Βαγγέλης Σαρακινός
Το θέμα των μη Σύρων Τζιχαντιστών που έχουν συλληφθεί στην Συρία και κρατούνται από τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού έθεσαν για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί. Ο ίδιος ο Τραμπ ζήτησε από τις χώρες προέλευσής τους, και κυρίως τις ευρωπαϊκές, να τους επαναπατρίσουν και να τους δικάσουν. Εκθείασε μάλιστα για άλλη μία φορά τον ρόλο των Κούρδων στην νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την σύλληψη των τζιχαντιστών.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν την ώρα που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις(SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές της YPG, βρίσκονται μια ανάσα από την ανακατάληψη και του τελευταίου θύλακα των τζιχαντιστών στον Ευφράτη. Η νίκη αυτή είναι σημαντική, καθώς θα επισημοποιήσει την απόλυτη ήττα του Ισλαμικού Κράτους και θα λύσει τα χέρια του Τραμπ, έναντι των επικριτών του, να προχωρήσει στην απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.
Σύμφωνα με τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων οι τζιχαντιστές έχουν περιοριστεί σε μια γειτονιά του χωριού Μπαγούζ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, και μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις εναντίον τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τραμπ επανέφερε το θέμα των τζιχαντιστών που έχουν συλληφθεί και παραμένουν αιχμάλωτοι από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση.
Η απειλή της απελευθέρωσης
«Το Χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει και η εναλλακτική δεν είναι καλή, δεδομένου ότι θα αναγκαστούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ ζητούν από την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω τους μαχητές του ISIS και να τους περάσουν από δίκη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν όλους αυτούς τους τρομοκράτες να επιστρέφουν παράνομα στην Ευρώπη, προεξοφλώντας ότι εκεί θα πάνε, αν ο συνασπισμός τους αφήσει ελεύθερους. Η απειλή αυτή είχε διατυπωθεί και παλιότερα, όταν, μετά από επιθέσεις των Τούρκων εναντίων κουρδικών θέσεων στα ανατολικά του Ευφράτη, οι Κούρδοι μαχητές είχαν αναστείλει την δράση εναντίων των τζιχαντιστών.
Ο Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Συρία, αφού το Ισλαμικό κράτος έχει ηττηθεί πλήρως. Έτσι επανέφερε ουσιαστικά το αίτημα που έθεσε, ήδη από την αρχή του μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου οι περίπου 850 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές να επαναπατριστούν και να δικαστούν.
Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει βεβαίως από καιρό αυτήν την επιθυμία, η οποία ωστόσο γίνεται επιτακτική ανάγκη, ενόψει της αποχώρησής τους από την Συρία. Το θέμα των αιχμάλωτων τζιχαντιστών, άλλωστε, ήταν και παραμένει πονοκέφαλος σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό γιατί οι Κούρδοι αρνούνται να τους δικάσουν και να τους κρατήσουν, ενώ οι δυτικές χώρες αρνούνται επιμόνως να δεχθούν τον επαναπατρισμό τους.
Ο Ρότζερ Γουότερς και οι Κούρδοι
Πολλοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν πάει στην Συρία και το Ιράκ με τις οικογένειές τους. Από την στιγμή που άρχισε όμως η σταδιακή πτώση του χαλιφάτου πολλές οικογένειες αυτές χωρίστηκαν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση δύο μικρών παιδιών από την Καραϊβική, η οποία έγινε γνωστή λόγω της εμπλοκής στην υπόθεσή τους, του ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς.
Τα δύο παιδιά ηλικίας 7 και 11 ετών, είχαν απαχθεί το 2014 από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και ο πατέρας τους τα μετέφερε στην Ράκα, τότε πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Μετά την πτώση της Ράκας όμως, ο πατέρας τους σκοτώθηκε και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε περιοχή ελέγχου των Κούρδων. Τελικά οι αρχές των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας τα παρέδωσαν τον περασμένο μήνα στην μητέρα τους, αφού ο Ρότζερ Γουότερς είχε αναλάβει όλα τα έξοδα για την επανένωση της οικογένειας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από τους τζιχαντιστές μαχητές, οι Κούρδοι της Συρίας κρατούν, σε ειδικούς χώρους, περίπου 550 γυναίκες και 1.200 παιδιά από οικογένειες τζιχαντιστών. Την ώρα πάντως που οι Κούρδοι διαχωρίζουν τα γυναικόπαιδα από τους μαχητές (έχουν πάρει και τα εύσημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης) οι δυτικές χώρες έχουν μπλοκάρει και σε αυτά τον επαναπατρισμό.
Διεθνής πονοκέφαλος
Το πρόβλημα είχε αναδείξει από το περασμένο φθινόπωρο και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέροντας ότι εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά αλλοδαπών τζιχαντιστών κρατούνται σε στρατόπεδα στην ανατολική Συρία. Σύμφωνα με την ΜΚΟ και τους Κούρδους πρόκειται για γυναικόπαιδα που προέρχονται από 44 διαφορετικές υπηκοότητες, ανάμεσα τους πολλοί Γερμανοί και Γάλλοι.
Το θέμα είχε ανακινηθεί τότε με τον εντοπισμό περίπου 150 παιδιών Γάλλων τζιχαντιστών, τα περισσότερα κάτω των έξι ετών, τα οποία επρόκειτο να επαναπατριστούν στην Γαλλία. Τα παιδιά όμως δεν μπορούσαν να φύγουν από την Συρία και το Ιράκ, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των μητέρων τους, οι οποίες έπρεπε να παραμείνουν εκεί, αφού η Γαλλία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τον επαναπατρισμό ενηλίκων, μαχητών ή των συζύγων τους. Περίπλοκο είναι όμως και το καθεστώς επαναπατρισμού τους, καθώς το συριακό Κουρδιστάν δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ενώ παραλλήλως η Γαλλία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία.
Αδιέξοδο διαπιστώθηκε πάντως, για το θέμα, και στην σύνοδο του Τσέλσι, κοντά στην Οτάβα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει πάλι τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών και των οικογενειών τους, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, ήταν αντίθετες, ενώ ο Καναδάς τάχθηκε υπέρ της διακριτικής ευχέρειας των χωρών προέλευσής τους.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου