GuidePedia

0

Εδώ και δύο έτη, τουλάχιστον, ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση του ''ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΝΑΤΟ'' ,ένα συνασπισμό ισλαμικών κρατών στα πλαίσια του οποίου τα μέλη θα έχουν την υποχρέωση για την διάθεση στρατιωτικών τμημάτων υπό την υψηλή εποπτεία της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας που κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση του Ερντογάν.

Ο συνασπισμός αυτός αποτελείται από χώρες όπως το Πακιστάν, Κατάρ, Μαλαισία, Σουδάν, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές,Αζερμπαϊτζάν και άλλες σουνιτκές χώρες. Η ίδρυση της Συμμαχίας κατά της Τρομοκρατίας ,όπως θέλει να ονομάζεται ο συνασπισμός αυτός, εξαγγέλθηκε το 2015 από τον Ερντογάν ο οποίος ανέθεσε την ανώτατη διοίκηση σε απόστρατο Πακιστανό στρατηγό.

Ο συνασπισμός μπορεί να φαίνεται ως ένα ετερόκλητο πλήθος στρατιωτικών τριτοκοσμικών χωρών ωστόσο η Τουρκία επιμένει στην εκπαίδευση του και την διεύρυνση της συνεργασίας με επιστέγασμα την συμμετοχή των χωρών μελών στην ετήσια αποβατική άσκηση των Τούρκων στις Μικρασιατικές ακτές όπως η EFES 2018 που εκτελέσθηκε απέναντι από την Χίο.
Η Τουρκία διατηρεί στρατό ξηράς και ναυτικό στο Κατάρ και την Αλβανία .

Η σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχει αρχίσει από το 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν. Ο Ερντογάν έπεσε θύμα της γοητείας του Πούτιν ο οποίος βοήθησε τον Ερντογάν να διατηρήσει τον έλεγχο στην εποχή αμέσως μετά το πραξικόπημα.

Η Τουρκία αποτελεί ένα πιόνι στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ρωσίας για την εξασφάλιση της υδάτινης οδού Μαύρη θάλασσα-Βόσπορος-Αιγαίο-Σουέζ-Ινδικός Ωκεανός-Ειρηνικός .

Η Ρωσία πρέπει να εξασφαλίσει αυτή την διαδρομή απλά και μόνο γιατί δεν έχει άλλη εναλλακτική. Τα λιμάνια της Βόρειας θάλασσας και του βόρειου Ωκεανού είναι πολύ μακριά απο τον Ειρηνικό και την Σινική θάλασσα. Τα δε λιμάνια της Σαχαλίνης είναι μεν κοντά στον Ειρηνικό αλλά πολύ μακριά απο την Μόσχα και την δυτική Ρωσία όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο της χώρας.

Η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τον Βόσπορο με την συμμαχία της με την Τουρκία. Προσπαθεί αν εξασφαλίσει και το Σουέζ με την σύσφιξη των σχέσεων της με την Αίγυπτο και το καθεστώς του Αλ Σίσι . Την νότια έξοδο του Σουέζ,τα στενά του Άντεν, η Ρωσία προσπαθεί να τα εξασφαλίσει με την στήριξη των σιιτών Χούτι στον εμφύλιο της Υεμένης.

Βέβαια, οι προσπάθειες της Ρωσίας δεν αποτελούν περίπατο εφόσον η Αίγυπτος του Αλ Σίσι κινείται μεταξύ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ και Ρωσίας, αποκομίζοντας οφέλη απ΄΄ολους εκμεταλλευόμενη την γεωγραφία της .

To 2016 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαπλάτυνσης της διώρυγας του Σουέζ που έγιναν με την τεχνική και οικονομική υποστήριξη της Ρωσίας. Ωστόσο η Αίγυπτος δεν σταμάτησε ποτέ να φλερτάρει με την Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ .

Σύμφωνα με τους εγκυρότερους αναλυτές οι ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους και την προσοχή τους στην Σινική θάλασσα και στον περιορισμό της Κίνας ως ανερχόμενης ναυτικής δύναμης. Η θεωρία αυτή θέλει τις ΗΠΑ να θεωρούν το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μ.Ανατολή ως δευτερεύουσας σημασίας πεδία.

Ωστόσο ,όσοι υποστηρίζουν τα παραπάνω κάνουν τρομερό λάθος.

Εάν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να διατηρήσουν το Αιγαίο υπό τον έλεγχό τους τότε θα επιτρέψουν στην Ρωσία να ελέγξει την θαλάσσια δίοδο Μαύρη θάλασσα-Σουέζ-Άντεν, υδάτινη οδός που θα τους επιτρέπει στους Ρώσους να αποκτήσουν άμεση και γρήγορη έξοδο του ναυτικού τους στον νότιο Ειρηνικό, Ινδικό Ωκεανό και Σινική θάλασσα. Γιαυτό και οι Ρωσοι ενδιαφέρονταν για δημιουργία ναυτικών βάσεων σε Σύρο και νότια Κύπρο οι οποίες μαζί με τα αγκυροβόλια τους σε Αίγυπτο θα επέτρεπαν σε ναυτικές δυνάμεις τους να επεμβαίνουν στον ειρηνικό σε άμεσο χρόνο και μάλιστα να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους σε υπέρτερο βαθμό απο τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα της προσπάθειας της Ρωσίας για τον έλεγχο του Αιγαίου. Η σημερινή κυβέρνηση όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015 είχε έτοιμους Έλληνες εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανους -οι οποίοι τύγχαναν της προστασίας του Πούτιν - και οι οποίοι θα αποτελούσαν την οικονομική δύναμη που προωθούσε τα συμφέροντα των Ρώσων στην Ελλάδα.Παράλληλα ο Πούτιν και από το 2000 έχε εξαπολύσει πράκτορες οι οποίοι καταλάμβαναν τηλεοπτικό χρόνο - ο οποίος στοιχίζει 15,000 την ώρα- με διάφορες εκπομπές αλλά και βιβλία οι οποίοι προπαγάνδιζαν προφητείες σχετικά με την έλευση του ΄΄΄ξανθού γένους΄΄ που θα έσωνε την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους για τον προσεταιρισμό της Τουρκίας ως σύμμαχο τους προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο των στενών.

Τρία χρόνια μετά οι εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι που ήθελαν να λειτουργήσουν υπέρ των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα, έχουν χάσει το παιχνίδι με την επέμβαση των ΗΠΑ οι οποίες μετά την εκλογή του Τραμπ δείχνουν σημάδια ανάκαμψης στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Ο Πούτιν έχει χάσει τα ερείσματα του στην Ελλάδα αλλά ελέγχει πλήρως το Άγιο όρος όπως και κάποιους επιχειρηματικούς παράγοντες της βόρειας Ελλάδας. Ο Πούτιν έχει χάσει το παιχνίδι της επιρροής στην Ελλάδα.Από το τύπωμα των δραχμών σε ρωσικά τυπογραφεία το 2015 έχει φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να εξασφαλίσει άδεια εισόδου για δύο Ρώσους μοναχούς που θέλουν δραστηριοποιηθούν στο Άγιο όρος.

Ωστόσο η ζημιά έχει γίνει, οι μισοί και παραπάνω Έλληνες πιστεύουν πλέον την ρωσική προφητειοπροπαγάνδα που υπαγορεύει ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν δύο νησιά του Αιγαίου ,ότι οι Έλληνες δεν είναι ανάγκη να σηκωθούν από τα καφενεία και ότι πρέπει να περιμένουν την Ρωσία να τους σώσει.

Αυτό που κρύβεται πίσω από την ρωσική προπαγάνδα είναι ο φόβος για την αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια κάτι το οποίο θα σημάνει την εξαφάνιση των διεθνών χωρικών υδάτων στο ύψος των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων .




Όσο η Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχο κράτος η Ρωσία θα τρέμει την ιδέα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια.

Στον χάρτη επάνω και στην εικόνα δεξιά βλέπουμε ότι με τα 12 μίλια τα διεθνή ύδατα εξαφανίζονται και ότι η διέλευση του ρωσικού στόλου θα πρέπει να γίνεται απο την έγκριση της Ελλάδας η οποία και τελευταία έχει δείχνει ότι επιστρέφει στο ΝΑΤΟικό ''μαντρί΄΄ μετά τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ μέσω του πρέσβη Τ.Πάιατ ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο στην διαπλοκή επιχειρηματιών και αγιοριτών με τον Πούτιν.

Η κόντρα Ερντογάν-Τραμπ και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν είναι απαραίτητα το τέλος του κόσμου για την Τουρκία η οποία σχεδιάζει με την Ρωσία την σύνδεση του νομίσματος με τα αποθέματα σε χρυσό, κανόνας που ίσχυε για όλη την Δύση και καταργήθηκε από τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Η Αμερική μακροπρόθεσμα θα έχει να χάσει πολύ περισσότερα από την Τουρκία. Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού, δηλαδή η σύνδεση της αξίας του νομίσματος με τα αποθέματα χρυσού επέτρεψε στις ΗΠΑ να τυπώνουν όσα δολάρια ήθελαν με το πρόσχημα ότι το δολάριο αποτελεί το νόμισμα με το οποίο αποπληρώνονται όλα τα διεθνή συμβόλαια αγοράς πετρελαίου και αερίου και συνεπώς πρέπει να υπάρχει σε αφθονία η οποία δεν είναι αναγκαστικά συνδεδεμένη με την πραγματική οικονομία των ΗΠΑ.

Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν χρέος , αναλογικά, μεγαλύτερο απο την Ελλάδα και τρέμουν την ιδέα να καταργηθεί έστω και τμηματικά το δολάριο ως το νόμισμα των διεθνών συναλλαγών.

Ο Ερντογάν απο κοινού με τον Πούτιν σχεδιάζουν να επαναφέρουν την διασύνδεση του νομίσματος με τον χρυσό αλλά και την αντικατάσταση του δολαρίου με το κινεζικού Γουάν στις διεθνείς συναλλαγές,όλα αυτά στα πλαίσια των BRICS.

Βέβαια οι BRICS δεν απολύτως έτοιμες ακοα για μια τόσο μεγάλη αλλαγή και ίσως η τουρκική οικονομία να υποστεί κάποια ύφεση αλλά σε κάθε περίπτωση η Τουρκία έχει πολύ μικρό χρέος και μπορεί να υποστεί μια οικονομική επιβράβευση.Ο αδύναμος κρίκος είναι η τουρκικές τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που θα τις οδηγήσει σε κρατικοποίηση.Ο Ερντογάν ως θρησκόληπτος ποτέ δεν έβλεπε τις τράπεζες με καλό μάτι διότι πουλάνε χρήμα με τόκο κάτι που καταδικάζει το κοράνι.Ο Ερντογάν έχει ιδρύσει ένα δίκτυο μικρών τραπεζών στην Ανατολία οι οποίες χρηματοδοτου΄ν χωρίς τόκο τους ισλαμιστές επιχειρηματίες του πολιτικού ισλάμ και με πολύ χαρά θα δει τις συμβατικές τράπεζες να δέχονται πλήγματα.

Η συμμαχία Πούτιν -Ερντγοάν ισχυροποιείται και αυξάνεται ο κίνδυνος η Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συμμάχου της Ρωσίας στο Αιγαίο και να αποτραπεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων απο τα 6 στα 12 μίλια.

Γιαυτό και εντείνεται η ρωσική προπαγάνδα δια μέσω ελλαδιτών και κύπριων ρασοφόρων περί ΄΄παρσίματος δύο ελληνικών νησιών απο την Τουρκία και την μη ανάγκη για ελληνική αντίδραση εφόσον θα μας σώσουν οι Ρώσοι.''

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top