Οι "πειρατές" της Μεσογείου είχαν δεσμεύσει περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη 17 ημέρες νωρίτερα - Δείτε τις πληροφορίες και το χάρτη της Navtex
Το αφήγημα περί παράσυρσης του τουρκικού σεισμογραφικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω ακραίων καιρικών συθηκών μόνο ρεαλιστικό δεν είναι, καθώς η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex νωρίτερα αυτό το μήνα για σεισμικές έρευνες σε περιοχές μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Είναι προφανές ότι μία εβδομάδα μετά τις κρίσεις στα επιτελεία και στην επέτειο της κρίσης των Ιμίων, η Άγκυρα επεδίωξε να μετρήσει αντιδράσεις, γνωρίζοντας πως η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την ένταση.
Η Navtex με την οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis» είχε εκδοθεί από τις 14 Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 10ης Απριλίου, ώρα Τουρκίας, από τον σταθμό της Αττάλειας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. 0114/20 τουρκική Navtex, δεσμεύει για το συγκεκριμένο διάστημα μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, δυτικά/νοτιοδυτικά της Πάφου και απέναντι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, το «Oruc Reis» θα συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το «Ataman» και το «Cengiz Han».
Η περιοχή αυτή περικλείεται από τα εξής γεωγραφικά στίγματα:
34 31.53 Βόρεια - 030 27.08 Ανατολικά
33 51.65 Βόρεια - 030 28.27 Ανατολικά
33 53.40 Βόρεια - 030 46.78 Ανατολικά
34 31.92 Βόρεια - 030 45.92 Ανατολικά
Πριν από τρεις ημέρες, στις 28 Ιανουαρίου, η ίδια υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μετέδωσε νέα Navtex (0198/20), με την οποία υπενθύμιζε ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η υπ’ αριθμ. 0114/20 οδηγία προς τους ναυτιλωμένους και αφορούσε την ερευνητική δραστηριότητα του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το τουρκικό «Oruc Reis» εισήλθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έκτοτε παρέμεινε περίπου 130 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τουρκικό σεισμογραφικό εγκατέλειψε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλέει ανατολικά.
Οι ελληνικές αντιδράσεις από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεσες και καθοριστικές για την αντιμετώπιση μια κρίσης αυτού του μεγέθους, ωστόσο η ψύχωση της πολιτικής ηγεσίας και η άρνηση να αποδεχτεί την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας οδηγεί σε δυσοίωνα συμπεράσματα για τη στάση της Αθήνας σε ένα επεισόδιο με πραγματικές απειλές.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου