Του Νίκου Μελέτη
Ισχυρό μεσογειακό μέτωπο το οποίο απορρίπτει πλήρως το Μνημόνιο Ερντογάν -Σαράτζ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Τουρκίας Λιβύης, διαμορφώνεται σταδιακά, καθώς μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ την Κύπρο, την Γαλλία και η Ιταλία χαρακτήρισε απαράδεκτο το τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Μετά την συνάντηση που είχαν χθες στην Ρώμη ο Υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιταλικό ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο είναι «απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες»
Η Ιταλία παρά τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί και με την Τουρκία και με την Λιβύη και για λόγους αρχής και για λόγους προάσπισης των δικών της συμφερόντων απορρίπτει δημοσίως το Μνημόνιο, καθώς η κεντρική φιλοσοφία του στηρίζεται ακριβώς στην αυθαίρετη διαγραφή της επήρειας των νησιών ακόμη και μεγάλων όπως η Κρήτη σε θαλάσσιες ζώνες. Καθώς η Ιταλία και η Λιβύη δεν έχουν οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες τους είναι προφανές ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αποδεχθεί μια πρακτική η οποία θα στερούσε με την ίδια λογική και την… Σικελία από θαλάσσιες ζώνες.
Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι ότι οι κ. Ντι Μάιο και Δένδιας συμφώνησαν να εντείνουν την συνεργασία τους στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, του οποίου είναι ιδρυτικά μέλη και στέλνοντας καθησυχαστικό μήνυμα σχετικά με την ανησυχία που είχε δημιουργήσει η απουσία της Ιταλίας από την τελετή υπογραφής του αγωγού East Med, κατά την συνάντηση οι δυο χώρες «επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία.
Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης και την εκκρεμότητα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και σύμφωνα με το Ιταλικό ΥΠΕΞ «με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους».
Ο κ. Δένδιας θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου με επίσκεψη σήμερα στην Μάλτα και την επόμενη Δευτέρα στην Ισπανία, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη του στην Αλγερία που έχει κρίσιμο ρόλο για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι χώρες της περιοχής δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το Μνημονιο Ερντογάν -Σάρατζ ενισχύει την ελληνική θέση και την προσπαθεια για ανάδειξη της ακυρότητας του Μνημονίου, με δεδομένο ότι ακόμη και ο ΟΗΕ παρά το αίτημα της Τουρκίας δεν έχει καταχωρήσει στην επίσημη έκδοση της Διεύθυνσης για το Δίκαιο της Θάλασσας το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Η διπλωματική αυτή «ασπίδα» είναι καθοριστική για να μην νομιμοποιηθεί το Μνημόνιο και η παράνομη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών την οποία επιδιώκει η Τουρκία. Όμως δεν αρκεί για να αποτελέσει αποτελεσματικό ανάχωμα σε κινήσεις τις οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η Τουρκία προκειμένου είτε να εκβιάσει μια θερμή κρίση με την Ελλάδα είτε να επιβάλει τετελεσμένα προκειμένου να «νομιμοποιήσει» ντε φάκτο έτσι το παράνομο Μνημόνιο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου