάσουμε λοιπόν ένα ακόμα τρελό σενάριο(σύντομα θα επανακυκλοφορήσω αυτά που έγραψα στην Σεβίλη το 2016 , ως και 3 στο Μόναχο το 2017). Μετά την πρόσφατη λοιπόν συνάντηση Ερντογάν – Μπορίσωφ, η Βουλγαρία πείθεται και ανοίγει τα σύνορά της σε μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Τουλάχιστον 8-10 χιλιάδες μετανάστες εισέρχονται σε Βουλγαρικό έδαφος αλλά εκτρέπονται προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις περιοχές βορείως Κομοτηνής και Ξάνθης.(ορεινή όγκοι)
  • 7. Το ανάγλυφο του εδάφους (ορεινός όγκος της Ροδόπης) προσφέρει το πλεονέκτημα και επιχειρείται η παραβίαση της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου(όπου δεν είναι τόσο ισχυρή όσοτις εποχές του Ψυχρού Πλέμου αποτρεπτικά) η οποία και επιτυγχάνεται με σχετικά εύκολο τρόπο.(δεν αναφέρω λεπτομέρειες)
  • 8. Οι Ελληνικές αποτρεπτικές δυνάμεις παραπεταγμένες στον ‘Εβρο απασχολούνται συνεχώς από άλλες μάζες λαθρομεταναστών και προσφύγων. Οι δε εισερχόμενοι από βορά κατακλύζουν την πεδιάδα της Κομοτηνής και κυριολεκτικά σαρώνουν στο πέρασμά τους οικισμούς και χωριά, οδηγούμενοι από την πείνα και το αίσθημα της συντήρησης. Εισέρχονται στην Κομοτηνή και επιδίδονται σε σκηνές λεηλασίες. Οι κάτοικοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να περισώσουν ότι μπορούν. Αλλά τι να πρωτοπρολάβουν?… Οικογένεια η περιουσίες?… οδομαχίες σε κάθε δρομάκι και στενό… πέφτουν τα πρώτα θύματα… φωτιές ξεπηδούν από διάφορα σημεία της πόλης.
  • 9. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ξάνθη… οι 2 πόλεις παραδίδονται στο μένος του όχλου, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι προχωρεί προς δυτικά προς Καβάλα για να συνεχίσει προς το εσωτερικό της χώρας…..
  • 10. Αν το σεναριάκι αυτό σας ξάφνιασε ή σας ανησύχησε ή σας προβλημάτισε λιγάκι σημαίνει ότι έχετε διαισθανθεί το ενδεχόμενο του να παίξει πολύ σοβαρά και όχι υποχρεωτικά όπως ξεκίνησε να γράφεται. Μια άλλη αρχή θα μπορούσε να ήταν η μυστική διέλευση μεγάλων μαζών από τη Βουλγαρία και η κάθοδος των πισώπλατα στις Ελληνικές δυνάμεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη ή ακόμα χειρότερο η κάθοδος απο βορά και η στροφή προς ανατολάς για να “χτυπήσουν’ τις δικές μας δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ρήγμα στον Έβρο και να περάσει ο μεγάλος όγκος που περιμένει.
  • 11. Σκεφτείτε όλο αυτό το σενάριο και πείτε μου πόσο τρελό μπορεί να είναι… ίσως ναι ίσως και όχι.Βέβαια φανταστικό είναι….αλλά όποιος είναι γνώστης στρατιωτικής ιστορίας, πολεμολογίας, ασύμμετρου πολέμου και στρατιωτικής γεωγραφίας θα το σκεφθεί….Και παρά το φαντστικό των τρελών σεναρίων…φύλαγε τα ρούχα σου ια να έχεις τα μισά….
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top