GuidePedia

0

Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει εισέλθει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς περί “επεισοδίου”. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (F466). Δεν έχει υπάρξει οτιδήποτε παράνομο προς το παρόν, ενώ η παρουσία του τουρκικού Ναυτικού είναι προς το παρόν διακριτική.

Υπάρχει τουρκική NAVTEX που “απειλούσε” με έρευνες στην περιοχή, οπότε υφίσταται λόγος ανησυχίας για τις προθέσεις των Τούρκων, αλλά είναι εξαιρετικά πρόωρο να “χτυπήσει καμπανάκι” συναγερμού. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες. Προς το παρόν το τουρκικό πλοίο δεν κάνει απολύτως τίποτα πέραν του να πλέει…


Αυτό ασφαλώς αφορά εμάς τα μέσα ενημέρωσης, όχι το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Ασφαλώς, η μέχρι στιγμής εκτίμηση είναι ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να παίξουν με τα νεύρα της Ελλάδας, διερευνώντας παράλληλα το έδαφος… ή μάλλον το νερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, δεν αποκλείεται το τουρκικό πλοίο να έχει παρασυρθεί λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ δεν έχει «ρίξει» καλώδια και δεν έχει ενεργοποιημένες συσκευές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει έρευνες. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού διατάχθηκε να αποπλεύσει από την Κάρπαθο για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου, ενώ η κατάσταση σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Τι λέει το ΓΕΕΘΑ

Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top