GuidePedia

0

Θέσεις τζιχαντιστών στην περιοχή της Ιντλίμπ βομβάρδισαν ρωσικά αεροσκάφη, λίγες ώρες πριν την τριμερή σύνοδο της Τεχεράνης και την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν την τύχη της βορειοδυτικής αυτής επαρχίας της Συρίας.

Οι σημερινές επιδρομές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είχαν στόχο θέσεις της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία έχει δημιουργηθεί από την συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, αλλά πιθανόν και θέσεις της Άχραρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονται κοντά στην περιοχή Χομπάιτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ και στην διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές από αυτές που ανήκουν στον κυβερνητικό τομέα.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο αυτό προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, και για την τύχη της συζητούν σήμερα στην Τεχεράνη, οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Ερντογάν που υποστηρίζει τους αντάρτες και ο Πούτιν που είναι με τον Άσαντ βρίσκονται ήδη στην Τεχεράνη για την σύνοδο με τον Ιρανό ομόλογό τους Ροχανί, επίσης σύμμαχο της Συρίας. Την ίδια ώρα, επί του πεδίου ο συριακός στρατός συγκεντρώνει εβδομάδες τώρα δυνάμεις στην Ιντλίμπ, ενώ τις τελευταίες ημέρες το πυροβολικό βάλλει στόχους στην περιοχή και οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις κάνουν σποραδικά επιδρομές, εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.
Η συνάντηση της Τεχεράνης

Ο Άσαντ και η Μόσχα είναι αποφασισμένοι να τελειώνουν και με την Ιντλίμπ για να επανενωθεί η συριακή επικράτεια. «Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες, ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, δείχνοντας τις προθέσεις της Μόσχας.

Από την πλευρά της η Τουρκία αναμένεται να υποβαλλει σήμερα στην σύνοδο της Τεχεράνης το δικό της σχέδιο για την απομάκρυνση των ενόπλων από την Ιντλίμπ, προκειμένου να αποτραπεί μία γενικευμένη επίθεση, την οποία η Άγκυρα θεωρεί «καταστροφή». Ο Ερντογάν φοβάται ότι μια τέτοια επίθεση θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων, το οποίο θα πλήξει λόγω εγγύτητας, κυρίως την Τουρκία.

Βάσει αυτού του σχεδίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sabah, δώδεκα οργανώσεις, ανάμεσά τους η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ που κυριαρχεί στο 60% της επαρχίας Ιντλίμπ, θα καταθέσουν τα όπλα. Στην συνέχεια, τα μέλη αυτών των οργανώσεων θα μεταφερθούν σε μια «ουδέτερη ζώνη» που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση και η οποία δεν έχει ακόμη κατονομαστεί. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οργανώσεις που δεν θα καταθέσουν τα όπλα θα αποτελέσουν αυτομάτως στόχο.

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Τουρκίας γίνεται λίγες ώρες πριν την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν συγκαλέσει οι ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Σημειώνεται ότι Ιράν, Τουρκία και Ρωσία είναι εγγυήτριες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα για την Συρία, βάση της οποίας δημιουργήθηκαν οι ζώνες αποκλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top