GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Eν μέσω θέρους μια αποβατική άσκηση-μήνυμα με αποδέκτη την ελληνική πλευρά πραγματοποίησαν ομάδες του Μηχανικού της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου στο πλαίσιο άσκησης με μονάδα του καταριανού Στρατού.

Σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει μορατόριουμ ασκήσεων οι Τούρκοι προχωρούν σε κινήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος τους.

Η άσκηση εκτέλεστηκε στις ακτές του Αιγαίου και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το τουρκικό ΥΠΑΜ επρόκειτο για μονάδες «πρώτου κύματος» για ταχεία κίνηση των αποβατικών δυνάμεων.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αιφνιδιαστικές ταχείες ενέργειες σε περίπτωση που επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση νοτίως του Καστελόριζου και η Αθήνα αντιδράσει όπως πρέπει.

Η στρατηγική συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ είναι γνωστή καθώς η Άγκυρα διατηρεί την μεγαλύτερη βάση της εκτός τουρκικού εδάφους στο εμιράτο του Κατάρ, στην οποία έχουν εκγατασταθεί 3.000 στελέχη των τουρκικών ΕΔ.

Η βάση αυτή ξεκίνησε την λειτουργία της τους πρώτους μήνες του 2016 και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συμφωνία με την χώρα αυτή της Μέσης Ανατολή υπεγράφη με το σκεπτικό πως οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις «ίδιες απειλές»

Η Άγκυρα την στηρίζει την ανεξαρτησία του Κατάρ από ισχυρούς γείτονες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος αναλυτής υπογραμμίζει πως μετά την συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Κατάρ δεν θεωρεί τις ΗΠΑ φερέγγυες και στράφηκε για αυτό τον λόγο στην Τουρκία, η επιστροφή της οποίας στην περιοχή έναν αιώνα μετά την αποχώρησή της ήταν και θέμα γοήτρου για την Άγκυρα.

Όμως οι πλανητικές επιδιώξεις της Άγκυρας έχουν οδηγήσει και στο πρόγραμμα συνεργασίας με την κυβέρνηση της Σομαλίας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Σομαλών κομάντος από τις τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις επισημαίνοντας πως θα υπηρετήσουν την χώρα τους «παρέχοντας ασφάλεια και ειρήνη» όπως αναφέρει ο Μαρίνος Γκασιάμης από το news.gr

Η Τουρκία διαθέτει και σε αυτή την χώρα στρατιωτική βάση που μάλιστα εγκαινιάστηκε και με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την Daily Sabah σε αυτή θα εδρεύουν 200 τούρκοι στρατιωτικοί και σε πρώτη φάση θα εκπαιδεύσουν 10.500 Σομαλούς στρατιώτες.

Η Άγκυρα παρέχει εδώ και 7 τουλάχιστον χρόνια στρατιωτική βοήθεια στη Σομαλία.

Με αυτή την βάση η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στο «κέρας» της Αφρικής. Είναι σαφές ότι επιδιώκει να βάλει «πόδι» και στις μεγάλες θαλάσσιες οδούς.

Σημειώνεται η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργού Άμυνας, ο εκπρόσωπος του οποίου έχει αναφέρει προ ημερών πως οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Τουρκίας κατέληξαν σε συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών–Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει πως οι εκπρόσωποι των δυο χωρών συμφώνησαν στην εφαρμογή συνολικά 20 μέτρων εμπιστοσύνης τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

ΤΗΝ ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ έσπευσε να αναφέρει πως στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο.

Θέση που έχει επαναληφθεί και από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά την τελευταία του συνεδρίαση. Την ώρα, λοιπόν, που συμφωνήθηκαν 20 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Άγκυρα τα εξουδετερώνει όχι πριν υλοποιηθούν αλλά προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι σαράντα, περίπου, ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο σχεδιάζουν να κάνουν σεισμικές έρευνες οι Τούρκοι σε χρόνο που τοποθετείται γύρω από τις 15 Αυγούστου όπως γράφει ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος στον κυπριακό «Φιλελεύθερο».
Είναι σχεδόν η ίδια απόσταση, σύμφωνα με τον Κ. Βενιζέλο, στην οποία στάλθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο, «Πορθητής», δυτικά της Πάφου για γεώτρηση (36,5 ναυτικά μίλια για την ακρίβεια).
Όπως έγινε ήδη γνωστό, το νέο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», θα σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων «TPAO» φέρεται να έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν πως στην Αθήνα αξιολογούν τις πληροφορίες, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λευκωσία.Η ελληνική Κυβέρνηση, που δεν έχει κλείσει έναν μήνα που ανέλαβε την εξουσία, βλέπει με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις και είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θα ήθελε να βιώσει στα πρώτα της βήματα (όπως ο Σημίτης τα Ίμια).
Είναι σαφές, πάντως, ότι η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει και να αποτρέψει την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.
Όπως έπραξε πέρσι όταν το «Μπαρμπαρός» επιχειρούσε να μπει σε ελληνική θάλασσα.

Στην Αθήνα πολλοί πιστεύουν (και έτσι είναι) ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση στα ανοιχτά του Καστελόριζου. Θέλει να δει πόσο αντέχει στην «ζέστη» η Αθήνα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top