GuidePedia

0

Στρατηγοί σε Ερντογάν: «Δεν είμαστε ισχυροί, θα χάσουμε ανατολικά του Ευφράτη» Τους «ξήλωσε» ο «Σουλτάνος»

Αυτό είναι το επίπεδο των Τούρκων φόβος και τρόμος. Μπορεί στα λόγια να είναι δυνατοί, όμως στην πράξη δείχνουν πως δεν είναι έτοιμο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τις 12 Δεκεμβρίου 2018, στη Συνάντηση Κορυφής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωνε ότι «σε μερικές μέρες αρχίζει η επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Αν χρειαστεί, θα μπούμε και στην Ιεράπολη/Μένπετζ».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αύξηση των τηλεφωνικών επαφών μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, με αποκορύφωμα εκείνο της 19ης Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ δέχτηκε να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο για τον τουρκικό στρατό, όπως αναφέρει ο Σ. Καλεντερίδης.

Όσο ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση των σχεδίων επιχειρήσεων και των στρατηγών που θα ηγούνταν της όλης επιχείρησης, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ στρατηγών και κυβέρνησης.

Όταν ο Τραμπ δήλωνε ότι «ο Ερντογάν μου έδωσε το λόγο του ότι θα εκκαθαρίσει την περιοχή από το Ι.Κ.», δεν έκανε καμία αναφορά στο YPG-PYD, που είναι ο κύριος στόχος του Ερντογάν.

Δύο απόλυτα αφοσιωμένοι στρατηγοί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον υπηρέτησαν μέχρι τώρα με υποδειγματική πίστη, έπεσαν σε δυσμένεια επειδή τόλμησαν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με μια επίθεση στους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη.

Όπως έγραψε σε άρθρο γνώμης η τουρκική εφημερίδα Sözcü, στα τέλη του 2018 ο διοικητής της 2ης Στρατιάς, στρατηγός Μετίν Τεμέλ (Metin Temel), και ο διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων, ταξίαρχος Μουσταφά Μπαρούτ (Mustafa Barut), απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και τοποθετήθηκαν σε μη ενεργά πόστα.

Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη δεδομένου ότι αμφότεροι οι διοικητές θα κατείχαν κρίσιμες θέσεις σε μία πιθανή επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη.

Ειδικά για τον στρατηγό Τεμέλ υπενθυμίζεται ότι αναδείχθηκε σε ένα «λαμπρό αστέρι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αναλαμβάνοντας έναν κρίσιμο ρόλο στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ο Τεμέλ, κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, βρέθηκε στο επίκεντρο μίας έντονης διαμάχης όταν χειροκρότησε σε μία ομιλία του Προέδρου Ερντογάν με αποτέλεσμα ο [τότε] αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, να υπόσχεται να τον υποβιβάσει.

Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, όπως αναφέρεται, στήριξε τον Τεμέλ και ακολούθως τον προήγαγε στο βαθμό του στρατηγού.

Τώρα, έξι μήνες σχεδόν αργότερα, όπως καταγράφεται, ο Τεμέλ υπέπεσε σε δυσμένεια και απώλεσε τη στήριξη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς οι Τεμέλ και Μπαρούτ προκάλεσαν αντιδράσεις επειδή δεν παρευρέθηκαν σε τελετή απονομής βραβείων στο Ναυτικό το διάστημα 14-15 Δεκεμβρίου.

Ο αρθρογράφος της Sözcü, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ανωτέρω τελετή δεν ήταν η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που έληξε με την υποβάθμιση των δύο διοικητών.

Σύμφωνα πάλι με ισχυρισμούς, οι δύο διοικητές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» διαφώνησαν με την κυβέρνηση σχετικά με τη νέα επιχείρηση που σχεδιάζεται στα ανατολικά του Ευφράτη.
Οι αντιρρήσεις που προέβαλλαν είναι οι ακόλουθες:

• Η απειλή στα ανατολικά του Ευφράτη είναι διαφορετική από τις απειλές που εξάλειψε η Τουρκία στην Εφρίν και στις περιοχές της «Ασπίδας του Ευφράτη». Οι ομάδες στα ανατολικά του Ευφράτη υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, είναι καλά εξοπλισμένες και καλά εκπαιδευμένες.

• Σε σχέση με τις δύο πρώτες επιχειρήσεις, υπήρξε διεθνής υποστήριξη, κάτι που δεν υφίσταται για τη νέα επιχείρηση καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία στέλνουν αντιφατικά μηνύματα.

• Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Αυτό μπορεί να βλάψει το στόχο της διατήρησης των απωλειών στο ελάχιστο.

• Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν στην Τουρκία την ευθύνη της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους σε αντάλλαγμα μίας επιχείρησης με περιορισμένη εμβέλεια. Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πολύ μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας και δεν επαφίεται στην Τουρκία η καταπολέμησή του.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος της Sözcü υποστηρίζει ότι οι δύο διοικητές εκδιώχθηκαν επειδή διαφώνησαν με την απόφαση της πολιτικής εξουσίας να ξεκινήσει μία επιχείρηση στη Συρία.

Το ξήλωμα αυτών των δυο αξιωματικών, είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού ακολουθούν πολλές αλλαγές στην Ειδική Διακλαδική Δύναμη (Müşterek Özel Görev Grup Komutanlığı), που θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Συρία. Από τη δύναμη αυτή ξηλώνονται και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, του «κλίματος» Τεμέλ και τις θέσεις τους παίρνουν αξιωματικοί του κλίματος Ακάρ-Γκιουλέρ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top