GuidePedia

0

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Η Τουρκία από την ημέρα της δημιουργίας της έννοιας της ΑΟΖ από την UNCLOS το 1982 ομιλεί συνεχώς για την υφαλοκρηπίδα και ουδέποτε αναφέρεται στις τρεις αυτές λέξεις: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Έτσι προκάλεσε εντύπωση η δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκικής Δημοκρατίας, που αναφέρθηκαν όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας χωρίς να αντιληφθούν την αξία της. Η δήλωση ανέφερε:

«Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια των ελληνοκυπρίων για την δημιουργία τετελεσμένων αλλά και καταπάτησης των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και την γεωγραφική θέση. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα συνεχίσουμε τις εργασίες ερευνών και γεωτρήσεων , όπως και να μην αλλάζουμε την θέση μας στο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.» Εύχομαι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτή την δήλωση και να συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Όλοι αναφέρονται στην ΑΟΖ, αλλά ΑΟΖ δεν βλέπουμε! Έχουν ήδη περάσει 37 χρόνια από το 1982, όταν η παγκόσμια κοινότητα δημιούργησε το Σύνταγμα των Θαλασσών με την υπογραφή της νέας Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ήδη 138 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, αλλά η Ελλάδα, πάσχοντας από φοβικό σύνδρομο, δεν έχει τολμήσει να ανακηρύξει τη δική της. Δεν το έκανε ούτε όταν η Κύπρος, με πρωτοβουλία του Προέδρου της, Τάσσου Παπαδόπουλου, ανακήρυξε την ΑΟΖ της το 2004.

Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ ως τον μεγαλύτερο εχθρό της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ο μόνος τρόπος να το ισχυριστεί αυτό είναι να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Το Οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ όμως δείχνει καθαρά ότι η Κύπρος έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και επομένως η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο ο Τάσσος Παπαδόπουλος σήκωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησης της Κύπρου το 2004, με αποτέλεσμα τώρα να είναι πλέον πολύ αργά γι’ αυτόν. Έχει επίσης μεγάλη αξία το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα, 138 χώρες έχουν ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 200 ν.μ. μιλίων ή έχουν δημιουργήσει μια Αποκλειστική Αλιευτική Ζώνη (ΑΑΖ) 200 ν.μ. Μόνο δύο κράτη στον κόσμο παραβιάζουν την ΑΟΖ άλλων κρατών. Η Κίνα και η Τουρκία!
Η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι όταν ένα κράτος οριοθετεί την ΑΟΖ του, πρέπει να προβλέπει και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν, και να είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι ο μόνοι σύμμαχοι αυτή την κρίσιμη περίοδο. Είναι γνωστόν ότι το Ισραήλ προστατεύει τον εναέριο χώρο της Κύπρου για αρκετό διάστημα και θα μπορούσε να του ζητηθεί να διενεργεί και θαλάσσιες περιπολίες στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια και προσπαθεί να αναπτύξει μια σοβαρή ναυτική δύναμη στην περιοχή για την υποστήριξη της δικής του ΑΟΖ.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο υπέγραψε την UNCLOS του 1982, αλλά και την επικύρωσε την 1η Ιανουαρίου 1998, γεγονός που ενίσχυσε την αρμοδιότητά της σε όλους τους τομείς στους οποίους το Μέρος V της Σύμβασης παρέχει δικαιώματα και υποχρεώσεις στα παράκτια κράτη.

Έτσι σήμερα η κυπριακή ΑΟΖ είναι στην ουσία, επίσης, ΑΟΖ της ΕΕ. Είναι, επομένως, υποχρέωση της ΕΕ να υπερασπιστεί σήμερα την ΑΟΖ ενός κράτους μέλους της, διότι μια αμφισβήτηση της ΑΟΖ του νησιού αποτελεί και αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν το τουρκικό τρυπάνι εισέλθει στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ στην ουσία παραβιάζει και την ΑΟΖ της Ευρώπης.
hellasjournal

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top