GuidePedia

0

Το 62,8% των Τούρκων υποστηρίζει την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400, ασχέτως του γεγονότος ότι οδηγεί σε κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες! Αυτό δείχνει πρόσφατη έρευνα που έγινε σε δείγμα 9.000 ατόμων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Αρέντα. Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις το 15,3% υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει πίσω, ενώ το 21,9% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη για το θέμα.

Η στάση που τηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι απολύτως άκαμπτη και δεν αποκλείεται το εντυπωσιακό ποσοστό που υποστηρίζει επί της ουσίας τη ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να “ευθύνεται” σε μεγάλο βαθμό για την επίσημη τουρκική στάση.

Ο Ερντογάν που βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ξεκάθαρα ποντάρει στην υποδαύλιση κάθε λογής εθνικιστικού αντανακλαστικού των Τούρκων για να μην απειληθεί η εξουσία του. Η αμετροέπεια που εκπέμπει ο λόγος του – έφτασαν να απειλούν με αντίποινα τις ΗΠΑ – απέχει παρασάγγας από μια απλή ερμηνεία που θα μπορούσε να υιοθετήσει και να προβάλει, το ότι από τη στιγμή που καλώς ή κακώς μπήκε υπογραφή στο συμβόλαιο για το ρωσικό σύστημα, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Προφανώς υπάρχει και θέμα απώλειας της αξιοπιστίας της Τουρκίας, αφού με τις επιλογές του, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε μόνος του τον εαυτό και το καθεστώς του στη γωνία. Επειδή η τουρκική οικονομία είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, είναι βέβαιο ότι διά της ρητορικής κλιμάκωσης ο Ερντογάν επιχειρεί να εφεύρει τον συνήθη βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσει την οικονομική καταστροφή που βρίσκεται επί θύραις.

Ωστόσο, ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας αναλαμβάνει τόσο μεγάλα ρίσκα που θα μπορούσε να μείνει στην Ιστορία ως ένα πρόσωπο που κατέστρεψε την Τουρκία… αφού πρώτα την απογείωσε οικονομικά.

Οι διεργασίες που έχουν τεθεί σε κίνηση, σε πολλαπλά επίπεδα, είναι τέτοιες, που μπορούν να φέρουν αλλαγές οι οποίες θα αλλάξουν οριστικά τον μεταπολεμικό (Β’ ΠΠ) κόσμο, όπως τον γνωρίζαμε, αν και τις τελευταίες δεκαετίες οι διεργασίες “αναμόρφωσής του” ήταν διαρκείς. Δεν έδειχναν όμως να απειλούνται κάποιες σταθερές…

Είναι φανερό ότι η παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα διέρχεται μια ιστορική στιγμή όπου η καταστροφή της οικονομίας του αντιπάλου με τρόπους άλλους από τους παραδοσιακούς (π.χ. τον βομβαρδισμών κρισίμων υποδομών) είναι πολύ αποτελεσματικότερο όπλο. Τουλάχιστον για την ισχυρότερη χώρα του κόσμου…

Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό, η Τουρκία να πάσχει σοβαρά από το σύνδρομο της “ομαδικής σκέψης” (group think). Δηλαδή, η αδυναμία άρθρωσης πολιτικού ή άλλου επιχειρήματος μη αρεστού στον παντοδύναμο ηγέτη, αφού εάν εκνευριστεί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από το να πέσει κανείς σε πολιτική δυσμένεια, οδηγεί τους πάντες σε προσαρμογή με τις απόψεις και τις αντιλήψεις του Ερντογάν.

Δημιουργείται έτσι μια συλλογική πεποίθηση μέσω της διαδικασίας προσαρμογής σε όσα λέγονται από τον Τούρκο πρόεδρο και τον κύκλο των φανατικών ή/και ιδεοληπτικών… συν θρησκόληπτων, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να κινούνται σταθερά προς τον γκρεμό.

Είναι πολύ πιθανό, η πεποίθηση στα ανώτατα “πατώματα” της εξουσίας στην Τουρκία, να είναι πως με τη στάση της η Τουρκία αλλάζει τον κόσμο, καθώς ενισχύεται ο συνασπισμός της Ρωσίας με την Κίνα να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό ηγεμονισμό.

Εξάλλου, γύρω από τον Ερντογάν έχουν πλέον συσπειρωθεί ισλαμιστές, εθνικιστές και κεμαλικοί “αποστάτες” από την παράδοση του Ατατούρκ, έχοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τον Ευρασιανισμό (Eurasianism). Σε απλά ελληνικά, είναι προσανατολισμένοι προς την Ανατολή και όχι προς τη Δύση.

Καταληκτικά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει μια επισήμανση η οποία στηρίζεται στο ότι παρόλο που η επικαιρότητα κατέγραψε ειδησεογραφικά μια κουβέντα του Ερντογάν, δεν επεσήμανε επαρκώς τη δυνητική της σημασία. Εξηγούμαστε…

Σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταδόθηκε ότι “ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών” F-35 που οι Αμερικανοί θεωρούν τη συνύπαρξή τους με τους S-400 στο ίδιο οπλοστάσιο ως θανατηφόρο σφάλμα και έχουν δεσμευθεί να μην τα στείλουν στην Τουρκία…

Το είπε σε κάποια στιγμή διαύγειας και συναίσθησης του κινδύνου κατάρρευσης της οικονομίας και ειδικότερα της αμυντικής βιομηχανίας; Έστελνε μήνυμα στους Αμερικανούς ότι κάποιοι τον παρέσυραν και δεν μπορεί να κάνει πίσω διότι θα καταρρεύσει και η προσωπική του αξιοπιστία, απέναντι στους Ρώσους και αυτή της χώρας του;

Ή αναζητά μερικούς ακόμα αποδιοπομπαίους για να “καθαρίσει” τον εαυτό του που είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την καλλιέργεια μια βολικής για τον ίδιο πεποίθησης του κοσμάκη ότι η Τουρκία είναι… κατά βάθος υπερδύναμη;

Ίσως δε και να επιχειρήσει διαχείριση της κατάστασης την επόμενη ημέρα, ευελπιστώντας, οι Αμερικανοί να μην προκρίνουν το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μαζί του μέχρι τέλους, ενδεχομένως ενθυμούμενοι ότι το Ανατολικό Ζήτημα, ουδέποτε έληξε;

Ό,τι και να ισχύει, η εισαγωγική παράγραφος που αποτυπώνει το ποσοστό που συντάσσεται με την απόφαση προμήθειας των S-400 Triumf από τη Ρωσία, δίνει μια ιδέα για τον σφοδρό αντιαμερικανισμό που επικρατεί. Ο οποίος δεν πρόκειται να αλλάξει εάν φύγει ο Ερντογάν από τη μέση.

Ας ελπίσουμε ότι οι Αμερικανοί το έχουν αντιληφθεί και έχουν βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα, κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική για την επικράτηση επικίνδυνων ιδεοληψιών, κατάλοιπων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, στους πυλώνες διαμόρφωσης της αμερικανικής γεωστρατηγικής, στην Ουάσιγκτον.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top