GuidePedia

0

Συναγερμός έχει σημάνει στα αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τουρκία.

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε γίνεται λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετείχαν ο Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακαρ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.

Επι τάπητος στη σύσκεψη, όπως είχε προαναγγελθεί, κυρίαρχο θέμα ήταν το Αιγαίο και εξετάστηκε το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και η προμήθεια των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της σύσκεψης, «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και η ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Συρία, ενώ στην εν λόγω σύσκεψη τονίστηκε παράλληλα η αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας».

Ολο αυτό το σκηνικό, έχει κινητοποιήσει την Αθήνα καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο Ερντογάν κάτι ετοιμάζει στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα δείχνει να παίρνει τα μέτρα της σε κάθε επίπεδο, με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να προωθείται με ταχείς ρυθμούς από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο νέος θεσμός, ο οποίος έχει χαρακτήρα συμβουλευτικού οργάνου του πρωθυπουργού ως προς τη χάραξη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής, συμπληρώνει το ρόλο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο παραμένει το βασικό κυβερνητικό όργανο λήψης τακτικών αποφάσεων και έγκρισης πολιτικών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Τσαβούσογλου: «Εχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας»

Οι ελληνικές αρχές κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρούν το γεγονός ότι η σύσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου ο οποίος αναφερόμενος στην αγορά των ρώσικων S-400 έστειλε στις ΗΠΑ τελεσίγραφο ότι αν αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα στραφεί σε άλλη χώρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35.

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top