GuidePedia

0

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι το “καλό παιδί” της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τσακώνονται οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους; Έρχονται στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν. Κάνει “κόλπα” ο Ερντογάν στους Αμερικανούς; Σπεύδουν να κάνουν την Ελλάδα βάση τους από τη μία άκρη ως την άλλη. Τι έχει πάρει η Ελλάδα απ΄ όλα αυτά;

• “Κάρτα” συμμετοχής σε “τριμερείς” και “τετραμερείς” συμμαχίες και συναντήσεις. Όχι δεν πρέπει να υποτιμούμε σε καμία περίπτωση όλα αυτά, αλλά μέχρι στιγμής στην πράξη δεν έχουμε κερδίσει κάτι χειροπιαστό. Έχουμε κι εμείς ευθύνες…

•Αλλεπάλληλα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη για την κατανόησή μας στις ανάγκες που υπάρχουν και τις οποίες εμείς ως καλά παιδιά πρέπει να ικανοποιήσουμε: λύσαμε το Σκοπιανό όπως ήθελαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, τηρούμε χαμηλούς τόνους στην Κύπρο και στο Αιγαίο, δεν φωνάζουμε, δεν διαμαρτυρόμαστε δεν κάνουμε φασαρίες.Αλλά δεν βλέπουμε και κανέναν να βάζει πλάτη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

•Αντιμετωπίζουμε μόνοι το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τη βοήθεια από τους “έξω” να είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα εκβιαστικά, παίρνει λεφτά και “αγοράζει ανοχή”. Εμείς ακούμε μόνο κριτική επειδή “δεν θωρακίζουμε τα σύνορα της Ευρώπης”, τα οποία στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο τα αναγνωρίζουν μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όταν πρόκειται για τις τουρκικές αμφισβητήσεις “καλούν όλα τα μέρη να αποφύγουν τις εντάσεις”!

•Πληρώνουμε αγόγγυστα τις “συνδρομές ασφαλείας” μας! Εκσυγχρονίσαμε τα P-3, υπογράψαμε συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16, μέχρι και τα υπό καταστροφή ελικόπτερα Kiowa αγοράσαμε!!!

• Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη με το που εξελέγη, αφού φαίνεται έλυσε όλα τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής αναγνώρισε τον…Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα, εισπράττοντας εύσημα από την Ουάσινγκτον και μια πρόσκληση για επίσκεψη στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια! Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γκουαϊδό είναι ένας νέος πολιτικός, που μία μέρα βγήκε σε μία πλατεία με τους οπαδούς του και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος! Οι οπαδοί του δεν αποδείχτηκαν αρκετοί για να ανατρέψουν τον Μαδούρο που ασφαλώς δεν είναι άγγελος, αλλά είναι εκλεγμένος. Για τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί οι συνεργάτες του Γκουαϊδό θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζουν στο ΥΠΕΞ. Και βέβαια ο Ερντογάν μάλλον δεν είναι ηλίθιος που δεν έχει αποσύρει την υποστήριξή του στον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας για χάρη ενός “αμερικανικού προϊόντος” με αμφίβολη τύχη.

•Είναι κοινό μυστικό ότι οι Αμερικανοί στα ελληνοτουρκικά και στο Κυρπιακό ένα επιχείρημα έχουν: “Βρείτε τα”! Κανείς δεν έχει χάσει τίποτα, πλην από την Τουρκία που παριστάνει ότι έχει χάσει τη λογική της.

Όλα αυτά η Ελλάδα… Την ίδια ώρα η Τουρκία:

•Έχει κάνει άνω κάτω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρώπη με την αγορά ενός ρωσικού οπλικού συστήματος που διαταράσσει κάθε έννοια ισορροπίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σ΄ ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

•Επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία σε κάθε σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Ισραήλ και Αίγυπτος είχε μονίμως στο στόχαστρο του Ερντογάν. Στη Λιβύη, επίσης βρίσκεται απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα, όπως και στη Βενεζουέλα. Σύμμαχοί του η Μόσχα και η Τεχεράνη. Στη Συρία πάει κόντρα στις ΗΠΑ.

Υποτίθεται ότι τον Ερντογάν και την Τουρκία τους περίμεναν πολύ άσχημες ημέρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό που να επιβεβαιώνει αυτή την πρόβλεψη. Οι κυρώσεις που θα επέβαλαν οι ΗΠΑ ακόμη αναμένονται. Στην Κύπρο, η Τουρκία κάνει ότι θέλει και κανένας δεν την ενοχλεί. Απειλεί ευθέως την Ελλάδα και ουδείς ασχολείται σοβαρά.

“Είναι μεγάλη χώρα η Τουρκία, μεγάλη αγορά”, λένε όσοι επιχειρούν να δώσουν μια λογική εξήγηση για την απροθυμία Τραμπ να πάρει επιτέλους μέτρα κατά της Τουρκίας, η οποία δείχνει να τον αγνοεί. Έχουν απόλυτο δίκιο. Έτσι είναι και δεν περιμένει κανένας να έχουμε ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με την Τουρκία.Θα ΄πρεπε όχι να αναμένουμε αλλά να απαιτούμε αυτή που μας αναλογεί. Σε λεφτά, μόνο το εξοπλιστικά προγράμματα που προαναφέραμε είναι περίπου 2 δις! Ο Ερντογάν για τα F-35 είπε ότι θα διεκδικήσει 1,2 δις αν δεν του τα δώσει ο Τραμπ. Γιατί το ΄χει πει κι αυτό.

Δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να “βαράμε νταούλια” και ν΄ αλλάξουμε “στρατόπεδο”. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες για να πούμε “πάμε κι εμείς στη Ρωσία”. Αυτά είναι ψευδαισθήσεις. Ρεαλιστικά όμως μπορούμε επιτέλους να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας ειδικά με τους Αμερικανούς. Έχουμε δώσει πάρα πολλά κι έχουμε πάρει ελάχιστα. Υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι μόνο ευθύνη των Αμερικανών, αλλά και των “δικών” μας που φοβούνται να ζητήσουν ,να απαιτήσουν και να συμπεριφερθούν κάποια στιγμή ως καλοί πελάτες των μεγάλων αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών που μόνο κέρδη έχουν από την Ελλάδα. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με την Ουάσινγκτον , ξεκινώντας από εκεί που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέρον. Κι όπως προκύπτει από τη στάση Τραμπ είναι η “επιχειρηματικότητα” .Και στον τομέα της άμυνας και των εξοπλισμών. Προφανώς και θα συνεχίσουμε να “ψωνίζουμε” από τις ΗΠΑ αλλά τουλάχιστον ας πάρουμε ότι πραγματικά μας χρειάζεται κι όχι ότι μας υποδεικνύουν και τους βολεύει.

Για παράδειγμα: δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να παρουσιάζεται ως η μοναδική χώρα που δεν διαπραγματεύεται καν ,αλλά παίρνει ότι της δώσουν. Άπαντες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ,αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πάρει και F-35! Εκτός από τη χρήση τους για νατοϊκές αποστολές, η Ελλάδα θα το κάνει τι ακριβώς αυτό το αεροπλάνο; Θα “βλέπει” έγκαιρα τα τουρκικά F-35; Όχι. Πρόκειται να επιτεθεί στην Τουρκία; Όχι και ακόμη κι αν χρειαζόταν να το κάνει έχει όπλα. Αντέχει το κόστος συντήρησής του; Όχι.

Σ΄ όλα αυτά τα όχι, υπάρχουν λύσεις εναλλακτικές και …αμερικανικές. Πολλοί ευτυχώς θέτουν το το ζήτημα του “χτισίματος” μιας σύγχρονης και σοβαρής αεράμυνας, την είσοδο της Ελλάδας στα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα και πολλά άλλα. Δυστυχώς όσο οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί μας αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ με αίσθημα “ραγιαδισμού” τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να συμβεί.

Ας επαναπροσδιορίσουμε λοιπόν τη σχέση μας, για το καλό και των δύο. Διαφορετικά σύντομα από την κατηγορία του “καλού παιδιού” κινδυνεύουμε να περάσουμε στην κατηγορία που ο γνωστός καλλιτέχνης Γιάννης Μηλιώκας έχει τραγουδήσει εδώ και χρόνια: “Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ…..ς”. Αν δεν μας λένε ήδη…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top