GuidePedia

0
A Turkish F-16 fighter jet takes off from Incirlik airbase in the southern city of Adana, Turkey, July 27, 2015. REUTERS/Murad Sezer

Μετίν Γκουρτσάν
Το κύριο μάθημα που έλαβε η Άγκυρα από τις δύο επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία δεν είναι να εισέλθει στη Συρία χωρίς αεροπορική υπεροχή.

Αν με ρωτήσατε ποιο ήταν το κορυφαίο μάθημα που έμαθε η Τουρκία από τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις της στη Συρία - την Ασπίδα Ευφράτη και το Κλαδί Ελιάς - η απάντησή μου χωρίς δισταγμό θα ήταν: "Μην μπείτε στη Συρία αν δεν είστε σίγουροι για την υπεροχή του αέρα. Η Άγκυρα ότι η στενή αεροπορική υποστήριξη που παρέχεται από τα F-16, τα ένοπλοι αεροσκάφη και τα ελικόπτερα επίθεσης για την προστασία των τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος και για τη διατήρηση του επιχειρησιακού ρυθμού είναι ζωτικής σημασίας ενάντια σε εχθρικά στοιχεία εξοπλισμένα με καλά ενισχυμένες θέσεις, σήραγγες, συσκευές, ελεύθεροι σκοπευτές, συμβατικές θωρακίσεις και μαζική υποστήριξη έμμεσης πυρκαγιάς με καυστήρες και πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία για τους Τούρκους στρατιώτες να κρατήσουν το έδαφος και στη συνέχεια να προχωρήσουν απαιτεί, από καιρό σε καιρό, το άνοιγμα του Συριακού εναέριου χώρου στην τουρκική αεροπορία. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Υποκαταστήματος Ελιάς, η Άγκυρα έλαβε σημαντική υποστήριξη από τη Ρωσία, με συμμετοχή του εναέριου χώρου. Η Μόσχα ήταν σε θέση να ρυθμίσει το ρυθμό της λειτουργίας του Υποκαταστήματος Ελαιολάδου, κλείνοντας περιστασιακά τον Συριακό εναέριο χώρο στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις. Το κλείσιμο του αεροδρομίου Afrin από την Μόσχα σε τουρκικά αεροσκάφη μεταξύ 18 και 24 Μαρτίου, επέτρεψε στα μέλη της μονάδας προστασίας των Κούρδων (YPG) να αποχωρήσουν από την Αφρνή στην Τελ Ριφαάτ χωρίς να στοχεύουν οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

Με άλλα λόγια, η άδεια της Μόσχας για την Άγκυρα να χρησιμοποιεί τον συριακό εναέριο χώρο επιτρέπει στη Ρωσία να καθορίσει το ρυθμό και τη διάρκεια των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Τα μάτια ξανά στράφηκαν στη Μόσχα, η οποία φιλοξένησε στις 29 Δεκεμβρίου μια μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Άμυνας και του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το κυριότερο σημείο της ημερήσιας διάταξής τους, αν και δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ήταν να πείσει τη Μόσχα να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον συριακό εναέριο χώρο που έχει ήδη εγκρίνει η Ουάσινγκτον υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Η ρωσική ομάδα περιλάμβανε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σογιγκού, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ, τον προεδρικό απεσταλμένο της Συρίας Αλέξανδρο Λαυρέντιεφ και τον προεδρικό βοηθό Γιούρι Ουσακόφ.

"Η Τουρκία και η Ρωσία δήλωσαν ότι συμφώνησαν για το συντονισμό στη Συρία για να εκκαθαρίσουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη χώρα που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για το συντονισμό των στρατευμάτων για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία, προσθέτοντας ότι η συμφωνία κάλυψε επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών για τον επαναπατρισμό των προσφύγων ", ανέφερε η Hurriyet Daily News.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει διατηρήσει αποτελεσματικά μια de facto περιοχή χωρίς πτήσεις από τη βορειοανατολική Συρία από το καλοκαίρι του 2014, σηματοδοτώντας την αντίσταση YPG Kobani ενάντια στα Ισλαμικά Κράτη. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρέπεμψε συριακά αεροσκάφη και ελικόπτερα που στόχευαν τις κουρδικές δυνάμεις στο Hasakah τον Αύγουστο του 2016 και έριξε ακόμη και ένα συριακό πολεμικό αεροπλάνο που στόχευε τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων στην Τάμκα τον Ιούλιο του 2017. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2018, βαριά εξοπλισμένη θωρακισμένη στήλη καθεστώτος Assad, η οποία ξεκίνησε επίθεση στον ευρύτερο ποταμό Ευφράτη κατά των κρίσιμων στόχων YPG.

Από το καλοκαίρι του 2014, παρά τις επικίνδυνες καταστάσεις μάχης, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν διέσχισε κανένα τουρκικό αεροσκάφος ούτε στόχευσε καμία τουρκική στρατιωτική μονάδα στο έδαφος.

Ωστόσο, μετά την έκπληξη της απόφασης του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να αποχωρήσει από τη Συρία, η κατάσταση της κυριαρχίας της Συρίας έχει αλλάξει. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν θα έχει πλέον την ίδια κυριαρχία στη βορειοανατολική Συρία. Ποιος θα είναι ο νέος προϊστάμενος τότε; Αναμφισβήτητα, τη Ρωσία.

Η Άγκυρα, από την εμπειρία της στη Συρία, γνωρίζει ότι η Μόσχα δεν αστείο. Η Τουρκία γνωρίζει καλά από την κατάρριψη ενός ρωσικού Su-24 από την τουρκική F-16 στις 25 Νοεμβρίου 2015, πόσο σοβαρή είναι η τουρκορωσική αντιπαράθεση στο χώρο της Συρίας. Επίσης, οι Τούρκοι δεν έχουν ξεχάσει ότι τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο al-Bab της Συρίας με πυρομαχικά που έπεσαν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη λόγω " σφάλματος συντονισμού. "

Το YPG γνωρίζει τη σημασία της δήλωσης μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Έχουμε ακούσει για τις αναφορές ότι το συνδεδεμένο με το PKK YPGείχε μιλήσει στη Γαλλία για τη δυνατότητα δήλωσης μιας de facto ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοανατολική Συρία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ στον ουρανό της βορειοανατολικής Συρίας είναι παρόμοια με εκείνη που θεσπίστηκε στη Βοσνία το 1993 μετά την απόφαση 816 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την επιβολή προηγούμενων απαγορεύσεων σε όλες τις πτήσεις πάνω από τη Βοσνία. Ωστόσο, δεδομένης της ρωσικής και κινεζικής εξουσίας να ασκεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο, το να περάσει οτιδήποτε μοιάζει με αυτό το ψήφισμα σήμερα φαίνεται εξαιρετικά απίθανο.

Η Άγκυρα, η οποία φαίνεται να έχει λάβει την ευλογία των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της βορειοανατολικής Συρίας, ακολούθησε την αποστολή των κορυφαίων αξιωματούχων υπεράσπισης και ασφάλειας στη Μόσχα για να εξασφαλίσει άδεια για τις πτήσεις της. Η Άγκυρα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ο συριακός εναέριος χώρος τόσο για τις επιχειρήσεις του ανατολικά του Ευφράτη όσο και για την εξάλειψη των στοιχείων του IS.

Οι καλά πληροφορημένες πηγές στην Άγκυρα, οι οποίες δεν ήθελαν να αναγνωριστούν, δήλωσαν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον συριακό εναέριο χώρο και κάποιες βάσεις τις οποίες θα εκκενώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την εξάλειψη των στοιχείων IS που είναι 300-350 χιλιόμετρα Τουρκικά σύνορα. Αυτό θα σήμαινε πτήσεις από Τουρκικά F-16τόσο βαθιά όσο Deir ez-Zor στη Συρία.

Η Άγκυρα θα ζητήσει επίσης συντονισμό με τις ρωσικές δυνάμεις για να πείσει τις δυνάμεις του Assad να αποφύγουν τη στόχευση αεροσκαφών και ελικόπτερα της Τουρκικής Αεροπορίας.

Την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες τοπικές αναφορές ότι οι δυνάμεις του Assad θα μπορούσαν μονομερώς να δηλώσουν ζώνη χωρίς πτήση κατόπιν αιτήματος του YPG.

Οι αξιωματούχοι της Άγκυρας λένε ότι πιστεύουν ότι η Δαμασκός δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοια ενέργεια χωρίς την άδεια της Μόσχας και ότι παρόλο που οι δυνάμεις του Assad διαθέτουν συστήματα αεροπορικής άμυνας S-200 και S-300, δεν είναι τεχνικά ικανά. Τουρκικές πηγές έχουν πει στην Al-Monitor ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις «προληπτικές» αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Συριακών στόχων.

Οι εμπειρογνώμονες της Άγκυρας λένε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που σχεδιάζει η Τουρκία δεν μπορεί να ακυρωθεί μόνο επειδή οι δυνάμεις του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν συστήματα αεράμυνας. Ως αποτρεπτικό παράγοντα έναντι των δυνάμεων του Assad, η Άγκυρα θα στηριζόταν κυρίως σε βλήματα από αέρα προς επιφάνεια και το έξυπνο όπλο ακριβείας TEBER-82 , το οποίο αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Τουρκία.

Θα τολμούσε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο στη βορειοανατολική Συρία παρά την αντίθεση της Μόσχας; Όχι. Αν η Άγκυρα είχε σκεφτεί μια αεροπορική επιχείρηση παρά τη ρωσική αντιπολίτευση, η υψηλού επιπέδου τουρκική αντιπροσωπεία δεν θα είχε στη Μόσχα στις 29 Δεκεμβρίου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top