GuidePedia

0

Η Royal Dutch Shell, η Eni, η BP και η Exxon Mobil είναι μεταξύ των νικητών στον διεθνή αιγυπτιακό διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων. Συνολικά δόθηκαν 12 άδειες. Με τον τρόπο αυτό η Exxon Mobil εισέρχεται και στο πεδίο ερευνών υδρογονανθράκων της Αιγύπτου κερδίζοντας μάλιστα τρεις άδειες για έρευνες πετρελαίου και δύο για έρευνες φυσικού αερίου.

Οι Neptune Energy, Merlon, Shell, Eni η κρατική αιγυπτιακή General Petroleum Corporation (EGPC) κέρδισαν επτά άδειες για έρευνες πετρελαίου σε 39 σημεία, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου. Η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε συμφωνίες καθορισμού των θαλασσίων ζωνών της με πολλές χώρες με σκοπό ακριβώς να εντείνει τις εξορυκτικές της δραστηριότητες.

Η Αίγυπτος αναμένει επενδύσεις 750 – 800 εκ δολαρίων κατά την πρώτη φάση των ερευνών, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου Ταρέκ αλ Μόλα. Στα πεδία ερευνών περιλαμβάνονται και άλλες περιοχές όπως η Δυτική Έρημος, η κοιλάδα του Νείλου, ο κόλπος του Σουέζ και η Ανατολική Έρημος.

Πέντε άδεις ερευνών για φυσικό αέριο δόθηκαν που αφορούν 20 πεδία. Οι άδειες δόθηκαν στις Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA και Eni. Η Eni ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα Zohr το 2015, το μεγαλύτερο της Μεσογείου, που εκτιμάται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η ανακάλυψη αυτή τράβηξε και άλλες εταιρείες στην Αίγυπτο.

Στο περιβάλλον αυτό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει βέβαια κάποιος να προσέξει, ότι παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο, στον ορίζοντα έχουν εμφανιστεί κάποια προβλήματα, τα οποία εάν δεν ελεγχθούν και δεν αποφασιστεί πολύ προσεκτική διαχείριση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες περιπλοκές μελλοντικά.

Η Αίγυπτος έχει ήδη εκφραστεί επίσημα εναντίον της προοπτικής κατασκευής του αγωγού EastMed, καθώς η φιλοδοξία της είναι να υποδέχεται και να υγροποιεί όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου της Κύπρου στο Δέλτα του Νείλου όπου διαθέτει ήδη εξαιρετικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να τα εξάγει αυτή προς κάθε κατεύθυνση.

Με τον τρόπο αυτό θα μετατραπεί στο κράτος-κλειδί της Μεσογείου που θα του επιτρέπεται να αναπτύσσει ισόρροπα σχέσεις με τη Δύση (κυρίως Ευρωπαϊκή Ένωση) και την Ανατολή (κυρίως Κίνα και δευτερευόντως Ρωσία). Η επιδίωξης και λογική είναι και απόλυτα θεμιτή, εάν ιδωθεί από την πλευρά του αιγυπτιακού εθνικού συμφέροντος.

Το μέγα ερώτημα είναι τι επιτάσσει η πλευρά του ελληνικού (ελλαδικού και κυπριακού) συμφέροντος, ποιες χώρες έχουν συμφέρον να ταυτιστούν με αυτό, είτε διότι εξυπηρετούνται, είτε διότι αποτρέπουν άλλες δυσάρεστες γι’ αυτούς εξελίξεις με ποικίλες ερμηνείες.

Σε κάθε περίπτωση, την κατασκευή ή όχι του EastMed θα τον κρίνουν οι ποσότητες που θα εντοπιστούν οριστικά και οι ενδείξεις είναι απόλυτα επαρκείς ώστε να αισιοδοξεί κανείς ότι τα κοιτάσματα που θα εντοπιστούν θα φθάνουν και θα περισσεύουν.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα σπάσουν τα… στεγανά του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και πότε το… παραδοσιακά προσαρμοστικό ελλαδικό πολιτικό σύστημα (σ.σ. τα καλά και συμφέροντα ταις… ψυχαίς ημών), ώστε να ασχοληθεί η χώρα με το συμφέρον της.

Δεν έφτασε ακόμα η ώρα να αναρωτηθούμε δημόσια, για ποιον λόγο οι συμβάσεις προμήθειας αερίου της χώρας είναι ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ, ενώ οι ίδιοι εμπλεκόμενοι, όταν το θέμα πηγαίνει σε αυτές που θα αφορούν ό,τι βρεθεί στην Ελλάδα, ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ και καλά για τη διαφάνεια και για τη δημοσίευση των πάντων.

Κι όταν λέμε απόρρητες, πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι η χώρα δεσμεύεται μέχρι κάποιο χρονικό σημείο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020 να απορροφήσει τις ποσότητες αερίου που έχει αγοράσει σε “αλμυρές” τιμές… από το υπερπέραν, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει το ποσό του συμβολαίου; Ισχύει αυτό κύριοι ειδικοί του τομέα ή όχι; Με χαρά θα δημοσιεύσουμε την όποια διάψευση.

Διότι εμείς ως επαγγελματίες καχύποπτοι με όσα γίνονται στην Ελλάδα της οικογενειοκρατίας (σ.σ. δεν εννοούμε ακριβώς το αγγλικό “nepotism”) υποπτευόμαστε ότι η γενικότερη μπίζνα στον ενεργειακό τομέα με την οποία πολλοί… βιοπορίστηκαν, ευθύνεται για τον λόγο που ενώ όλη η Μεσόγειος βρίσκεται στον πυρετό των υδρογονανθράκων, η δική μας banana-Republic κωλυσιεργεί συστηματικά.

Ακόμα και οι σημερινοί που κάτι προσπάθησαν και έκαναν με τους γνωστούς ρυθμούς χελώνας, αλλά πια η χώρα είναι έρμαιο του κάθε επιτηδευμένα γραφικού που έχει χειραγωγηθεί είτε εν γνώσει του είτε ως αποτέλεσμα της ιδεοληψίας του!!!

Την ίδια στιγμή γνωστοί ιδιοτελείς απατεώνες συζητούν ήδη στο παρασκήνιο να πραγματοποιήσουν “επικοινωνιακή καταιγίδα” για να “φυτέψουν” στην ελληνική κοινωνία το εύληπτο επιχείρημα, ότι οι Αιγύπτιοι έχουν εξασφαλίσει 60-65% του κοιτάσματος για το κράτος τους, ενώ στην Ελλάδα θα κυμανθούμε μεταξύ 35-35%!

Ο αδαής, προφανώς θα επαναστατήσει! Διότι ο ιδιοτελής απατεώνας ξέρει ότι αυτό το επικοινωνιακό μήνυμα θα περάσει και όλοι θα φωνάζουν για “ξεπούλημα” του εθνικού πλούτου! Διότι όλως τυχαίως, θα έχει ξεχάσει να αναφέρει, ότι τα αιγυπτιακά κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί σε βάθος περίπου 1500 μέτρων, ενώ τα ελληνικά βρίσκονται τουλάχιστον στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγαλύτερη η επένδυση που χρειάζεται για τον εντοπισμό και την αποκάλυψή τους.

Χρήματα τα οποία δεν θα βάλουμε εμείς από την τσέπη μας. Το ίδιο γίνεται σε όλη την υφήλιο κι εδώ ετοιμάζονται να αρχίσουν να σκούζουν – και δημόσια, διότι λέγονται ήδη πίσω από κλειστές συσκέψεις όπου ανάμεσα σε σοβαρούς ανθρώπους υπάρχουν και οι συνήθεις… “αγνοί αντιστασιακοί” – για ξεπούλημα εθνικού πλούτου. Αν δεν θα είναι απάτη αυτό τι θα είναι; Να το περιμένετε, έρχεται… Στόχος αυτών που θα βρίσκεται πίσω από αυτές τις δήθεν οικολογικές και άλλες ευαισθησίες θα είναι να μπλοκάρουν και να καθυστερήσουν κι άλλο τη διαδικασία για να εξυπηρετήσουν την τσέπη τους.

Εκπλήσσει βέβαια και η στάση κάποιων πολιτικών με γνώση στο αντικείμενο (έχουν ονοματεπώνυμο οι πολιτικοί αυτοί), οι οποίοι είναι αρκούντως αποκαλυπτικοί στις παρέες τους, ξεχνώντας ασφαλώς να αναφέρουν τον δικό τους ρόλο δίπλα σε αυτά τα συμφέροντα.

Το σχόλιο αυτό, εκ κατακλείδι, το αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που μας προειδοποίησαν να μην το ακουμπήσουμε το θέμα, διότι κάποιοι είναι αδίστακτοι και μπορεί να μας βρουν σε κανένα χαντάκι. Λίγο υπομονή, διότι ο φάκελος με τα στοιχεία είναι μεγάλος και είναι ασφαλισμένος σε περισσότερα από ένα μέρη, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η σιωπή πλέον του οποιουδήποτε, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα. Έγκλημα απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Κι όσοι κατά βάθος θεωρούν ότι στην… διαγαλαξιακή ιεραρχία βρίσκονται λίγο παρακάτω από τον Ύψιστο, ας κατέβουν από το καλάμι, διότι είναι πολύ λεπτό και αιχμηρό. Ενίοτε έχει επιπτώσεις.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top