GuidePedia

0

Φιλανθρωπική δράση στην Αθήνα υποστηρίζει πως ανέλαβε η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη τουρκική ΜΚΟ «İHH İnsani Yardım Vakfı».

Η δράση αφορά την προσφορά κυρίως ρούχων και χρημάτων σε 130 πρόσφυγες, σε μη κατονομαζόμενη δομή φιλοξενίας στην Αθήνα, όπως ανέφερε πρώτο το Nordic Monitor και κατόπιν η Athens Voice.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υπερσυντηρητική μουσουλμανική οργάνωση, η οποία πολλές φορές δρα ως το μακρύ χέρι του συστήματος Ερντογάν σε πλήθος μουσουλμανικών περιοχών του κόσμου. Πολλές από τις ανθρωπιστικές δράσεις της περιλαμβάνουν τη διανομή αντιτύπων του Κορανίου ανά τον κόσμο, ενώ η IHH πρωτοστατεί διαχρονικά στις κινητοποιήσεις υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος. Δικής της ιδιοκτησίας ήταν το 2010 το περίφημο πλοίο Mavi Marmara που επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και δικά της μέλη ήταν εκείνα που απέρριψαν το αίτημα των ισραηλινών αρχών να ελέγξουν το πλοίο – χωρίς αυτό φυσικά να δικαιολογεί την υπέρμετρη αντίδραση των ισραηλινών κομάντο που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.»

Σε παλαιότερο άρθρο μας, διαβάζουμε πως στις 3 Ιανουαρίου 2014, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι μια σημαντική ποσότητα πυρομαχικών και όπλων βρέθηκαν από την τουρκική αστυνομία σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για λογαριασμό της φιλανθρωπικής ΜΚΟ IHH σε ισλαμιστές επαναστάτες στη Συρία, κάτι που επιβεβαίωσε και το Reuters με αποκλειστικό ρεπορτάζ. Ακόμη και ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Vitaly Churkin είχε δηλώσει (πριν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας), πως τουλάχιστον τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετέφεραν για λογαριασμό της Άγκυρας, οπλισμό για το ISIS.

Από την εισαγγελική έρευνα και τις μαρτυρίες των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της δίκης, προέκυψε ότι τα φορτηγά είχαν συνοδευτεί από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT). Απάρτια πυραύλων, πυρομαχικά και βλήματα όλμων, είχαν βρεθεί στα φορτηγά που θα μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια» σε ελεγχόμενα από τζιχαντιστές εδάφη της Συρίας. Σε εκείνο το σημείο, ο Ερντογάν έδωσε εντολή σε όλα τα ΜΜΕ να σταματήσουν να μεταδίδουν ρεπορτάζ για την ακροαματική διαδικασία και απέδωσε τις κατηγορίες σε συνωμοσία που οργανώθηκε από ανθρώπους του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν.

O Hakan Fidan, επικεφαλής της MIT, φέρεται ως ένας από τους «πατρόνες» της IHH, γεγονός που δεν καταμαρτυράται μόνο από τον Ahmet Sait Yayla (επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αστυνομίας μεταξύ 2010 και 2012, και κατόπιν αρχηγός της Διεύθυνσης Δημόσιας Τάξης και Πρόληψης του Εγκλήματος μέχρι το 2014), αλλά και το Κέντρο Ελευθρίας της Στοκχόλμης. Η συνεργασία MIT-IHH, ήταν απαραίτητη για τη διακίνηση οπλισμού προς τους τζιχαντιστές της Συρίας, με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Fidan καταζητούταν -μεταξύ άλλων- για τρομοκρατικές ενέργειες στη Τουρκία κατά τη δεκαετία του ’90, αλλά με την εκλογή Ερντογάν στη προεδρία, το μητρώο του «καθαρίζει.» Το 2012, το κόμμα το Ερντογάν «περνάει» νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, απαιτείται η άδεια του πρωθυπουργού της χώρας για να ανακριθεί πράκτορας της ΜΙΤ για τυχόν αδικήματα!

Σύμφωνα με τον Yayla, η «ανθρωπιστική» δράση της IHH, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εκτελούνταν απευθείας από την ΜΙΤ, με μεταφορές οπλισμού, αλλά και μαχητών με φορτηγά και λεωφορεία στη Συρία. Χιλιάδες μαχητές κατέφθασαν στη Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στη Συρία, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ΜΙΤ, μετέφερε τρομοκράτες του ISIS από το Χατάι στη Σανλιούρφα με λεωφορεία το 2014 και 2015. Μερικές φορές τους άφηναν στα σύνορα, άλλες φορές τους περνούσαν απέναντι. Όταν επέστρεφαν στη Τουρκία, τους σταματούσαν για τυπικούς ελέγχους για ναρκωτικά. Οι συνοριοφύλακες έβρισκαν Καλάσνικοφ και πυρομαχικά στα λεωφορεία. Συλλαμβάνονταν και ανακρίνονταν και οι οδηγοί παραδέχονταν πως είχαν προσληφθεί από τη ΜΙΤ για να μεταφέρουν ξένους μαχητές.»

Εμπιστευτικό τηλεγράφημα του State Department από τη Πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης, με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2006, αναφέρει πως υπάρχουν υποψίες πως η IHH, χρηματοδοτεί διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες. Σε αυτό γίνεται περιγραφή των ευρημάτων σε αστυνομική έφοδο, όπου βρέθηκαν οπλισμός και πυρομαχικά, καθώς και των δεσμών της οργάνωσης με την al-Qaeda.

Με τόσο «βεβαρυμένο» παρελθόν, είναι απορίας άξιο πως η συγκεκριμένη ΜΚΟ πέτυχε να αναλάβει δράση στην Αθήνα, εφόσον οι ισχυρισμοί τους ισχύουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top