GuidePedia

0

Το Κρεμλίνο επί χρόνια χαμογελούσε όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας έθετε σε δοκιμασία τους δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ - Τώρα η Μόσχα υφίσταται τα ίδια προβλήματα

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δικαίως θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι ακούνε κάποιους υπόγειους καγχασμούς από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Επειδή οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πρέπει να αισθάνονται κάποια χαιρεκακία, καθώς παρακολουθούν τους ομολόγους τους στη Μόσχα, ταλαιπωρούνται με κάτι, το οποίο μοιάζει πολύ γνωστό στο αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πώς λύνεις ένα πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Οι πιο «φιλοσοφημένοι» αξιωματούχοι της Ρωσίας πρέπει να δεχτούν ότι η αλλαγή των συνθηκών είναι καλό φαινόμενο: εδώ και αρκετά χρόνια ήταν αυτοί που παρατηρούσαν με χαμόγελα τις εξελίξεις καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας έθετε σε δοκιμασία τους δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας αντιφατική ρητορική και προκλητική συμπεριφορά προς τους συμμάχους των ΗΠΑ, από τους Κούρδους στη Συρία και το Ισραήλ, έως την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Ρώσοι αισθάνθηκαν κάτι περισσότερο από ικανοποίηση από τις αποστάσεις του Ερντογάν από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να αποδυναμώσει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) και να εξασφαλίσει επικερδείς επιχειρηματικές συμφωνίες με την Τουρκία, όπως την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού ή τις κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο των αγωγών φυσικού αερίου.

Για να διατηρήσει το καθεστώς του ως νέου καλύτερου φίλου του Ερντογάν, ο Πούτιν επιδοκίμασε τις περιφερειακές και διεθνείς φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη. Ακολουθώντας το παράδειγμα των δύο Αμερικανών προέδρων, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν έκανε ότι δεν άκουσε την πολεμική ρητορεία του Ερντογάν κατά των συμμάχων της Ρωσίας, όπως του δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ και του Λίβυου ισχυρού άνδρα Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ρώσος ηγέτης χαμογελά, ακόμα και όταν οι ενέργειες του Ερντογάν ακυρώνουν, ή τουλάχιστον περιπλέκουν, τις δικές του φιλοδοξίες. Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία έσβησε και την τελευταία ελπίδα στη Μόσχα ότι ο Άσαντ θα είναι κάποια στιγμή σε θέση να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας. Τώρα τα τουρκικά στρατεύματα και οι μισθοφόροι βρίσκονται και κόβουν το δρόμο του Χαλίφα Χάφταρ προς την Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Και όπως ο Ερντογάν σηκώνει το ανάστημά του στην Ουάσινγκτον, αγκαλιάζοντας όσους φωνάζουν «Θάνατος στην Αμερική» – είτε αυτό είναι το καθεστώς στην Τεχεράνη είτε η ηγεσία της Χαμάς και των Αδελφών Μουσουλμάνων – ο ηγέτης της Τουρκίας τώρα κλείνει κοροϊδευτικά το μάτι στη Μόσχα με το εκπληκτικό «Δόξα στην Ουκρανία!» που είπε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο. Το «Slava Ukraine» έχει γίνει σύνθημα αντίστασης στη ρωσική ηγεμονία από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας από τον Πούτιν, το 2014. Η Μόσχα και τα φερέφωνά της ισχυρίζονται ότι αυτό είναι ένα ναζιστικό σύνθημα.

Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν, όπως παλαιότερα οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι, ότι με τον Ερντογάν, τα πράγματα πάνε πάντα στο απροχώρητο, συνοδευόμενα από απειλές από την Άγκυρα, περί τερματισμού των αντίστοιχων συμμαχιών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top