GuidePedia

0
    ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ  ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην Τουρκία που ο κόσμος παραμένει βουβός, τυφλός και άλαλος για την 45χρονη κατοχή της στην Κύπρο. Λένε πως «ό,τι παίρνεται με αίμα, δεν δίνεται στο τραπέζι»!

Αυτό τι άλλο είναι εκτός από μια πρόσκληση πολέμου; Τα πήρε με αίμα, λέει. Δεν θα τα δώσει στο τραπέζι. Σημαίνει ξεκάθαρα το εξής: Αν υπάρχει κανείς που θέλει να τα πάρει πίσω, ας κοπιάσει να χύσει και αυτός αίμα και να τα πάρει! Θες την Κερύνεια Ελληνοκύπριε αδελφέ; Χύσε αίμα και πάρε την! Θες την Καρπασία, την Αμμόχωστο και το Βαρώσι; Κόπιασε χύσε αίμα και πάρε τα!
Τι είχε πει ο αρχισύμβουλος του Ταγγίπ Έρντογαν, Γιγίτ Μπουλούτ: «Πήραμε με αίμα κάθε τετραγωνικό εκατοστό της Κύπρου που ποτίστηκε με το αίμα των πεσόντων. Αν υπάρχει κάποιος που θέλει να την πάρει, θα δώσουμε πάλι με αίμα κάθε τετραγωνικό εκατοστό».

Αγαπητέ ειρηνόφιλε αδελφέ μου, που ερμηνεύεις πως είναι για το καλό το γεγονός ότι έβγαλε ήλιο αυτή την κρύα και συννεφιασμένη χειμωνιάτικη μέρα και το θεωρείς αυτό σημάδι ότι η λύση είναι κοντά. Άκουσες, έτσι δεν είναι; Τα πήρε με τα όπλα. Δεν τα δίδει με το στυλό. Ενώ εσύ περιμένεις ειρήνη, ο αγαπητός σου εγγυητής κάνει τον κράχτη του πολέμου! Κήρυξη πολέμου. Πώς έχυσε αίμα; Κρέμασε, έσφαξε, εκτέλεσε, βίασε. Έκοψε αφτιά για να του μείνουν ενθύμιο αυτού του ηρωισμού!

Ακόμα υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο. Μια κατάπαυση του πυρός που δεν υπογράφηκε επισήμως. Η μακροβιότερη κατάπαυση του πυρός στον κόσμο. Τι σημαίνει κατάπαυση του πυρός; Δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρχίσει το πυρ; Η τουρκική πλευρά δεν θέλει τα στρατεύματα του ΟΗΕ στο νησί! Γιατί δεν τα θέλει; Έχει λήξει η προθεσμία τους και είναι αχρείαστα πλέον, λέει! Μήπως η προθεσμία του τουρκικού στρατού δεν έληξε;
Ποιος είναι ο κατακτητής; Τα στρατεύματα του ΟΗΕ; Ή ο τουρκικός στρατός; Έχουν και οι δύο απαγορευμένη περιοχή στο νησί. Η απαγορευμένη περιοχή του ενός είναι ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τούρκους. Του δε άλλου είναι ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Τουρκοκύπριους. Μήπως θα φύγει από εδώ η Ειρηνευτική Δύναμη προτού μαζέψει ο κατακτητής τα πυροβόλα του, τα τανκ του, τα ντουφέκια του και φύγει από εδώ;

Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι ενόσω παρατείνονται τα χρόνια της κατοχής, αυτή θα ριζώσει και δεν θα είναι δυνατόν να απαλλαχτούμε από αυτήν. Κάνουν λάθος. Δεν ξέρουν την ιστορία. Τέλειωσαν ακόμα και κατοχές που διήρκεσαν αιώνες σε αυτό τον κόσμο

Η Αυτοκρατορία των Μογγόλων και των Τατάρων έκανε την Ρωσία να υποφέρει για 300 χρόνια, αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα από αυτή την αυτοκρατορία. Η δε Ρωσία στέκεται όρθια! Στην Ελλάδα πόσα χρόνια έμειναν οι Οθωμανοί; 400 χρόνια! Στην Βουλγαρία 500 χρόνια! Στην Συρία 400 χρόνια! Και στην Κύπρο πάνω από 300 χρόνια! Τέλειωσε στο τέλος; Τέλειωσε! Όλοι απέκτησαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους; Την απέκτησαν!
Όχι, ας μην παρερμηνευθεί αυτό. Δεν θέλω να πω ότι θα διαρκέσει τόσο στην Κύπρο. Τα έγραψα αυτά για να δείξω ότι όσο και να συνεχιστεί, δεν θα μπορέσει να διαρκέσει εσαεί. Ξέρω ότι αυτά τα παραδείγματα δεν αποτελούν παρηγοριά για εσάς. Διότι πάντα με ρωτάτε: «Εγώ θα το δω αυτό;» Δεν θέλετε να πεθάνετε χωρίς να δείτε την λύση και την ειρήνη. Πίσω από κάθε νεκρό λέτε «έφυγε και αυτός χωρίς να μπορέσει να δει την ειρήνη και την πατρίδα του ενιαία». Μην στεναχωριέστε. Έστω και αν δεν την δούμε εμείς, θα την δουν τα παιδιά μας. Τα εγγόνια μας. Τα δικά τους εγγόνια!

Είμαι υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου στην Κύπρο. Με ρωτούν γιατί είμαι υποψήφιος. Η πιο ξεκάθαρη απάντηση είναι η εξής: Είμαι υποψήφιος επειδή η πατρίδα μου βρίσκεται υπό κατοχή! Μοιάζει με ένα τεράστιο στρατόπεδο, που είναι κομματιασμένο, μοιρασμένο στα δυο, έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη και είναι έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ένα κομμάτι γης για την τραγωδία του οποίου ο κόσμος παραμένει τυφλός, κουφός και βουβός τόσα χρόνια.
Ο αγώνας μας στην Κύπρο δεν ήταν αρκετός για να σπάσει αυτή η σιωπή στον κόσμο. Πρέπει να μεταφέρουμε την φωνή μας πιο πέρα. Να την ακούσουν όσοι δεν την άκουσαν. Να κάνουμε να δουν όσους δεν είδαν. Να αναγκάσουμε να μιλήσουν όσους παραμένουν σιωπηλοί. Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι δημοσιογράφος. Αλλά αν δεν κάνουν το καθήκον τους οι πολιτικοί, τι να κάνουμε. Πιστεύω ότι μαζί με τους Ελληνοκύπριους πρέπει να φωνάζουν και οι Τουρκοκύπριοι στον κόσμο τις αλήθειες που υπάρχουν στο νησί.

Να μείνουν μακριά από εμάς όσοι λένε χύσε και εσύ αίμα και πάρε τα. Να μην εκτροχιαστεί το τρένο της ειρήνης μας, να μην καεί το πλοίο της ειρήνης μας. Ακούς Ελληνοκύπριε αδελφέ; Μην ξεχνάς: Εσύ είσαι Έλληνας. Εγώ είμαι Τούρκος. Αλλά και οι δύο είμαστε Κύπριοι!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top