GuidePedia

0

Νεφέλη Λυγερού 
Μετά την τουρκική εισβολή, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κρατούνται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επικρατεί ένταση. Οι αιχμάλωτοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξέγερση, απαιτώντας να ταχθούν στο πλευρό των Τούρκων, ώστε να πολεμήσουν τους Κούρδους. Οι Κούρδοι είναι, άλλωστε, αυτοί που νίκησαν στο πεδίο των μαχών το Ισλαμικό Κράτος. Γι’ αυτό και θεωρούνται ο νούμερο ένα εχθρός των τζιχαντιστών.

Η λόγω της τουρκικής εισβολής αδυναμία των Κούρδων να φυλάξουν τα στρατόπεδα, όπου κρατούνται αιχμάλωτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, θα έχει ως συνέπεια οι τζιχαντιστές να ελευθερωθούν. Αρκετοί εξ αυτών θα στρατολογηθούν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, στον οποίο υπηρετούν πολλοί ομοϊδεάτες τους. Κάποιοι άλλοι, ειδικά όσοι έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Είναι προφανές ότι αυτή η προοπτική εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κρατούμενοι τζιχαντιστές ήδη επιχείρησαν να διαφύγουν από τα στρατόπεδα, ενώ το ίδιο συνέβη και με αρκετά γυναικόπαιδα, τα οποία φώναζαν συνθήματα κατά των Κούρδων. Η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της, βομβαρδίζοντας τους Κούρδους μαχητές που φρουρούσαν στρατόπεδα με αιχμάλωτους τζιχαντιστές, προερχόμενους από 60 και πλέον χώρες.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις συνιστούν σαφή απόπειρα της Άγκυρας να βοηθήσει τους τζιχαντιστές να δραπετεύσουν. Ακόμα και ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει την τουρκική εισβολή, παραδέχτηκε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει η Τουρκία.
Ισλαμικό Κράτος με διαβατήρια Ε.Ε.

Πολλοί από αυτούς έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Οι χώρες καταγωγής τους δεν επιθυμούν να τους δεχτούν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε εγρήγορση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας που υπάρχουν κυρίως στα νησιά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εκεί υπάρχει μία είδους κινητικότητα, με τηλεφωνικές επαφές ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα με άλλους που βρίσκονται στη Συρία. Παραλήρημα ενθουσιασμού έχουν προκαλέσει στους κόλπους των τζιχαντιστών οι φωτογραφίες που δείχνουν συλληφθέντες Κούρδους, να μεταφέρονται από Τούρκους στρατιώτες με κουκούλες στο κεφάλι και με δεμένα τα χέρια. Ακριβώς, όπως και οι όμηροι των τζιχαντιστών.

Η Αθήνα θα συνεργαστεί με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης, οι οποίες έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με άτομα που διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και πολεμούν ή πολέμησαν στη Συρία μέσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Η λίστα αυτή θα βρίσκεται σύντομα σε κάθε σημείο ελέγχου των συνόρων κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ.

Όπως και να έχει, το πιθανότερο είναι ότι χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα απελευθερωθούν. Τότε, εκτός των άλλων παρενεργειών, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει αναζωπύρωση της στρατιωτικής δράσης των ηττημένων τζιχαντιστών στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία στρατηγικού χαρακτήρα οπισθοδρόμηση, για την οποία βαρύτατη ευθύνη φέρει ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και η Ευρώπη που λειτουργεί σαν απλός παρατηρητής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top