GuidePedia

0

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Πάντα ήμουν περίεργος για το πότε οι ΗΠΑ θα θέσουν ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν την κατοχή της Κύπρου. Τελικά την έθεσε. «Είσαι κατακτητής στην Κύπρο», του είπε. Κοίταξα να δω αν υπάρχει αντίδραση σε αυτό από την Τουρκία. Δεν υπάρχει! Από τους δικούς μας στην Κύπρο υπάρχει; Δεν υπάρχει! Προτίμησαν να το αγνοήσουν. Όμως δεν θα άφηναν κανέναν να πει τέτοια κουβέντα. Θα του ξερίζωναν το συκώτι. Μήπως σωπαίνουν μόνο όταν βρυχηθούν οι ΗΠΑ;

Σίγουρα το αντιλαμβάνεστε. Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι τεταμένες. Σχεδόν έχουν διακοπεί. Οι πύραυλοι S-400 ξεχείλισαν το ποτήρι. Οι ΗΠΑ λένε «δεν μπορείς να τους πάρεις». Ο Ταγίπ Ερντογάν λέει «θα τους πάρω». Αν δεν τους πάρει, τι στο καλό θα κάνει;

Αφού υποσχέθηκε στον Πούτιν. Ο Πούτιν δέχτηκε την ιστορική του απολογία και υπό αυτόν τον όρο. Μπορεί να υπαναχωρήσει τώρα; Αδύνατον. Μήπως η Τουρκία ήρθε στα πρόθυρα μιας ιστορικής περιόδου; Θα διακόψει τους 70χρονους δεσμούς της με τις ΗΠΑ και θα περάσει στο πλευρό της Ρωσίας; Μπορεί να το τολμήσει αυτό; Υποχρεούται να αποφασίσει.

Αν αγοράσεις τους πυραύλους θα σου επιβάλω εμπάργκο, λένε οι ΗΠΑ. Θα σε κάνω να γονατίσεις οικονομικά. Γίνεται αντιληπτό ότι θα καταφύγει σε κάθε είδους μέσο για να κάνει τον Ερντογάν να παραιτηθεί από αυτό.

Σε αυτόν τον δρόμο είναι και η Κύπρος ένα ατού στα χέρια της. Δεν βγήκε από το στόμα της τυχαία η λέξη κατοχή. Μπορεί να το προχωρήσει πιο πολύ αυτό. Μπορεί να της πει «φύγε από την Κύπρο». Μπορεί να περάσει και ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο νησί.

Άλλωστε όλοι το ξέρουν. Η Τουρκία βρίσκεται στο νησί επί 45 χρόνια χάρη στις ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ δεν της έδιναν άδεια, δεν θα μπορούσε να το κάνει. Διενήργησε τη στρατιωτική επιχείρηση το 1974 χάρη στο πράσινο φως που άναψαν οι ΗΠΑ. Αν τώρα της ανάψει το κόκκινο φως, μην εκπλαγείτε καθόλου. Η αποκοπή της Τουρκίας από την Αμερική και η συμπαράταξή της με τη Ρωσία σημαίνει ότι χάνει την Κύπρο. Η Αμερική δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να βρίσκεται εγκατεστημένη στην Κύπρο άμα αγοράσει τους πυραύλους S-400 και περάσει στο πλευρό της Ρωσίας. Αν δεν μπορεί να προχωρήσει πιο πολύ τις γεωτρήσεις της στη θάλασσα της Κύπρου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν της το επιτρέπουν οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στη Συρία. Και μάλιστα άσχημα. Δεν μπορεί πλέον να παίξει το παιχνίδι της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας με τη Ρωσία. Δεν παρέμεινε πιστή στις συμφωνίες που έκανε με τον Πούτιν για εκκαθάριση των τζιχαντιστών από τη Συρία. Συνέχισε να βοηθά τις συμμορίες των τζιχαντιστών. Το Ιντλίμπ είναι στα σύνορα της Τουρκίας. Και τώρα η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τη Ρωσία στο Ιντλίμπ.

Ή ορθότερα, ο συριακός στρατός, ο οποίος κινητοποιήθηκε για ανακατάληψη του Ιντλίμπ, προελαύνει με την αεροπορική στήριξη της Ρωσίας. Απέναντί τους υπάρχουν οι τζιχαντιστές με τους διοικητές του τουρκικού στρατού. Ο πόλεμος διεξάγεται προς το παρόν στα υψώματα γύρω από το Ιντλίμπ. Αλλά στο Ιντλίμπ αναμένεται μια πολύ μεγάλη και αιματηρή μάχη και μέσα στην πόλη, όπως συνέβη στο Χαλέπι. Μετά την ανακατάληψη του Ιντλίμπ, θα έρθει η σειρά της εκδίωξης της Τουρκίας από το Αφρίν και την Τζεράμπλους. Ο Ερντογάν έχασε τον πόλεμο στη Συρία. Τώρα βάζουν μπροστά του την Κύπρο.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δεν συγχώρεσαν όσους τους πρόδωσαν. Ειδικά όσους την άφησαν και ρίχτηκαν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Θα συγχωρέσει τον Ερντογάν άραγε; Οι πύραυλοι S-400 που θα αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία θεωρούνται απειλή για το Ισραήλ πρώτα απ’ όλα. Γι’ αυτό το Ισραήλ αντιτίθεται πιο πολύ απ’ όλους στην αγορά αυτών των πυραύλων. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δυσαρεστήσουν το Ισραήλ. Δεν θα κλείσει τα μάτια σε καμία ενέργεια που απειλεί την ασφάλειά του.
Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σε αυτό ακριβώς το σημείο καθίστανται πιο τεταμένες. Η Κύπρος γι’ αυτό βγαίνει στο προσκήνιο. Δεν είναι καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έθεσαν στην ημερήσια διάταξη την κατοχή της Κύπρου σε αυτό το στάδιο. Η Κύπρος είναι το αδύνατο σημείο της Τουρκίας. Ξέρουν πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το θέμα για την Τουρκία. Η Τουρκία πήρε το μήνυμα, αλλά προτιμά να προχωρεί αργά. Απαντά στις ΗΠΑ αποκαλώντας τες «φίλη και σύμμαχο», αλλά αγνοεί την έμφαση στην κατοχή.

Ο Ερντογάν αντιστέκεται σε τρία μέτωπα αυτήν τη στιγμή. Στην Κωνσταντινούπολη, τη Συρία και την Κύπρο. Επιδιώκει να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη. Είναι αδύνατον να κερδίσει στη Συρία. Δεν μπορεί να προσχωρήσει περισσότερο στα νερά της Κύπρου. Κατά τη γνώμη μου θα υποστεί ήττα και στα τρία μέτωπα στο τέλος. Η Ρωσία το δήλωσε. Θα παραδώσει τους S-400 στο τέλος Ιουλίου.

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο και για την Κύπρο. Οι πύραυλοι μπορεί να επηρεάσουν πολύ και το Κυπριακό. Διότι ο έλεγχος σε αυτό το ζήτημα είναι στα χέρια των ΗΠΑ. Μπορεί να υπάρξουν κινήσεις αντίθετες με τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας στο νησί. Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα τάσσονται στο πλευρό της Τουρκίας στο εξής στην διεθνή σκηνή. Αυτό μπορεί να γίνει υπό έναν όρο. Αν ανατραπεί ο Ερντογάν. Να παρακολουθείτε καλά την κατάσταση. Πλησιάσαμε στο φινάλε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top