GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η μεγάλη αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο, λίγο-πολύ ήταν γνωστή από πληροφορίες που είχαμε οι δημοσιογράφοι και είχαμε γράψει και μεταδώσει πάρα πολλές φορές.

Ιδιαίτερα εμείς από αυτή την ιστοσελίδα, έχουμε γράψει πολλά άρθρα και ορθά σημειώσαμε ότι η σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα έχει «θύματα»… Βεβαίως είναι άλλο να μεταδίδεται μία πληροφορία, η οποία αν και ορθή μπορεί να διαψευστεί στο πλαίσιο του διπλωματικού παιγνιδιού, και άλλο να την επιβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Καταθέτοντας χθες στη Γερουσία και πιεζόμενος από τον γερουσιαστή Κρίστοφερ Βαν Χόλεν, ο κ. Πομπέο αποκάλυψε τι είπε ιδιωτικά στους Τούρκους συνομιλητές του. Ο τελευταίος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε έρθει με τσαμπουκά στην Ουάσιγκτον για «να τα πάρει όλα και να φύγει», αλλά στο τέλος πήρε μία σκληρή προειδοποίηση:
Ότι εάν η Τουρκία αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 θα εκδιωχθεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35.

Τις τελευταίες ώρες ο αμερικανικός εκνευρισμός για την Τουρκία είναι στο ζενίθ και στην αμερικανική κυβέρνηση άρχισαν να δακτυλοδείχνουν τον υπεύθυνο για την απώλεια της κατοχικής δύναμης, η οποία έχει εγκολπωθεί στο έπακρον τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλα τα βέλη ρίχνονται εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος λένε πως δεν έδωσε την ανάλογη σημασία στο πρόβλημα, νομίζοντας ότι θα τα βρεί με τον φίλο του, όπως τον αποκαλούσε, Ταγίπ Ερντογάν.

Δυστυχώς για τους Αμερικανούς ο πρόεδρος της Τουρκίας φάνηκε ότι δεν υπολόγιζε καθόλου τον κ. Τραμπ και τον χρησιμοποιούσε κομπάζοντας στο εσωτερικό ότι είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που αλλάζει τις αποφάσεις της Αμερικής. Λογάριασε χωρίς τον …ξενοδόχο, που ήταν οι στρατηγοί του Πενταγώνου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και μία ομάδα διπλωματών, οι οποίοι παλαιότερα εξυπηρέτησαν τον Ερντογάν. Και βεβαίως, δεν περίμενε πως αυτός που πραγματικά αλλάζει αποφάσεις στην Ουάσιγκτον είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «καθάρισε» στο θέμα της Συρίας, αλλά έκανε και κάτι άλλο: Εξήγησε με ακρίβεια τα σχέδια του Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή και την ίδια την Αμερική, συνδέοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας με το Ιράν και την αντιαμερικανική στρατηγική της Ρωσίας. Πιστεύεται ότι όταν κάποτε αποκαλυφθούν τα έγγραφα με τις συνομιλίες των δύο ηγετών, θα τρίβουμε τα μάτια μας, διότι ο κ. Νετανιάχου έκανε αναφορά και στις τριμερείς συναντήσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, και τις σχέσεις του Ισραήλ με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράν.

Η δήλωση του κ. Πομπέο, ότι όσα είπε ιδιωτικά στους Τούρκους, είναι έτοιμος να τα πει και δημόσια, άλλαξε εντελώς την κατάσταση σ’ όλα τα πολιτικά και διπλωματικά επίπεδα στην Ουάσιγκτον.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ούτε η ομάδα των «Φίλων της Τουρκίας» υποστηρίζει πλέον τον κ. Ερντογάν, αντίθετα μερικά μέλη της αναγνωρίζουν ότι ήταν λανθασμένη μέχρι τώρα η στάση τους εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι βετεράνοι των πολιτικών πραγμάτων στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η συνεργασία του Κογκρέσου με την κυβέρνηση Τραμπ έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, καθώς στο θέμα της Τουρκίας η ταύτιση απόψεων είναι απόλυτη.

Δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστούν τόσα νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν το ήθελε ο Λευκός Οίκος.
Επειδή είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Έντι Ζεμενίδη και τους συνεργάτες του, νιώθω την ανάγκη να καταθέσω ότι χωρίς τις παρεμβάσεις τους και χωρίς την οικονομική υποστήριξη του αείμνηστου ευεργέτη Νίκου Μουγιάρη δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ. Και αυτό αποδεικνύει όσα μας έλεγε ο Νίκος: ότι για να επιτύχουμε σαν κοινότητα πρέπει να μιμηθούμε τους Εβραιοαμερικανούς και να ιδρύσουμε μία οργάνωση, που θα λειτουργούσε επαγγελματικά, σαν μία καλή κερδοφόρα εταιρεία. Και τα κατάφερε και πριν πεθάνει ήταν ικανοποιημένος διότι άφηνε πίσω του μία ισχυρή οργάνωση, το HALC, που θα συνέχιζε να λειτουργεί με πάθος για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Η αγάπη του για την Κύπρο ήταν καθοριστική για τις πράξεις του.

Έχω ακόμα να καταθέσω ότι από την εποχή του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας, πριν 40 χρόνια, είχαμε να δούμε λαμπρά αποτελέσματα. Βεβαίως, μας βοήθησε με τη στάση του ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά απαιτήθηκε σκληρή δουλειά για να πειστούν και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, και τα στελέχη του Κογκρέσου. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν χθες οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, είναι αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς των ακτιβιστών του HALC.

Τίθεται πάντα το βασικό ερώτημα: Μα θα εγκαταλείψει η Αμερική την Τουρκία; Βεβαίως όχι. Αν ήταν στο χέρι των Αμερικανών θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά, είναι η Τουρκία που εγκαταλείπει την Αμερική. Και αυτό είναι το μεγάλο δυστύχημα για την υπερδύναμη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αρκετοί στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο, πιστεύουν ότι στο θέμα της Τουρκίας «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Δεν έχουν άδικο. Αλλά Ερντογάν είναι αυτός, αλλάζει αποφάσεις όπως αλλάζει τα πουκάμισα του. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση ξένου ηγέτη όπως ο Ερντογάν, ο οποίος δεν δείχνει σταθερότητα στη λήψη των αποφάσεων του. Βέβαια, την Δευτέρα στη Μόσχα αποδείχθηκε ποιος είναι ο αρχηγός και ποιος ο σκύλος. Ο Πούτιν διατάζει και ο κ. Ερντογάν πειθαρχεί και εκτελεί… Γι’ αυτό είναι επικίνδυνος στον υπερθετικό βαθμό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top