GuidePedia

0
Tο οδοιπορικό στη σκλαβωμένη μας γη, μας οδηγεί χωρίς δεύτερη σκέψη με κατανυκτική ευλάβεια στα ιερά χώματα του Βουνού της Παναγιάς στον Πενταδάκτυλο! Στο δρόμο για τη μοιρασμένη μας πρωτεύουσα προβάλει μπροστά μας ο σκλαβωμένος Πενταδάκτυλος βουβός και σκοτεινός. Δείχνει ατάραχος αλλά σε εμάς ο αιώνιος όγκος του φαντάζει επιβλητικός. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Εδώ και 44 χρόνια ζυμωθήκαμε με το αλεύρι του πλιάτσικου στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Ακόμα αποκαλούμε «Ευτυχισμένη Ειρηνευτική Επιχείρηση» την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση του 1974. Θεωρούμε «απελευθερωτή» τον κατακτητή. Και δεν έχει τελειωμό η λεηλασία των εδαφών που πήραμε από τους Ελληνοκύπριους με την βία των όπλων.

Αντιθέτως, τρώμε ο ένας τον άλλον εξαιτίας αυτών των κλεμμένων περιουσιών. Ιδού ένα χωριό μας με θαυμάσια παραλία. Στην Κερύνεια. Το Εσέντεπε, δηλαδή ο Άγιος Αμβρόσιος. Ένα από τα πολλά χωριά μας που δεν μπορέσαμε να μοιράσουμε τα εδάφη τους που πήραμε ως λάφυρα. Ειδικά τις παραλίες. Και τις βουνοκορφές με θέα την θάλασσα.
Μετά το 1974 το αποκάλεσαν Εσέντεπε [Σημείωση: “Tepe” σημαίνει «κορυφή» στα τουρκικά και ολόκληρο το όνομα «κορυφή στην οποία φυσάει»], αλλά ουσιαστικά είναι «Καϊμάκ Τεπέ» [“Kaymak” σημαίνει η αφρόκρεμα, το καϊμάκι].

Οι πέτρες και το χώμα του είναι χρυσάφι. Ακόμα και ένα μικρό στρέμμα κάνει σημαντικό τον άνθρωπο. Υπάρχει και μια γη εξαιρετική στην κορφή πάνω από την ακτή που επιχειρείται να μετατραπεί σε κατάλληλη παραλία. 27 στρέμματα. Τελικά κάποτε χάρισαν αυτή την γη σε έναν αδελφό μας από την Μαύρη Θάλασσα. Για να γευτεί και εκείνος λίγη από την ευτυχία της «Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης».

Οι καταγόμενοι από την Μαύρη Θάλασσα δεν κωπηλατούν άσκοπα. Άμα πιάσουν ψάρι, πιάνουν. Αλλά αυτό το ψάρι είναι μεγάλο. Πριν περίπου τρία χρόνια πούλησε αυτή την γη την οποία βρήκε τζάμπα! Προς πόσα; 800 χιλιάδες στερλίνες! Ε, με αυτά τα λεφτά κτίζει μερικές πολυκατοικίες στην Τραπεζούντα. Ζει χωρίς να εργαστεί καθόλου για εκατό χρόνια. Αρκούν και για τα παιδιά του και για τα εγγόνια του. Δεν ξέρω τι έκανε αφού τσέπωσε τα χρήματα. Μήπως αγόρασε Cadillac, έκτισε πολυκατοικία, έκανε τον γύρο του κόσμου;
Ποιος ξέρει, ίσως τίποτα απ’ όλα αυτά. Ίσως αφότου την πούλησε, πήγε και πήρε αλλού άλλη γη τζάμπα. Αν είναι πολυμελής η οικογένειά του, γιατί να μην γίνεται αυτό. Οι πολιτικοί μας δίδουν ιδιαίτερη σημασία στις πολυμελείς οικογένειες. Όσο περισσότερα κεφάλια υπάρχουν, τόσο πιο πολλές ψήφοι είναι. Ποιος αγνοεί τον λόγο τους που είναι διαταγή; Είτε ζητήσουν γη. Είτε ελληνοκυπριακή περιουσία. Και μάλιστα με τίτλο ιδιοκτησίας!

Όμως, χθες τον λυπήθηκα πραγματικά όταν είδα μιαν ταμπέλα στην άκρη του δρόμου! Η ταμπέλα είναι στον Άγιο Αμβρόσιο. Μια ταμπέλα για γη προς πώληση. 20 στρέμματα! Δύο εκατομμύρια στερλίνες! Δεν είναι αστεία πράγματα. Δύο εκατομμύρια στερλίνες. Αν η γη και οι πέτρες της Κύπρου είναι χρυσάφι, η Κερύνεια είναι διαμάντι! Να τα βάλει με την τύχη του ο καταγόμενος από την Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος πριν τρία χρόνια πούλησε 27 στρέμματα στην ίδια περιοχή προς 800 χιλιάδες στερλίνες. Τώρα 20 στρέμματα είναι δύο εκατομμύρια!
Πού είστε οπαδοί της ομοσπονδίας, πού είστε; Έτσι θα φτάσουμε στην λύση; Στην δικοινοτική, την διζωνική; Λίγοι από την Αλεξανδρέττα. Λίγοι από την Μαύρη Θάλασσα. Τι είναι αυτό που αποκαλείτε δικοινοτική; Από την μια οι Ελληνοκύπριοι και από την άλλη οι εκ Τουρκίας; Οι Τουρκοκύπριοι έπεσαν προ πολλού στην τρίτη θέση στο νησί. Πλέον δεν παίζουν στην σούπερ λίγκα. Έπεσαν κατηγορία!

Ξεγλίστρησε ο φίλος που τσέπωσε τις 800 χιλιάδες στερλίνες πουλώντας εκείνη την περιουσία στον Άγιο Αμβρόσιο πριν τρία χρόνια, αλλά μας άφησε να καβγαδίζουμε γι’ αυτήν. Η εταιρεία που την αγόρασε θα έκτιζε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με καζίνο εκεί, αλλά δεν μπόρεσε να το κτίσει. Η μαφία έβαλε χέρι στην υπόθεση αυτή και πήρε από τα χέρια της την γη εκείνη. Μήπως είναι εύκολο να μοιραστεί το πλιάτσικο; Κοιτάξτε. Ποιοι φωνάζουν πιο πολύ εναντίον της λύσης. Οι πλιατσικολόγοι. Εκείνοι που έκλεψαν αμέτρητες ελληνοκυπριακές περιουσίες. Θέλουν να έχουν οι ίδιοι τον πρώτο λόγο και όχι οι ιδιοκτήτες της περιουσίας. Να μείνουν οι περιουσίες στα χέρια εκείνων που τις κρατούν. Να ζήσουν χίλια χρόνια οι κλέφτες!

Δεν έκαναν λάθος όσοι είπαν ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Πού έμενε ο μακαρίτης Ραούφ Ντενκτάς; Στο Νησί των Εχιδνών στην Κερύνεια. Έγινε φίλος με τα φίδια όταν δεν του είχε μείνει κανένας έμπιστος φίλος να τον περιτριγυρίζει. Πού μένει ο διοικητής του στρατού μας; Στον Πενταδάκτυλο. Στην θερινή κατοικία του Μακαρίου με θέα την Κερύνεια από την βουνοκορφή!
Λάφυρο είναι και το σπίτι του πρώην προέδρου μας Ντερβίς Έρογλου. Στο Βαρώσι. Την λένε «Ευτυχισμένη Ειρηνευτική Επιχείρηση» και δεν τους πιστεύετε. Υπάρχουν πολλοί ευτυχισμένοι. Ρωτήστε αυτούς. Μήπως έτσι άδικα τρέχουν στην σκοπιά της αυγής κάθε 20 Ιουλίου; Ο τουρκικός στρατός θα έρθει ξαφνικά. Και θα τους σώσει ξανά!

Ο αδελφός μας από την Μαύρη Θάλασσα βρήκε στην Κύπρο την ευτυχία που δεν μπόρεσε να βρει στην Μαύρη Θάλασσα. Καταβρόχθισε τον Άγιο Αμβρόσιο σαν ψάρι. Αν πήρε και υπηκοότητα, χαλάλι του. Αν εμείς φτάσουμε στον στόχο μας, θα βάλει στην τσέπη και το ευρωπαϊκό διαβατήριο. Καθώς εκείνος ψάχνει νέα χρυσά πηγάδια, εμείς ψάχνουμε τους αγνοούμενούς μας μέσα στα σκοτεινά πηγάδια. Υπάρχει και γι’ αυτόν μερίδιό στην ευτυχία. Κάτω από την σημαία της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top