GuidePedia

0

Στην Αλβανία η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο Έντι Ράμα μοιράζει όπλα στους οπαδούς του για να μπορέσουν να αμυνθούν την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Στις 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα τις ακύρωσε επικαλούμενος την έντονη ανησυχία του ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας προκήρυξε νέα ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Έντι Ράμα επιμένει στη διεξαγωγή των εκλογών αυτή την Κυριακή.

Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα αντισταθεί δυναμικά, καταλαμβάνοντας εκλογικά τμήματα και με άλλες κινητοποιήσεις. Τις προηγούμενες ημέρες πήραμε μια πρόγευση από τις προθέσεις της αντιπολίτευσης.

Έγιναν έφοδοι σε εκλογικά γραφεία, τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το κόμμα του Έντι Ράμα, εκτός από όπλα, μοιράζει και χρήματα σε Αλβανούς πολίτες για να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Ο ισχυρός άνδρας της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ιλίρ Μέτα για την κρίση στη χώρα του. Ο Ματέο Σαλβίνι εκτίμησε ότι την Κυριακή η Αλβανία θα τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Είναι μια σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλια σύγκρουση», τόνισε.

ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, τη στιγμή που μαίνεται η κρίση στη γειτονική χώρα.
Την Πέμπτη, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιχειρούν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της επερχόμενης Κυριακής, συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας στον δήμο Μπουσάτι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τρεις αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από τα επεισόδια. Παράλληλα, ομάδα ατόμων πυρπόλησε εκλογικό τμήμα στην περιοχή.

Ανάλογα περιστατικά καταγράφηκαν και στην πόλη Βάου Ντέγες, ενώ η δήμαρχος της πόλης Σκόδρα ανακοίνωσε ότι οι εκλογικές υποδομές στο δήμο της έχουν αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, η αστυνομία επενέβη κατά διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εμποδίσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η κρίση στη γειτονική χώρα κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ακύρωσε το διάταγμα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, επικαλούμενος το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, εξηγώντας την απόφασή του, παρέπεμψε στο τεταμένο πολιτικό κλίμα και τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέρριψε την κίνηση του Μέτα και διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου. Προανήγγειλε δε, την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσης του προέδρου.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα, επιμένοντας ότι οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top