GuidePedia

0

Ωστόσο, η τουρκική επιχείρηση δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει αρχίσει ακόμα, ωστόσο είναι σε εξέλιξη οι τελικές προετοιμασίες και η ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί, δήλωσαν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Τούρκοι στρατιώτες με βαριά μηχανήματα αφαίρεσαν τμήμα του συνοριακού τείχους, είπε ένας από τους αξιωματούχους μετά από αναφορές από ΜΜΕ πως τουρκικά στρατεύματα περνούσαν στη Συρία.

Από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται, και οι στρατιωτικοί διοικητές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με την επερχόμενη επιχείρηση. Επίσης, σε άρθρο του στην Washington Post, ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν σηκώσει το βάρος της μάχης κατά του ISIS για πολύ καιρό και ότι η Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, είναι πρόθυμη και ικανή να αναλάβει, «επιστρέφοντας εκατομμύρια πρόσφυγες πίσω στη Συρία κατά τη διαδικασία».

Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός θα περάσει σύντομα τα σύνορα, μαζί με τους Σύριους συμμάχους του, αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». «Η Τουρκία δεν έχει φιλοδοξίες στη βορειοανατολική Συρία πέραν της εξουδετέρωσης μιας μακροχρόνιας απειλής εναντίον των Τούρκων πολιτών και της απελευθέρωσης του τοπικού πληθυσμού από τον ζυγό ένοπλων κακοποιών».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Demiroren, Σύριοι αντάρτες ταξίδεψαν από τη βορειοδυτική Συρία στην Τουρκία στο πλαίσιο προετοιμασιών για την εισβολή. Όπως αναφέρθηκε, θα εδρεύουν στην τουρκική συνοριακή πόλη Τσεϊλανπινάρ, απέναντι από τη συριακή πόλη Ρας αλ Αΐν- με 14.000 εξ αυτών να συμμετέχουν σταδιακά στην επιχείρηση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας παράλληλα πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Η Τουρκία δικαίως προβληματίζεται για τα νότια σύνορά της. Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια σωστή οδός για να καθησυχαστούν αυτοί οι προβληματισμοί...τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την περιοχή....οι Κούρδοι στη Συρία...θα έπρεπε να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό» ανέφερε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο Ρουχανί.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top