GuidePedia

0

Xάρτες-πρόκληση από την Άγκυρα – Θα απαντήσει δυναμικά η Αθήνα;

Δεν έχουν τέλος οι Τουρκικές προκλήσεις. Η Τουρκία φαίνεται πως επαναφέρει τη θεωρία της «εξαφάνισης» του Καστελόριζου και τη μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάντ Γιαϊγτζί, είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Όμως εντύπωση προκάλεσε πως ο ίδιος υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου οργάνωσε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Αμυνας» της Τουρκίας, πρώην Σχολή Πολέμου, με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα».

Εκεί ο Γιαϊγτζί μιλώντας σε αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΝΑVTEX

Χθες η Τουρκία επιχειρεί να αντιδράσει στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μια σαφή προσπάθεια πρόκλησης της Ελλάδας και της Κύπρου εξέδωσε χθες το βράδυ NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες όχι μόνο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου

Με την NAVTEX 1291/18 οι Τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon για το διάστημα 10-13 Δεκεμβρίου στις περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη και επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτή η επικάλυψη μάλιστα αφορά τις περιοχές για τις οποίες είχε εκδώσει παράνομες άδειες ερευνών για την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ το 2012.

Η Τουρκία επιλέγει να προχωρήσει σε αυτή την σοβαρή πρόκληση, την παραμονή της έναρξης στην Ουάσιγκτον του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και του ΑΝΥΠΕΞ Γιώργου Κατρουγκαλου και ενώ επίκειται η πολύ σημαντική Τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στις 20 Δεκεμβρίου στην Βηθεσδά του Ισραήλ, όπου επρόκειτο να παραστεί και εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την βούληση να θεσμοθετήσει την συμμετοχή της σε αυτού του είδους τις τριμερείς συνεργασίες και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν προχωρημένες συνομιλίες για την συμμετοχή κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου, στην επόμενη συνάντηση κορυφής της Τριμερούς, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν και εξελίξεις σε ότι αφορά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα παρακάμπτει οριστικά την Τουρκία στον διάδρομο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Οι χάρτες δείχνουν την περιοχή που σύμφωνα με τα όσα παράλογα υποστηρίζει η Άγκυρα, αποτελούν “τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

Δειτε τους:





Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ελλάδα με την παρουσία του Barbaros στην περιοχή.

Το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις η ελληνική κυβέρνηση είναι τι θα κάνει αν η Τουρκία προχωρήσει παραπέρα και επιχειρήσει να ¨τρυπήσει” υφαλοκρηπίδα με γεωτρύπανο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά, για μην δημιουργηθούν τετελεσμένα στην περιοχή. Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε νέα Ίμια, οφείλουμε να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση στην Άγκυρα, πριν είναι αργά.

Άμεσα πρέπει να σταλούν πολεμικά πλοία πέριξ του Barbaros, με σκοπό να κοπεί ο τσαμπουκάς των Τούρκων. Η Άγκυρα πρέπει να νιώσει την Ελληνική ανάσα για να βάλει επιτέλους μυαλό!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top