GuidePedia

0

«Απόβαση» των Γάλλων στην Κύπρο: Η Λευκωσία δίνει βάση στο Παρίσι – Γαλλική «ομπρέλα» στην κυπριακή ΑΟΖ – Συμφωνία-κόλαφος για την Τουρκία

Η Γαλλία από ότι όλα δείχνουν παίρνει σαφέστατη θετική στάση σε Ελλάδα και Κύπρο, λόγω των συμφερόντων της φυσικά, σε σχέση με τον υπερφίαλο και λίαν επικίνδυνο Ερντογάν που απειλεί και εκβιάζει συνεχώς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η TOTAL ήδη ενεργοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Ιόνιο και τα γαλλικά συμφέροντα είναι τεράστια προσβλέποντας σε κέρδη και νοτίως της Κρήτης, οριοθετώντας το γαλλικό ενδιαφέρον σε μια τεράστια περιοχή μέχρι την Κύπρο.

Κυπριακές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με ταχύτητα πλέον κινείται το ζήτημα της γαλλικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο και ευρύτερα των στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Λευκωσία προς το Παρίσι, όπως αναφέρει το κανάλι SIGMA.

Μιλάμε πιθανόν για τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για μια κυπριακή πρόταση που υιοθέτησε η Γαλλία, με την αποστολή δύο κλιμακίων του γαλλικού Ναυτικού στην Κύπρο το περασμένο Ιανουάριο.

Σήμερα Παρασκευή επισκέπτεται την Κύπρο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα παρευρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για διαβουλεύσεις στην παρουσία και των υπουργών Άμυνας και Ενέργειας.

Αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα η γαλλική Total, φαίνεται να έχει κάνει ξεκάθαρο στον Κύπριο υπουργό κ. Λακκοτρύπη, ότι επιθυμεί σφόδρα να συμμετέχει σε έρευνες σε όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη παρουσίας γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Χθες, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επιθεωρώντας το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», στη Μαύρη Θάλασσα, οριοθέτησε χρονικά την περίοδο καθόδου του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, στην αδυσώπητη μάχη στην Μεγαλόνησο.

«Αυτή τη στιγμή η Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) κάνει τις τελευταίες δοκιμές και προετοιμασίες με το «Μπάρμπαρος Σεϋρετίν Πασά». Όταν τελειώσουν, σκοπός μας είναι μέσα σε 1-2 μήνες, πριν μπει ο χειμώνας να ξεκινήσουν εκεί (στη Μεσόγειο) οι πρώτες γεωτρήσεις. Θα γίνουν μέσα στη δική μας οικονομική ζώνη. Στα ανοιχτά της Αττάλειας. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά θα φανεί εξάλλου σε λίγο καιρό», δήλωσε ο ίδιος.

Η Τουρκία ανακοινώνει συνεχώς δήθεν σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή της Κύπρου (Καρπασία) με νέες NAVTEX, σε περιοχές όμως που επικαλύπτουν και τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Αυτές τις τουρκικές κινήσεις τις παρακολουθεί το Παρίσι με πολύ μεγάλη προσοχή, λόγω των τεράστιων συμφερόντων του και για αυτό θα πράξει ανάλογα με την μετακίνηση πιθανόν ναυτικών μονάδων επιφανείας (Φρεγάτες FREMM) και υποβρύχια, είτε με μορφή «επισκέψεων», είτε με κοινές ασκήσεις με το κυπριακό ναυτικό στα πλαίσια της Pesco.

Ενώ στην Κύπρο λαμβάνουν χώρα αυτές οι εξελίξεις ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, είχε περάσει από την Αθήνα όπου «συζήτησε την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μας, με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016».

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, από τον Ιούλιο, όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα Γάλλοι για συζητήσεις με την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, συζητούνταν οι λεπτομέρειες της αγοράς φρεγατών τύπου Belhara που ήδη ναυπηγούνται στην Γαλλία.

Πρόκειται για ένα ναυτικό οπλικό σύστημα με στρατηγική σημασία για την χώρα μας, η αγορά του οποίου θα μεταβάλει το σημερινό status quo στο Αιγαίο κατακόρυφα υπέρ του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Τα ενεργειακά θέματα στα νερά του Αιγαίου, και ειδικά στα Νότια της Κρήτης έχουν ανοίξει όπως φαίνεται για τα καλά την όρεξη σε γαλλικούς κολοσσούς, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και υλοποιούν διερευνητικές συζητήσεις.

Ήρθε νομίζουμε η ώρα για Ελλάδα και Κύπρο να παίξουν το πιο σοβαρό χαρτί τους στην γεωπολιτική σκακιέρα στην ΝΑ Μεσόγειο, αλλάζοντας πλέον τους όρους του παιχνιδιού

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top