GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Πολλές φορές έχουμε πει ότι ο σουλτάνος είναι γυμνός κι έχει γυάλινα πόδια. Κάποιοι επέμεναν και ίσως επιμένουν να θαυμάζουν την διπλωματική δεινότητα του.

Όπως φαίνεται η Άγκυρα βάλτωσε στη Συρία όπου είχε αναλάβει τον ρόλο του εκκαθαριστεί της χώρας από τους τρομοκράτες του ISIS. Μόσχα και Δαμασκός βλέποντας ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στο Σότσι και την Αστάνα αποφάσισαν να δράσουν από κοινού για να διώξουν τις τουρκικές δυνάμεις από το συριακό έδαφος. Ο Ερντογάν με τις παραπάνω συμφωνίες που υπέγραψε αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Γνώριζε δηλαδή ότι θα αναγκαστεί μια μέρα να εγκαταλείψει τα εδάφη της, παρά τις πολυδάπανες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έκανε.

Τι συνέβη με τον άνθρωπο που πιστεύει ότι είναι ο ένας και μοναδικός ηγέτης της χώρας του, περιφερειακός ηγεμόνας που πρέπει να τον προσκυνούν όλοι; Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Μεμντούχ Μπαϊρακτάρογλου στην εφημερίδα Korkusuz, όταν έγινε πρωθυπουργός γνώριζε ότι δεν ξέρει τίποτα και παρέδωσε την οικονομία στον Κεμάλ Ντερβίς και την ομάδα του, την εξωτερική πολιτική στους έμπειρους διπλωμάτες και τα νομικά ζητήματα στον έμπιστο του καθηγητή Ergun Ozbudun.

Όταν πίστεψε ότι έγινε μάστορας της πολιτικής άρχισε να κάνει αλλεπάλληλα λάθη που τον οδήγησαν στον πάτο. Πίστεψε ότι “αφού κερδίζω όλες τις εκλογές, εφόσον είμαι πρωθυπουργός, Πρόεδρος Δημοκρατίας, άρα είμαι εξυπνότερος από τους άλλους”. Αγνόησε δυο βασικούς παράγοντες τη γνώση και την εμπειρία.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει: “Είμαστε η μόνο αναπτυσσόμενη χώρα στην οποία το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται αντί να αυξάνεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εξωτερική μας πολιτική μια σκέτη τραγωδία. Το Τραπεζικό σύστημα χωλαίνει. Ο πληθωρισμός στα ύψη. Οι τόκοι χαμηλοί. Η ανεργία ραγίζει καρδιές.”

Ο σουλτάνος , όπως όλοι οι Ισλαμιστές ηγέτες, διαβάζουν τον κόσμο όπως αυτοί θέλουν κι ενεργούν βάσει αυτής της ανάγνωσης. Η ανάγνωση, όμως αυτή εμπεριέχει λάθη και η επιλογή μιας εσφαλμένης πολιτικής παράγει ολέθριες συνέπειες.
Το έχουμε δει να συμβαίνει στο Ιράν. Η ρεβιζιονιστική πολιτική που ακολούθησε δημιούργησε ανασφάλεια και φτώχεια.

Οι ηγέτες αυτοί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κερδίσουν μερικούς κόλακες και χειροκροτητές Μουσουλμάνους. Οι κόλακες αυτοί, όμως, είναι έτοιμοι να εξυμνήσουν πάντα αυτούς που τους χρηματοδοτούν.

Η Άγκυρα παραπαίει ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ. Ο Ερντογάν βρυχάται τώρα εναντίον του Πούτιν , με την άδεια του οποίου έβαλε το πόδι του στη Συρία. Την ώρα που δήλωνε στην Κριμαία ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της από τη Ρωσία, ο Πούτιν επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν….
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου πραγματοποίησε ξαφνική επίσκεψη στο Σουδάν και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο el-Burhan, ο οποίος μετά τη συνάντηση αυτή προσκλήθηκε στο Λευκό Οίκο….

Οι μεγάλοι έχουν τα δικά τους σχέδια και πολλούς πρόθυμους να τα υλοποιήσουν.
Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι χειρότερα. Καθημερινά αποκαλύπτεται κι ένα νέο σκάνδαλο , στο οποίο εμπλέκονται μέλη της οικογένειας Ερντογάν…

Δυσοσμία εκπέμπεται από παντού. Ένα παράξενο δίκτυο φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, υψηλών αμοιβών με χρήματα περίεργων δωρεών…

Ο πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου ενός εκατοντάχρονου , κραταιού οργανισμού αμέσως μετά τον φονικό σεισμό στο Ελαζιγ ζήτησε από τους πολίτες οικονομική ενίσχυση. Το Ταμείο του κανονικά έπρεπε να έχει 8 εκατομ. $ που δώρισε η εταιρία Baskentgaz που ανήκει στον όμιλο Torunlar Holding, ο ιδρυτής της οποίας είναι στενός φίλος του Ερντογάν. Τα χρήματα δόθηκαν υπό τον όρο η Ερυθρά Ημισέληνος να κρατήσει 75.000$ και τα 7.925 εκατ$ να δοθούν στο ίδρυμα Ensar που καθημερινά κλυδωνίζεται από σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν δόθηκαν απευθείας στο ίδρυμα. Η απάντηση είναι απλή . Εάν η εταιρία τα χορηγούσε στο ίδρυμα θα είχε φοροαπαλλαγή 5% ενώ αν τα έδινε στην Ερυθρά Ημισέληνο θα είχε απαλλαγή για όλο το ποσό…

Το Ensar πήρε τα λεφτά για να φτιάξει οικοτροφείο , αλλά αντ΄ αυτού μετέφερε τα χρήματα στο ίδρυμα Turken στις ΗΠΑ που διοικείται από την κόρη του Εσρά Αλμπαϊράκ.

Ιδρυτές όλων των ιδρυμάτων Turgev, Ensar, Turken είναι μέλη της οικογένειας Ερντογάν, τα οποία μετέχουν και στα διοικητικά τους συμβούλια.

Παρόμοιες “δωρεές” εξετάζει ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης με την υπόθεση του Ιρανού μεγαλοεπιχειρηματία Ζαρράμπ. Τις αποκαλύψεις αυτές τις τρέμει ο σουλτάνος για αυτό και είναι ευάλωτος στις επιθυμίες των ΗΠΑ.

Εκτός των Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου φαίνεται ότι και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον Ερντογάν. Αυτή την εκτίμηση κάνει ο γνωστός δημοσιογράφος Σονέρ Γιαλτσίν, αναφερόμενος στο γεύμα που παρέθεσε στην Αγκυρα ο Γιλντιρίμ σε μεγαλοστελέχη του ΑΚΡ.

Ένα πράγμα που γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν είναι τα όρια της στρατιωτικής δύναμης του. Για να πετύχει τα επεκτατικά όνειρα του κινείται όπου και όσο του επιτρέπουν ΗΠΑ και Ρωσία. Γι’ αυτό και κάνει τραμπάλα μήπως καταφέρει και αρπάξει μια σπιθαμή γης…

Και ενώ τα πράγματα έχουν ως εξής κάποιοι “ευφυείς” εγκέφαλοι στην Αθήνα ετοιμάζονται να του προσφέρουν στο πιάτο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Με ποια λογική θέλουν να πάμε στην Χάγη την ώρα που η Άγκυρα έχει απλώσει στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις υπαρκτές και ανύπαρκτες; Όταν διεκδικεί τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Θράκης, την ώρα που έχει εξοντώσει την ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, χωρίς καν να κληθεί να λογοδοτήσει , τα 16 νησιά, θέτει θέμα γκρίζων ζωνών κ.α
Με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών μας υδάτων, της υφαλοκρηπίδας πιέζει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υφαρπάξουν τον υποθαλάσσιο πλούτο μας. Κι εμείς έτοιμοι να υποχωρήσουμε….. Ήδη ετοιμάζεται το κατάλληλο κλίμα.

Πρέπει να μάθουμε καλά ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν ξεκίνησε με το ΑΚΡ, ούτε θα σταματήσει μετά την αποχώρηση του. Για να μην πάμε μακριά στον Ενβέρ Πασά ας θυμηθούμε ότι το 1990 ήθελαν να τουρκοποιήσουν τις νεαρές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη σοβιετική Ένωση.

Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μόνο αν αναδειχθεί μια εξουσία με διαφορετική αντίληψη και πολιτική, η οποία θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και την αδελφοσύνη των λαών. Αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο όταν ο ήλιος ανατείλει από τη Δύση…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top