Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε «μάρτυρες» ενός κλιμακούμενου φλερτ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις διαρκείς δηλώσεις αξιωματούχων της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο.
Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αναμφίβολα, διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εν εξελίξει συζητήσεις, καθώς μία ενδεχόμενη ολική ρήξη των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων θα συνεπάγεται μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, κλείνοντας εκ νέου το μάτι στους Έλληνες κυβερνώντες. Το ίδιο είχε πράξει και πριν από μερικές ημέρες, όταν συνυπέγραψε προτεινόμενο νομοσχέδιο υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το διαπράξει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανόμενης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων, όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες» δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», δίνοντας εκ νέου το στίγμα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.
«Μεγάλη επικινδυνότητα για την Ελλάδα»
«Εκτιμώ ότι οι κυβερνήσεις μεσοπρόθεσμα θα δεχθούν αμερικανική πίεση, προκειμένου να δεχθούν τις αμερικανικές βάσεις και να παρέχουν διευκολύνσεις στις ΗΠΑ» επισημαίνει στο Sputnik ο γενικός γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Παύλος Χρήστου.
Μάλιστα, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο σενάριο «θα δώσει μεγάλη επικινδυνότητα στον ελληνικό χώρο». Και τι εννοεί μ’ αυτό;
«Το να έρθουν και να δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις, σίγουρα δημιουργεί μία κατάσταση που μειώνει την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Άλλωστε, σπεύδει να σημειώσει ότι «κανείς δεν ξέρει πώς και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι βάσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθαρίζει ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να παραχωρεί βάσεις σε «τρίτη» χώρα». «Δεν γίνεται να υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ταύτιση μεταξύ δύο χωρών, ώστε να παραχωρούνται εδάφη σε «τρίτη» χώρα».
Σχολιάζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εγκατάστασης νέων αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ο κ. Χρήστου εφιστά την προσοχή:
«Θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και οποιαδήποτε αλλαγή δυνάμεων θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο».
Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής του Ελληνορωσικού Συνδέσμου υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, είναι μία δύναμη ειρήνης, ευστάθειας και ασφάλειας».
Εκφράζει δε, την πεποίθηση ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί ενεργά σε κάποια αντιπαλότητα, δηλαδή δεν πρόκειται να συνταχθεί πλήρως με τα αμερικανικά στρατεύματα». «Και αυτό γίνεται γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να δημιουργεί γέφυρες ειρήνης και όχι αντιπαλότητες».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου