GuidePedia

0

Το Ισραήλ θα παραμείνει ”τοποτηρητής”¨της αμερικανικής πολιτικής σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας*

Με το 96% των ψήφων καταμετρημένο από την εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου βγαίνει οριακά νικητής έχοντας μια παραπάνω έδρα στην Κνεσέτ από τον Μπένι Γκαντς. Οι 37 έδρες του Λικούντ, έναντι των 36 του ″Μπλε και Λευκό” (κεντροαριστερό κόμμα) μπορεί να μη δίνουν την πλειοψηφία στον Νετανιάχου, όμως η κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να προκύψει μεταξύ Λικούντ και άλλων μικρότερων δεξιών κομμάτων, μπορεί να δώσει στον Νετανιάχου τον έλεγχο, μέχρι και 67 εδρών (από τις συνολικά 120 της Κνεσέτ). Τί σημαίνει αυτό για τα συμφέροντα του Ελληνισμού;

Η Τριμρής Ζει και Βασιλεύει και η Τουρκία ανησυχεί

Οι εκλογές σε άλλες, κρίσιμες χώρες για τα ελληνικά συμφέροντα, οφείλουν να κατανοούνται και να ερμηνεύονται με βάση τα ελληνικά συμφέροντα και όχι με κάποια θολή ″διεθνιστική” διόπτρα. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ένας από τους στυλοβάτες της Τριμερούς μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, μιας περιφερειακής συνεννόησης που αύξησε κατακόρυφα την αξία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το σημερινό Λικούντ δε θέλει να ακούει για ″Ερντογανισμό” και τη σημερινή Τουρκία και βλέπει την Ελλάδα και την Κύπρο ως αξιόπιστους συμμάχους. Η περιφερειακή αυτή συνεργασία, θα συνεχίζει να χτίζεται και σίγουρα τα νέα επανεκλογής του Νετανιάχου, δεν ακούγονται καλά στην Τουρκία. Μην ξενχάμε πως το momentum για την Τουρκία είναι πολύ κακό αναφορικά με τις σχέσεις της με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Δύση. Θα ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα η μη εκλογή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας ως κριτήριο την μη καθαρή γνώση για το τί θα έκανε με την Τριμερή ο Μπένι Γκαντς. Τα επόμενα κρίσιμα έτη για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα βρούν τον Νετανιάχου να έχει την εξουσία, έστω και οριακά. Ο Νετανιάχου αποτελεί έναν ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν και των επεκτατικών του βλέψεων στην ευρύτερη περιοχή και είναι πολύ δύσκολο (έως απίθανο) να μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους καθώς πολύ συχνά ο Ερντογάν εκφράζεται ανοικτά κατά του Ισραήλ.

Ισραήλ και ΗΠΑ

Είναι γνωστό πως ο Νετανιάχου και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δεν είχαν χημεία. Με την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία, ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, όπως αποδεικνύεται και από το οτι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και οι αντίστοιχες, αμερικανοκυπριακές σχέσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αναφορικά με την περαιτέρω αναβάθμισή τους. Το πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να χτυπήσει την Τουρκία, θα έχει αυτόματα οφέλη για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Σενάρια θέλουν τα αεροσκάφη F-35 που δε θα λάβει η Τουρκία (αν εγκατασταθούν οι ρωσικοί S-400 στα τουρκικά παράλια και στα σύνορα με το Ιράν) να μοιραστούν σε Ελλάδα και Τουρκία. Νομοσχέδια για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου, βρίσκονται επίσης στα ”προσεχώς”, όπως και η κουβέντα για την είσοδο της Μεγαλονήσου στο ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ θα παραμείνει ”τοποτηρητής”¨της αμερικανικής πολιτικής σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια εναλλακτικών κινήσεων. Το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τη γέφυρα των αμερικανοισραηλινών σχέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα λόμπις του Ελληνισμου (Ελληνικό και Κυπριακό) τα οποία έχουν επωφεληθεί από τις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ.

*Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top