GuidePedia

0

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Τουρκία να δεχθεί να παραμείνει θεατής στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν υπάρχει περίπτωση για την οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση ή καθεστώς, να αποδεχθούν την ήττα τους.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Ερντογάν να σκύψει το κεφάλι μπροστά στην προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα τους .

Μέχρι το 1974 οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας δεν διέπονταν από την σημερινή ένταση. Ο ελληνικός στρατός δεν διέθετε μονάδες πρώτης γραμμής στον Έβρο όπως επίσης δεν διέθετε καμία μονάδα στα νησιά.

Ο ελληνικός στρατός όπως και όλο το ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή, είχε διατεταγμένες τις δυνάμεις του στα βόρεια σύνορα προς αντιμετώπιση της Βουλγαρίας που ανήκε ολοκληρωτικά στο ανατολικό μπλοκ, αλλά και της Γιουγκοσλαβίας .

Τα κοιτάσματα στο Αιγαίο και Ιόνιο ήταν ήδη γνωστά αλλά η η εξόρυξη τους θα κόστιζε αρκετά εφόσον είναι στο σύνολο τους υποθαλάσσια. Για να εξορυχθούν τα Ελλαδικά κοιτάσματα θα έπρεπε η τιμή του πετρελαίου να βρίσκονταν στα σημερινά επίπεδα.
Έτσι, όταν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έγιναν ψυχροπολεμικές οι ΗΠΑ εξέθρεψε τον εκατέρωθεν εθνικισμό για να μπορέσει να πουλήσουν όπλα.Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έκανε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αδύνατη αλλά έτσι κι αλλιώς τα κοιτάσματα αυτά δεν συνέφεραν στην εξόρυξη τους εκείνη την εποχή.

Οι ΗΠΑ διέπραξαν ένα στρατηγικό λάθος διότι διατήρησαν τόσο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο της Μ.Ανατολής όσο και της Ευρώπης από την Ρωσία.
Έτσι είχαμε το οξύμωρο φαινόμενο κατά το οποίο η Ευρώπη προετοιμάζονταν ενάντια σε ενδεχόμενη εισβολή του ανατολικού μπλοκ με ηγέτη την ΕΣΣΔ και απο την άλλη η ίδια Ευρώπη να αγοράζει αέριο και πετρέλαιο απο τον ίδιο τον υποτιθέμενο εχθρό της.

Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν και σήμερα η Αμερική όχι μόνο είναι ανεξάρτητη ενεργειακά αλλά μπορεί και να εξάγει σχιστολιθικό αέριο. Οι ΗΠΑ χρωστάνε την ενεργειακή τους αυτονομία και την απεξάρτηση τους απο τους Άραβες στον Ελληνοαμερικάνο George Phydias Mitchell ,ο οποίος εφηύρε την μέθοδο εξόρυξης Fracking.
Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου που είναι ενσωματωμένα με τα πετρώματα και δεν βρίσκονται σε υπόγειες κοιλότητες.Έτσι αυξάνονται δραματικά οι περιοχές εκμετάλλευσης .Το τίμημα είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση εφόσον με το fracking χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες ύδατος το οποίο ωθείται με υδραυλική πίεση στα φρεάτια των γεωτρύπανων με στόχο τον διαχωρισμό των ενσωματωμένων υδρογονανθράκων με τα πετρώματα.Το νερό ωστόσο μετά την χρήση του έχει επιμολυνθεί με υδρογανθρακες,αέριο ή πετρέλαιο, και αφήνεται να συνεχίσει την διήθηση του στον υδροφόρο ορίζοντα τον οποίο και καταστρέφει.

Αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες για την Αμερικανική κυβέρνηση . Ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος πρόεδρος οποίος κατά την θητεία του είδε τις ΗΠΑ να γίνονται ανεξάρτητες ενεργειακά γιαυτό και απέσυρε τόσο τον αμερικάνικο στρατό απο το Ιράκ και την Μ.Ανατολή και επιδόθηκε σε μια επίθεση φιλίας στο Ιράν.

Η Ευρώπη ωστόσο παρέμεινε εξαρτημένη απο το ρωσικό αέριο, όπως πάντα. Μόνο που στην σημερινή συγκυρία οι ΗΠΑ μείωσαν ή και μηδένισαν την στρατιωτική τους παρουσία σε Ευρώπη και Μ.Ανατολή κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Ρωσία η οποία προσάρτησε την Κριμαία και ετοιμάζεται να προσαρτήσει και την ανατολική Ουκρανία αλλά και κατέλαβε το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ σε Τουρκία-Συρία-Κατάρ και Μ.Ανατολή.
Και σαν μην έφτανε αυτό, σήμερα η Ρωσία έχει συσφίξει τις σχέσεις με τον τρομερότερο εχθρό των ΗΠΑ, την Κίνα.

Η Ρωσία του Πούτιν χρηματοδοτεί την νέα επεμβατική εξωτερική πολιτική της με τα έσοδα της απο τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη.
Οι Αμερικάνοι διαπίστωσαν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καταπιεί γεωπολιτικά όλους τους πρώην δορυφόρους των ΗΠΑ. Ωστόσο η αμερικανική οικονομία μαστίζεται από ελλείμματα τα οποία μπορεί να μην έχουν προς το παρόν ανασταλτικά αποτελέσματα στον γενικό αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που η Αμερική μπορούσε να εκτελέσει επιχειρήσεις όπως αυτές εναντίον του Ιράκ το 1991 και 2003.

Τον Απρίλιο του 2014 ο Ομπάμα και οι Σαουδάραβες αποφάσισαν την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους που σάρωσε το επόμενο καλοκαίρι .Αποφάσισαν επίσης την τεχνητή πτώση των τιμών προκειμένου να χάσει εισόδημα η Ρωσία.Οι Σαουδάραβες πίεσαν τον ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής και την πτώση της τιμής, μέτρο το οποίο αρχικά απέδωσε αλλά μεσοπρόθεσμα εκφυλίστηκε. Η Ρωσία τελικά δεν επλήγη από την μείωση των τιμών υδρογονανθράκων αλλά απο τις εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις της Δύσης .
Η τεχνητή μείωση των τιμών υδρογονανθράκων άσκησε πιέσεις σε όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ ,ανάμεσα τους και στην παραπαίουσα οικονομικά Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα το 2016 είχε σκεφθεί ακόμα και την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Η λύση για την οικονομική αποδυνάμωση της Ρωσίας είναι η εύρεση εναλλακτικού παρόχου αερίου για την Ευρώπη και αυτός δεν είναι άλλος απο την Αν. Μεσόγειο.Τα Ελλαδικά-Κυπριακά-Αιγυπτιακά και Ισραηλινά κοιτάσματα είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δεν αποτελούν πλέον ικανή λύση διότι πρέπει να εξάγουν τα κοιτάσματα τους μέσω Περσικού κόλπου -Άντεν και Σουέζ, θαλάσσιοι δίοδοι που εκτος του ότι θερμαίνονται επικίνδυνα γεωπολιτικά, βρίσκονται και σε μεγάλη απόσταση σε σχέση με τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου.
Οι Σαουδάραβες και οι Καταριανοί δεν έχουν πρόβλημα να χάσουν την αγορά της Ευρώπης εφόσον θα παραμείνουν σε αυτή της Κίνας και εφόσον οι ΗΠΑ εγγυηθούν για την ασφάλεια τους από το Ιράν.Ειδικά η Σαουδική Αραβία.

Το 2014-15 και ενω η Ρωσία είχε επέμβει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ την υλοποίηση του αγωγού αερίου Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας -βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας-Ευρώπης.
Έτσι οι ΗΠΑ στράφηκαν στην λύση του EAST MED ο οποίος θα είναι υποθαλάσσιος και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αφετηρία τα κοιτάσματα του Ισραήλ τα οποία θα ενώνει με τα Αιγυπτιακά-Κυπριακά και αυτά της Κρήτης και του Ιονίου . Ο EAST MED θα διασχίζει τις ακτές της δυτικής Ελλάδας και θα περνάει στην Ιταλία.

Ο Πούτιν θα προτιμούσε να αλειφθεί με μέλι και να κοιμηθεί σε φωλιά σιβηριανών αρκούδων απο το να επιτρέψει σε Ισραηλ-Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο και ΗΠΑ να υλοποιήσουν τον EAST MED.

Ο κ.Πουτιν το 2016 είδε την τέλεια ευκαιρία για να προσεταιρισθεί τον Ερντογάν και την Τουρκία , την μόνη χωρα που μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση του EAST MED.

Η Τουρκία αποτελεί πράγματι το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα άφηνα ποτέ την Τουρκία να γίνει τοπική υπερδύναμη.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους Κούρδους ως τον παράγοντα -καταλύτη που θα ψαλιδίζει τα φτερά της Τουρκίας .
Το 2013ο Ερντογάν προσέφερε στους Κούρδους μια ειρηνευτική συμφωνία μετά απο σχεδόν 30 χρόνια πολέμου.Οι Κούρδοι θα έπαιρναν γενική αμνηστία, την αναγνώριση τους ως μειονότητα,το δικαίωμα να ομιλούν και να διδάσκονται την γλώσσα τους και άλλα πρωτοποριακά.
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε , η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων είναι μια χώρα που μαστίζεται απο την υπογεννητικότητα στους πληθυσμούς που δηλώνουν και αυτοπροσδιορίζονται ως ΄Τούρκοι΄΄.

Η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που αυξάνει τα μέλη της είναι οι Κούρδοι οι οποίοι με τον σημερινό ρυμό γεννήσεων σε μια γενιά θα καταστούν η πλειοψηφία στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν τον Μάρτιο του 2013 προτίμησε την ειρήνευση και την περαιτέρω ενσωμάτωση των Κούρδων στον γενικό πληθυσμό εφόσον τους έχει ανάγκη για εργατικό δυναμικό και γιατί όχι, ακόμα και για στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ κατάλαβαν ότι ενδεχόμενη ειρήνευση Κούρδων -Τούρκων θα μετέτρεπε την Τουρκία σε ομοσπονδιακή ασιατική υπερδύναμη.
Έτσι οι ΗΠΑ τον Σεπτεμβριο του 2013 με την βοήθεια αριστερίστικων πυρήνων της Κωνσταντινούπολης (πυρήνες που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές απο το 2003 για την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Ερντογάν με τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες κατόπιν κατηγορούνταν οι ισλαμιστές του ) οργάνωσαν τα επεισόδια στης πλατείας Ταξιμ τα οποία κι εξαπλώθηκαν σε όλη την χώρα μέχρι τον Νοέμβριου του ίδιου έτους. Ο Ερντογάν αφού δοκίμασε την άγρια καταστολή έλαβε το μήνυμα και υπαναχώρησε στην ειρηνευτική συμφωνία με τους Κούρδους οι οποίοι με την σειρά τους ξαναβγήκαν στο αντάρτικο απο τον Ιανουάριο του 2014.
Έτσι οι ΗΠΑ όχι μόνο αποδυνάμωσαν τις προοπτικές της Τουρκίας αλλά και την απειλούν ακόμα και με χάσιμο εδαφών.
Ο Ερντογάν υπαναχώρησε φοβισμένος το 2013 αλλά το επόμενο έτος και ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατάφερε να ελέγξει όλους τους πράκτορες και συνεργάτες των ΗΠΑ υπό το πρόσχημα των διώξεων των οπαδών του Γκιουλέν.

Παράλληλα προέβη σε μιας μικρής κλίμακας γενοκτονία των Κούρδων της Ανατολίας οι οποίοι εξαναγκάσθηκαν σε εσωτερικη΄μεταανάστευση στα δυτικά αστικά κέντρα της χώρας όπου και σταδιακά μετατρέπονται απο αντιρρησίες σε φτωχούς εξαρτώμενους μεροκαματιάρηδες .
Από τον Ιανουάριο του 2018 η Τουρκία έχει εισβάλει στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενη την στρατιωτική αδυναμία των ΗΠΑ.Ο λόγος της εισβολής είναι η αποσόβηση του κινδύνου να εξαπλωθεί το κουρδικό αντάρτικο των Κούρδων της Συρίας προς την Τουρκία.

Όμως , γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία ως μια ασιατική υπερδύναμη; Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία αποτελεί ότι αποτελούσε και η Ουκρανία πριν απο την έναρξη του πολέμου το 2014, αποτελούσε τον ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.Όλοι οι ρωσικοί αγωγοί διασταυρώνονταν στην Ουκρανία και συνέχιζαν εκ νέου για Ευρώπη.

Η Τουρκία αποτελεί ενεργειακό κόμβο ακόμα και χωρίς τον νεότευκτο αγωγό TURK STREAM ,αγωγό ρωσικών συμφερόντων .
Αγωγοί απο Αζερμπαϊτζάν, Ιράν,ιρακινό Κουρδιστάν,Ιράκ διαπερνούν και συναντιούνται στην Τουρκία και απο εκεί είτε μέσω των τουρκικών λιμανιών είτε μέσω άλλων αγωγών όπως ο ΤΑΡ τροφοδοτούν την Ευρώπη.

Η Ευρώπη αρκετά προβλήματα χει με τον δύστροπο Πούτιν, δεν χρειάζεται κι άλλους μπελάδες.Οι ΗΠΑ που έχουν αναλάβει την απεξάρτηση της Ευρώπης απο το ρωσικό αέριο θέλουν την Τουρκία ένα ενεργειακό κόμβο υπό έλεγχο.
Από την άλλη όμως, οι ΗΠΑ γοητεύονται απο το απολυταρχικό-νεοσουλτανικό καθεστώς του Ερντογάν.Γοητεύονται απο τα εξοπλιστικά προγράμματα, απο την στρατοκρατική λογική του καθεστώτος, γοητεύονται από την ωμή απολυταρχία του Ερντογάν.Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δις δολάρια σε Λατινική Αμερική κι Ουκρανία για την δημιουργία παρόμοιων καθεστώτων και όταν βλέπουν την Τουρκία ως ένα έτοιμο προϊόν μπαίνουν σε μεγάλο πειρασμό για να το χρησιμοποιήσουν για τα συμφέροντα τους.

Τα συμφέροντα τα οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει η Τουρκία για την Αμερική είναι α. Ο έλεγχος όλων των σουνιτών Αράβων β. των Παλαιστινίων γ. την μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην Μ.Ανατολή. δ και κυριότερο, την διασφάλιση και προστασία των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, δηλαδή της Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ.
Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ θα ήθελαν την Τουρκία να συμφιλιωθεί με Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ ( δεν διατηρεί καθόλου καλές σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια) Αίγυπτο και αποτελέσει το στρατιωτικό κομμάτι της προσπάθειας των ΗΠΑ για την απεξάρτηση απο την Ρωσία με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου.

Γιαυτό και σε όλη την πορεία των συγκρουσιακών σχέσεων Ερντογάν-ΗΠΑ ,οι Αμερικάνοι πάντα άφηναν μια διέξοδο διαφυγής ,κλείνοντας το μάτι στον Ερντογάν.
Η διφορούμενη στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό, η ανοχή στους παλικαρισμούς του Ερντογάν σε ότι αφορά την Κύπρο , η διαρροή φημών για την έκδοση του Γκιουλέν και την παράδοση του στον Ερντογάν ,κ.α , είναι το ΄΄καρότο΄΄ μετά το μαστίγιο.
Όσο για την Ελλάδα θεωρείται αδιανόητο από τις ΗΠΑ για μια τόσο μικρή χώρα να της επιτραπεί να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αερίου στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα ούτε διεφθαρμένη χώρα είναι ούτε χρεοκοπημένη. Στα μνημόνια εισήλθαμε με χαλκευμένα στοιχεία .Η Ελλάδα χρωστούσε το 2008 αλλά το ΑΕΠ της ήταν υψηλό και μπορούσε να εξυπηρετεί τα χρέη της.
Η είσοδος στην ζώνη του ευρώ με ισοτιμία 1 ευρώ προς 340 δραχμές ήταν ισοπεδωτική. Παράλληλα έγιναν όλες οι ενέργειες για να φανεί με λογιστικές αλχημείες ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι μειούμενο.

Όσο για την διαφθορά και την παραοικονομία η Ελλάδα δεν είναι περισσότερο διεφθαρμένη απο την Γερμανία και την Deutche Bank .
Το 1981 κι μόλις 5 χρόνια απο την ενεργειακή κρίση του 1974 οπότε και οι Άραβες σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο διαμαρτυρόμενοι για τις επιτυχίες του ισραηλινού εναντίον Αιγυπτίων και Σύριων στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ , οι ΗΠΑ απέστειλαν στην Ελλάδα τον Ανδρέα Παπανδρέου με στόχο την διάλυση της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.Ο Παπανδρέου πριμοδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια απο την NSA , την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας.
Αμέσως άρχισε η αποβιομηχάνιση της χώρας, η αποσάθρωση της ιεραρχίας στο δημόσιο, η ανάδειξη των ανίκανων και ο διωγμός των ικανών, όλα αυτά συνοδευόμενα με αυξήσεις παροχών τις οποίες εξασφάλιζε το κράτος με δανεισμό απο το εξωτερικό.
Ο εκμαυλισμός της χώρας πέτυχε απόλυτα και στόχο είχε την σημερινή κρίση η οποία εκτός απο οικονομική είναι και βαθιά πολιτισμική.
Στόχος είναι ο διαμελισμός της χώρας, η σταδιακή αντικατάσταση του πληθυσμού με την μείωση των γεννήσεων αι την ''παρατυπη΄΄ μετανάστευση.
Όλα αυτά πρέπει να επιτευχθούν για να μην υπάρχει κυρίαρχο κράτος όταν θα αποφασιστεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των οποίων η ύπαρξη είναι γνωστή ακόμα και πριν τον Β΄΄ ΠΠ.

Η Αμερική ακόμα και όταν προσφέρεται να μας βοηθήσει αμυντικά όπως έκανε πρόσφατα, ακόμα και όταν στέλνει πολεμικά πλοία προς υποσ΄τηριξη της Κύπρου, ακόμα και τότε έχει ως στόχο όχι την ενίσχυση τς Ελλάδας και Κύπρου αλλά την εργαλοιοποίηση των δύο χωρών για την άσκηση πίεσης στην Τουρκίας την οποία οι ΗΠΑ θέλουν στο πλευρό τους .

Γιατί όμως ο Ερντογάν προσέφυγε στην αγκαλιά της Ρωσίας και όχι των ΗΠΑ όπως οι κεμαλικοί προκάτοχοι του ;
Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να κατανοήσουν την νοοτροπία του Ερντογάν και τον ψυχισμό του και το λάθος μπορεί να καταλογισθεί σε μεγάλο βαθμό στον Ομπάμα.
Ο Ομπάμα το 2013 και μετά απο τις τεράστιες απώλειες του αμερικανικού στρατού κατά την δεκάχρονη κατοχή του Ιράκ αποφάσισε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απο την Μ.Ανατολή.
Το 2013 ο ίδιος ο Πωλ Γούλφοβιτς, το γνωστό ΄΄γεράκι ΄΄ του πολέμου, ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός που μαζί με τον Μακ Κέιν (συνιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους) έδωσαν λυσσώδη μάχη για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, αυτός ο αδίστακτος τυχοδιώκτης ομολόγησε σε συνέντευξη του στους New York Times ότι ο αμερικάνικος στρατός δεν δύναται πλέον να αναλάβει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας λόγω της φθοράς που υπέστη κατά δεκαετή κατοχή του Ιράκ.
Ο Ομπάμα εισάκουσε τις εισηγήσεις του επιτελείου του που του υπόσχονταν ενεργειακή αυτονομία απο εγχώρια κοιτάσματα σχιστολιθικών υδρογονανθράκων και αποφάσισε να εγκαταλείψει την Μ.Ανατολή.

Ο Ομπάμα εκείνη την εποχή είχε να αντιμετωπίσει πιέσεις του Ερντογάν για εισβολή του ΝΑΤΟ στην Συρία για την ανατροπή του Άσαντ.
Ο Ερντογάν μαζί με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν οργάνωσαν προβοκάτσια εναντίον του Άσαντ με βομβαρδισμό αμάχων στην Δαμασκό και ρίψη χημικών αερίων.Τα χτυπήματα αυτά είχε εκτελέσει η τουρκική ΜΙΤ και είχαν αποφασισθεί σε μια σύσκεψη στην οποία προέδρευε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και στην οποία παρευρέθηκαν στρατηγοί και στελέχη της ΜΙΤ.

Ο Ομπάμα ποτέ δεν ξεγελάστηκε και αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη των ΗΠΑ με τακτικά στρατεύματα εναντίον του Άσαντ.
Η αξιοπιστία του Ερντογάν είχε τρωθεί.Οι εκθέσεις της CIA εκείνη την εποχή τον περιέγραφαν ως επικίνδυνο ψυχασθενή.Ο Ομπάμα δεν ήθελε καμία σχέση μαζί του και ασχολούνταν περισσότερο με τον προσεταιρισμό του Ιράν .
Η πολιτική Ομπάμα έδωσε χώρο στον Πούτιν ο οποίος και κατέλαβε το κενό επιρροής που άφησαν οι ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή.
Ο Τραμπ προσπαθεί αν ξαναβάλει τις ΗΠΑ στο παιχ΄νιδι αλλά το έδαφος που έχει χαθεί δύσκολα ανακτάται.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του Τραμπ μετά την Κίνα είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας μέσω της απεξάρτησης της Ευρώπης απο το ρωσικό αέριο και αυτό μόνο με τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου μπορεί να γίνει. Η χώρα κλειδί ωστόσο δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία η οποία λόγω μεγέθους αλλά και καθεστώτος είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή της επένδυσης στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ανεξάρτητα εάν η ίδια δεν διαθέτει τέτοια.
Πρέπει οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας χωρίς να διαμελισθούμε και χωρίς να χάσουμε εδάφη ότι πρέπει να κάνουμε στροφή 180ο σε ότι αφορά την νοοτροπία μας και τον ψυχισμό μας .

Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε τους εξοπλισμούς ως ΄΄ιμπεριαλισμό΄΄ και την ίδια στιγμή να απαιτούμε και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας χωρίς μεσάζοντες.
Δεν γίνεται να μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας και να απαιτούμε ΄΄να πάρωμεν την Πόλην''
Δεν γίνεται να επιμένουμε στην αποβιομηχάνιση της χώρας και την αύξηση της ανεργίας, στην μείωση της ανταγωνιστικότητας και απο την άλλη να νομίζουμε ότι η Τουρκία θα σκύψει το κεφάλι μπροστά στην ανύπαρκτη υπεροχή μας.
Ο Ερντογάν είναι μπλεγμένος με δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν τον ίδιο και τον στενό οικογενειακό κύκλο του. Οι διώξεις εναντίον δικαστικών στα πλαίσια των διώξεων του δικτύου Γκιουλέν είναι προσχηματικές και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό των δικαστών στην Τουρκία για να μην ερευνήσουν ποτέ τα σκάνδαλα της οικογένειας Ερντογάν.

Ο πυρήνας των σκανδάλων του Ερντογάν αφορούν στο σπάσιμο του εμπάργκο εναντίον του Ιράν το οποίο είχε επιβληθεί απο τις ΗΠΑ απο το 1979 με κορύφωση το 1996 και το οποίο διήρκεσε μέχρι το 2016 οπότε και ήρθηκε απο τον Ομπάμα .
Ο Ενρτογάν κατέλαβε την εξουσία το 2003 και αποτέλεσε την σύνδεσμο της ιρανικής ελίτ με την Δύση μεταφέροντας κεφάλαια τους και περιουσιακά στοιχεία .Η Τουρκία επίσης προέβη σε λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου και πολυτίμων μετάλλων.
Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να παραπεμφθεί ο Ερντογάν σε διεθνές δικαστήριο εάν και εφόσον οι ΗΠΑ θελήσουν. Οι ΗΠΑ έχουν συλλάβει και έχουν καταδικάσει δε αμερικανικό έδαφος τον ταμία του Ερντογάν, τον Ζαράμπ, αλλά παρόλο που η υπόθεση αυτή υπερπροβλήθηκε τελικά δεν έπληξε την κυριαρχία του Ερντογάν ο οποίος ακόμα συνομιλεί με τις ΗΠΑ . Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την υπόθεση Ζαράμπ ως μέσο εκβιασμού του Ερντογάν ή μάλλον ως μέσο έναρξης διαδιακσίας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ θέλουν τον Ερντογάν να αφήσει την ρωσική αγκαλιά αλλά δεν μπορούν εξαρχής και χωρίς εγγυήσεις να του εγγυηθούν αμνηστία στα εγκλήματα του. Ο Ερντογάν απο την άλλη έχει μάθει να φυλάγεται απο τους Αμερικάνους οι οποίοι απο το 2003 και με την βοήθεια των κεμαλικών προσπαθούν να τον αποσταθεροποιήσουν και παραμένει προσκολλημένος στην αγκαλιά του Ρώσου προαγωγού του .

Οι πρόσφατες έρευνες και εξορύξεις της EXXON νότια της Κύπρου δεν άρχισαν γα να ενισχύσουν την προοπτική της Κύπρου αλλά για να δώσουν το μήνυμα στον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ κάνουν κουμάντο στα ενεργειακά και ότι μόνο με τις ΗΠΑ η Τουρκία θα μπορέσει να λάβει μερίδιο.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στον Ερντογαν ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τον βοηθήσει να λύσει το κουρδικό και το ενεργειακό.
Από την άλλη μεριά ο Πούτιν είναι και αυτός μπλεγμένος σε σκάνδαλα εφόσον κατακλέβει ετησίως το μισό και παραπάνω ρωσικό ΑΕΠ , αυτός και οι ολιγάρχες γύρω του.

Ο Πούτιν και η παρέα του κλέβουν τόσα πολλά που εάν σταματούσαν για ένα χρόνο τότε οι μισθοί και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας θα αυξάνονταν πάνω απο 30%.
Ο Πούτιν προσφέρει στον Ερντογάντ ην τεχνογνωσία επιβίωσης του μαφιόζου ηγέτη. Η αρχή έγινε με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 όταν οι Ρώσοι με τις πληροφορίες του έσωσαν την τελευταία στιγμή τον Ερντογάν .
Πούτιν και Ερντογάν μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες αμαρτίες.Αλλά ενώ ο Πούτιν δεν έχει που να την κοπανήσει, ο Ερντογάν δέχεται συνεχώς μηνύματα απο τις ΗΠΑ .
Ο Πούτιν θέλει τον Ερντογάν κοντά του για να τον χρησιμοποιήσει εναντίον της προοπτικής της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Αν. Μεσόγειο και φυσικά εναντίον του αγωγού EAST MED .Ο Τραμπ θέλει τον Ερντογάν κοντά του για να τον χρησιμοποιήσει υπέρ της προοπτικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου.

Στην Ελλάδα και Κύπρο έχουμε πέσει θύματα της προπαγάνδας των Ρώσων που εκδηλώνεται με τις δήθεν προφητείες. Οι ΈΕλληνες νομίζουν ότι η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων ,η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει εισβάλει στην βόρεια Συρία ,ότι είναι ένα κρατίδιο σαν τα Σκόπια.
Νομίζουμε ότι εμείς έχουμε δικαίωμα να αντλησουμε τα αξίας τρις ευρώ κοιτάσματα μας και ότι η Τουρκία θα τρομάξει απο την αποφασιστικότητα μας και θα λουφάξει παραδομένη.
Ακόμα και χωρίς την κρίση , ακόμα και πριν το 2008 οι Έλληνες θεωρούσαν τις εξοπλιστικές δαπάνες μια δαπάνη που ΄΄προήγαγε το ιμπεριαλισμό ΄΄ και άλλα γραφικά.

Πως αυτός ο λαός που ξημεροβραδιάζεται στα καφενεία θα μπορέσει να καθυποτάξει την Τουρκία και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Κατάρ και Σαουδική Αραβίας
Οι 500,000 νέοι που έχουν εγκαταλείψει την χώρα προς εύρεση εργασίας αποτελούν και την εφεδρεία του στρατού.Ποιος άραγε θα πολεμήσει, οι 60 άρηδες που έμειναν πίσω και κάνουν αιτήσεις (δικαίως) για τα αναδρομικά των συντάξεων τους ;
Δεν έχουμε καταλάβει ότι οι μόνοι οι οποίοι γεννάνε ακόμα στην Ελλάδα είναι οι Αλβανοί μετανάστες των οποίων τα παιδιά υπηρετούν πλέον στον Ελληνικό Στρατό (και μπράβο τους) και καλύπτουν τα κενά των Ελλήνων οι οποίοι προτιμούν να δώσουν 2 και 3 ευρώ χ 2 φορές την ημέρα για FREDDO απο το να πανε να μαζέψουν ελιές και μήλα για 30-40 ευρώ μεροκάματο και να κάνουν παιδιά.
Πως μπορεί αυτή η εκμαυλισμένη χώρα να προστατεύσει τα δικαιώματα της στο Αιγάιο και Κύπρο;

Δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ ως μέσω προσέλκυσης του Ερντογάν να του προσφέρουν την άδεια για ένα θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο αλλά και Κύπρο, επεισόδιο το οποίο θα εκτυλιχθεί σε έκταση ανάλογα την αντίδραση της Ελλάδας και το οποίο θα οδηγήσει σε μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αιγαίου και Κύπρου. Σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τον Πούτιν και θα επιστρέψει στο Αμερικανικό στρατόπεδο και θα ενταχθεί στον συμμαχικό άξονα Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου.Οι ΗΠΑ με την σειρά τους θα του προσφέρουν τα μέσα για την επίλυση του κουρδικού.
Η πρόβα έχει γίνει με τα Ίμια.
Το κλειδί για την επιτυχή έκβαση του παραπάνω σεναρίου είναι να φοβηθεί η Ελλάδα σε σημείο που να δεχθεί την συνεκμετάλλευση. Έτσι θα είναι πολύ εύκολο για τις πολιτικές ηγεσίες να πείσουν για την αναγκαιότητα της υποχώρησης αλλά πάντα με την υπόσχεση της εξόδου από την κρίση με τα δήθεν έσοδα απόν τα κοιτάσματα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top