GuidePedia

0

Νεφέλη Λυγερού
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, εκ των πραγμάτων η σημαντικότερη στιγμή της επταήμερης παραμονής του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, παρ’ ολίγον να μην πραγματοποιηθεί. Αιτία δεν ήταν τόσο το έτσι κι αλλιώς βεβαρημένο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, όσο ο «τουρκικός δάκτυλος». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να τορπιλίσει τη συνάντηση, προβάλλοντας λόγους, που δεν έγιναν γνωστοί. Ας σημειωθεί παρεμπιπτόντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Εκκρεμεί, άλλωστε, και συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η προσπάθεια της Άγκυρας να τορπιλίσει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ απέτυχε. Όχι μόνο λόγω των πιέσεων που άσκησε η ελληνική διπλωματία και ισχυροί παράγοντες της ομογένειας, αλλά και επειδή το βαθύ αμερικανικό κράτος πλέον θεωρεί ότι η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη Ρωσία καθιστά το ελληνικό χαρτί πολύτιμο από γεωστρατηγικής απόψεως.

Η συνάντηση εκ των πραγμάτων θα είναι αναγνωριστική και πολύ σύντομη. Οι δύο ηγέτες θα τα πουν για 20 λεπτά περίπου. Η άλλη πολιτικά κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι με τον Τούρκο πρόεδρο μία ημέρα αργότερα, ενώ έχει τη σημασία της και η επίσης αναγνωριστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης– είχε διασχίσει τον Ατλαντικό με στόχο την αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ του. Στις ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει μία σειρά σημαντικών επαφών με παράγοντες της εκεί πολιτικής σκηνής και σημαίνοντα πρόσωπα της ομογένειας. Τώρα, διέσχισε και πάλι τον Ατλαντικό, αυτή τη φορά, όμως, ως πρωθυπουργός και έχοντας στην ατζέντα τις προαναφερθείσες κρίσιμες συναντήσεις.

Αμερικανικές εγγυήσεις Ας σημειωθεί ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών έκαναν σοβαρές προετοιμασίες, ώστε να προκύψουν τα κατά το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη και στο επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση, και βέβαια στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων.

Εξάλλου, το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τουλάχιστον προβληματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και η ενισχυόμενη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα εκ των πραγμάτων έχουν αλλάξει τις παραδοσιακές γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση και τους παραδοσιακούς συσχετισμούς.

Η προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ο τρόπος που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει και ιεραρχεί την Ελλάδα στους δικούς της σχεδιασμούς. Η αναβάθμιση της Ελλάδας όσον αφορά τη γεωπολιτική της σημασία είναι ήδη ορατή δια γυμνού οφθαλμού και στόχος της Αθήνας είναι να αξιοποιήσει αυτή την αναβάθμιση για να αποσπάσει τις κατά το δυνατόν πιο ισχυρές αμερικανικές εγγυήσεις για την εθνική μας ασφάλεια.

Προπομπός ο Αλέξης Πατέλης Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δείχνει να θέτει σε πρώτη μοίρα, να έχει ως βασική προτεραιότητά του την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, μέσα από την προβολή του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη, θα προσπαθήσει να εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα στους δύο μήνες που η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία. Θα επικαλεστεί ως απόδειξη, μάλιστα, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως αυτή αποτυπώνεται και στις αγορές.

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται ή την Ουάσιγκτον ή συμμετέχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει στην κορυφή της ατζέντας του την οικονομική διπλωματία κι όχι τα εθνικά θέμα. Το ότι δίνεται έμφαση στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα έχει πυκνές επαφές με εκπροσώπους funds και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ, ορισμένοι εκ των οποίων είναι Ελληνοαμερικανοί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για την προετοιμασία εδάφους βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Αλέξης Πατέλης –Άλεξ για τους φίλους του– που έχει οριστεί διευθυντής στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Πρόκειται για πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο έχει αποστολή να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος του Μεγάρου Μαξίμου με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Ο Αλέξης Πατέλης έχει πλούσια εργασιακή εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου κατείχε νευραλγικές θέσεις, οι οποίες του επέτρεψαν να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο επαφών. Είναι ο πρώτος από το πρωθυπουργικό επιτελείο που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Στόχος του είναι να κάνει τις προπαρασκευαστικές επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων funds. Είναι αξιοσημείωτο ότι οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού φρόντισε με συνέντευξή του στην εκπομπή BloombergSurveillance (στον δημοσιογράφο Tom Keene) να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα κι ότι στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
SLPRESS.GR
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top