GuidePedia

0

Δήλωση a la Τ.Πάιατ: «Να μοιραστούμε τα κοιτάσματα»!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
H Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να μοιραστούν οι ενεργειακοί πόροι «δίκαια» δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα ο οποίος μάλιστα αναφέρει την κυπριακή ΑΟΖ «υφαλοκρηπίδα μας».

Εκεί παρουσίασε και χάρτη στον οποίο δεν υπάρχει κυπριακή ΑΟΖ παρά μόνο τουρκική «υφαλοκρηπίδα» η οποία φτάνει μέχρι την Κρήτη. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα θέλει να εμποδίσει και την Ελλάδα να αποκτήσει μελλοντικά οικονομική δύναμη η οποία θα την καταστήσει σε βάθος χρόνου ισχυρότερη από την Τουρκία στο γεωπολιτικό και στο στρατιωτικό πεδίο.



Απειλεί μάλιστα πως δεν θα επιτρέψει η Άγκυρα σε κανέναν να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή μετά το γεωτρύπανο Φατίχ.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του Καζάν - Καζάν, δηλαδή του win - win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ακριβώς δήλωση για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, έκανε πολύ πρόσφατα μιλώντας στο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος του ΓΕΑ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top