GuidePedia

0

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αρχές στην Ελλάδα, που περιμένουν το πράσινο φως από την Αλβανία για να επιτραπεί σε ιατροδικαστή-ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο να εξετάσει την σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα πριν παραληφθεί από την οικογενειά του.

Η οικογένεια του άτυχου ομογενή αρνείται να παραλάβει τη σορό του αν δεν εξεταστεί από ανεξάρτητο πραγματογνόμωνα, ενώ ζουν τον βουβό θρήνο της απώλειας – όπως άλλωστε όλοι στο χωριό Βουλιαράτες που είναι ανάστατοι από την εξέλιξη της υπόθεσης. Μου το’φαγαν οι Αλβανοί το παίδί μου, μου είπαν είσαι Αλβανίδα, εγώ είμαι Ελληνίδα και δεν θα ξεχάσω ποτέ” είπε η μητέρα του στον ANT1.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει εκκίνηση ποινικής διαδικασίας από την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα, άνοιγμα δικογραφίας για την υπόθεση από τον Εισαγγελέα στα Ιωάννινα. Έτσι, από την μία πλευρά μένει πλέον ανοικτός ο φάκελος για πιθανές διώξεις στο μέλλον και από την άλλη, λύνει τα χέρια στις ελληνικές αρχές να απαιτήσουν την παρουσία κλιμακίου ερευνητών στην Αλβανία.

Από την ελληνική πλευρά, κλήθηκε χθες το απόγευμα στο ΥΠΕΞ η Αλβανή πρέσβης στην Αθήνα Αρντιάνα Χομπντάρι στην οποία έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ οι ελληνικές αρχές κινούνται πολύ προσεκτικά για να πετύχουν το μέγιστο βαθμό στην αξιοποίηση πληροφοριών από την περιοχή και την αποτελεσματική συνεργασία με στελέχη των αρχών ασφαλείας της άλλης πλευράς.

Τον τόνο στο κλίμα που επικρατεί από την άλλη πλευρά έδωσε η δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί “τρελού εξτρεμιστή” και ως τώρα εμφανίζεται απροθυμία να ερευνηθεί περεταίρω ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τον οποίο αποδίδουν στο γεγονός ότι ο ομογενής είχε ανοίξει πυρ εναντίον ανδρών και οχημάτων της αλβανικής αστυνομίας και αρνήθηκε να παραδοθεί. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από το κανάλι Report TV της Αλβανίας και στο οποίο φαίνεται ο Κατσιφάς να βγαίνει από το σπίτι του στις Βουλιαράτες κρατώντας αυτόματο τουφέκι και να πυροβολεί -άγνωστο εναντίον ποιών.



Το σκοτεινό σημείο είναι τι επακολούθησε, όταν ομάδα αστυνομικών καταδίωξε τον Κατσίφα έξω από το χωριό, σε ύψωμα περίπου 800 μέτρων πάνω από την κοινότητα, όπου δέχθηκε τους θανάσιμους πυροβολισμούς. Και το ερώτημα είναι εάν ο Κατσιφάς κλήθηκε να παραδώσει το όπλο και να συλληφθεί (τηρήθηκε δηλαδή το πρωτόκολλο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε περιπτώσεις εμπλοκής με ένοπλο) ή βλήθηκε εν ψυχρώ.

Αυτά τα γεγονότα καλείται να ερευνήσει η ελληνική πλευρά, τόσο με κλιμάκιο ερευνητών, όσο και με ιατροδικαστή, αλλά προς το παρόν η άλλη πλευρά εμφανίζεται απρόθυμη να παράσχει άδεια για μεικτό κλιμάκιο έρευνας από Αλβανούς και Έλληνες αστυνομικούς. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση χθες το απόγευμα, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο Κατσίφας έχουν γίνει γνωστές, προκαταβάλλοντας με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα οποιασδήποτε έρευνας και κάνει λόγο για περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας κατά της αλβανικής κρατικής αστυνομίας

: «Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, για το περιστατικό που συνέβη  στους Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου, όπου έχασε τη ζωή του ο πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, εκφράζει τη λύπη του για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού στη γειτονική χώρα (σ.σ. Ελλάδα). Οι συνθήκες κατά τις οποίες ο πολίτης Κατσίφας έχασε τη ζωή του, έχουν επίσημα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο κατά των δυνάμεων ασφαλείας μας, αλλά μιλάει για ‘απαράδεκτη απώλεια ζωής’. Κάνουμε έκκληση για σύνεση, καθώς οι πολιτικές και διπλωματικές παρανοήσεις της υπόθεσης αυτής είναι σαφείς και άνευ προηγουμένου, διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων χωρίς διακρίσεις εκείνων της ελληνικής μειονότητας». αναφέρει η ανακοίνωση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top