GuidePedia

0

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ινχόουφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μπορεί να αγοράσει αντιαεροπορικούς πυραύλους από τη Ρωσία αν θέλει να παραλάβει τα μαχητικά F-35.

Ο κ. Ινχόουφ, ένας Ρεπουμπλικάνος πολιτικός από την Οκλαχόμα, δήλωσε σχετικά στο Πρακτορείο Bloomberg: Για να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, δεν μπορεί να προχωρήσει με την προμήθεια του ρωσικού συστήματος γνωστού ως S-400.

Το θέμα του ρωσικού συστήματος, παραμένει στην επιφάνεια με ισχυρό τρόπο και η τουρκική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι της ζητήθηκε επανειλημμένα, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα από την Αμερική και τους συμμάχους της.

Οπως μεταδίδει το hellasjournal, ο κ. Ινχόουφ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο πήρε τη σωστή απόφαση όταν προειδοποίησε μέσω της έκθεσης του στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συνεργασία της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών όπλων.

Ως γνωστό, η Τουρκία είναι εταίρος στο πρόγραμμα από το 2002, έχει αφιερώσει 1.25 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδιάζει να αγοράσει έως και 100 αεροσκάφη, δήλωσε στο Bloomberg.

Στην περίληψη της έκθεσης τονίζονται και τα εξής: Το ρωσικό σύστημα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του δυτικού συνασπισμού σε μεγαλύτερες κλίμακες και υψόμετρα από τα παλαιότερα συστήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφύγει ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να διακυβευτεί και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

Ο κ. Ινχόουφ πρόσθεσε ότι: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όμως οφείλει να συμπεριφέρεται ως τέτοιος». (Ο γερουσιαστής) είπε ότι η Τουρκία έχει πραγματικές ανάγκες στην αεροπορική άμυνα, «αλλά εν κατακλείδι, η ίδια είναι αυτή που πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Αν προχωρήσει με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, θα υπάρξουν επιπτώσεις». Τόνισε ότι η Τουρκία είχε γνήσιες απαιτήσεις για την αεροπορική άμυνα “αλλά η ύστατη γραμμή είναι ότι: η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Εάν προχωρήσει με την αγορά του S-400 από τη Ρωσία, θα υπάρξουν συνέπειες. ”
hellasjournal.com

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top