GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για την σκοπιμότητα συγκεκριμένων κινήσεων που αφορούν την στάση του νέου τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής έναντι του ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ αλλά και την ντε φάκτο νομιμοποίηση των ψευδομουφτειών με την αποδοχή ιμάμηδων της επιλογής τους στο τζαμί που λειτούργησε στην Θεσσαλονίκη.

Ο τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής Τζιχατ Χαλήλ συμμετείχε στην μεγάλη προσευχή στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής που έγινε υπό τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερίφ και τιμώμενο πρόσωπο τον υποπρόξενο του Τουρκικου Προξενείου Κομοτηνής Ιμπραήμ Σακλί.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα tourkikanea.gr, στην προσευχή αυτή συμμετείχε ως μουεζίνης (ως ψάλτης δηλαδή) και ο διορισμένος από την προηγούμενη Παρασκευή ως τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής κ. Τζιχάτ ,σε ένα οξύμωρο σχήμα, που ο νόμιμος τοποτηρητής εμφανίσθηκε ενώπιον των πιστών να συμμετέχει στην προσευχή ως βοηθός του ψευδομουφτή.

Ο κ. Τζιχάτ ο οποίος έχει πολύ καλές σπουδές στο Κοράνι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας της Σαουδικής Αραβίας ,για χρόνια ιμάμης σε τεμένη της Κομοτηνής, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Πάντοτε βρισκόταν στο πλαίσιο της Μουφτείας Κομοτηνής αποφεύγοντας συγχρωτισμό με τους ακραίους κύκλους, αν και στο παρελθόν είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια όταν είχε υποδεχθεί παρουσία και του προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ τον γιο του Ερντογάν όταν αυτός είχε περιοδεύσει στην Θράκη.

Όμως ακόμη πιο ανησυχητικά είναι όσα συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη. Μετά από πιέσεις της Τουρκίας αλλά και αίτημα των μουσουλμάνων που κατοικούν στην πόλη είχε αποφασισθεί η παραχώρηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης του Γενί Τζαμί για την προσευχή του μπαϊραμιού.

Καθώς η ελληνική Πολιτεία δεν ικανοποιούσε την απαίτηση για ορισμό ιμάμη και μουεζίνη από τους ψευδομουφτήδες της Θράκης , τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μποϊκοτάζ από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης αλλά και των συλλόγων που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη και έχουν ανοίξει παράρτημα στην Θεσσαλονίκη.

Φέτος, όμως, έγινε αποδεκτή η τουρκική απαίτηση με τον ορισμό ιμάμη και μουεζίνη από τους ψευδομουφτήδες και έτσι περίπου 200 άτομα συμμετείχαν στην προσευχή. Επίσημος προσκεκλημένος ο Τούρκος γενικός πρόξενος Θεσσαλονίκης Γιαλμάν Οκάν ,ο οποίος μάλιστα όπως φαίνεται και σε φωτογραφικό υλικό δέχθηκε τις ευχές από τους πιστούς.

Η παραχώρηση του τζαμιού που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος για την λειτουργία του μπαϊραμιού γίνεται για τις ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Θεσσαλονίκη και όχι φυσικά για να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις των ψευδομουφτήδων και του τουρκικού προξενείου.

Και καθώς έχουν υπάρξει πολλοί υπαινιγμοί για ανταλλάγματα που υπήρξαν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, θα πρέπει άμεσα να απαντηθεί το ερώτημα ποιος και για ποιον λόγο αποφάσισε να αποδεχθεί τον ορισμό ιμάμη και μουεζίνη από τις ψευδομουφτείες στην Θράκη, ώστε να λειτουργήσουν στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης θα πρέπει να δοθεί άμεσα υπεύθυνη απάντηση για τον λόγο που ο νέος τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής, παρέστη στην προσευχή ως μουεζίνης του ψευδομουφτή παρουσία του εκπροσώπου του τουρκικού Προξένου Κομοτηνής.

Μόνο με πειστικές απαντήσεις θα διαλυθεί οι σκιές που δημιουργούνται και καλλιεργούν τα σενάρια περί συναλλαγής με την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας για νομιμοποίηση των ψευδομουφτήδων, μέσω του εξαναγκασμού σε παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων και διορισμό τοποτηρητών, οι οποίοι χωρίς πραγματική ισχύ θα περιθωριοποιηθούν προς όφελος των ψευδομουφτήδων και των εκπροσώπων του τουρκισμού στην Θράκη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top